Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Sfântul cauzelor disperate

Mergea cu vântul și ploaia rece biciuindu-l în față, înfășurat de bine, de rău în haina care-i ținea loc și de pardesiu, și de palton - dar vremea rea era cea mai mică preocupare pentru el. Soția lui trebuia să nască, nu aveau cu ce să plătească nici chiria, și nici cu ce să cumpere de mâncare. Era un actor muritor de foame. Când a ajuns la teatru, ud până la piele, disperat și înfrigurat, l-a întâmpinat mașinistul, fericit nevoie-mare, cum actorul nu-l mai văzuse niciodată. I-a oferit o cafea fierbinte, l-a luat deoparte și i-a povestit ce se întâmplase: soția lui, bolnavă de cancer în ultimul stadiu și aflată, evident, în afara oricăror resurse terapeutice, se vindecase. Mai mult, din bună creștere decât din interes, l-a întrebat cum anume.

"S-a rugat! Ne-am rugat toți din casă la sfântul Iuda Tadeul și... gata!"

Întorcându-se acasă, actorul a intrat și el în biserica aflată pe drumul lui, mai mult ca să se încălzească decât să se roage și, pe un pupitru, chiar la ieșire, era o foaie de hârtie cu o rugăciune adresată sfântului. S-a rugat cu toată disperarea și încrederea, rugându-l pe sfânt să-i arate drumul de urmat - fie ca actor, fie în orice alt domeniu, ca să poată trăi împreună cu familia. Și a făcut o promisiune: dacă sfântul îl va ajuta, va face un lucru "măreț", care să perpetueze amintirea apostolului. De asemenea, nu va folosi niciodată în spectacolele sale limbaj vulgar sau gesturi obscene.

La scurt timp a fost chemat la Chicago, unde i s-a oferit un salariu de zece ori mai mare. Și-a reînnoit devoțiunea și promisiunile făcute. A cunoscut un succes răsunător.

"Darul cel mare" pe care l-a făcut sfântului apostol, împreună cu prietenul său, Anthony Abraham, și ajutat de dr. Lemuel Diggs, a fost înființarea spitalului de copii St. Jude Children's Research Hospital (din Memphis, Tennessee, SUA, în 1962). În spital sunt admiși toți copiii cu cancer sau cu alte boli grave, indiferent de rasă, religie, venituri ale părinților sau susținătorilor. Internarea, îngrijirea și tratamentul sunt gratuite, iar spitalul este scutit de taxe. Este recunoscut pe plan internațional, datorită calității îngrijirilor acordate. În 1996, doi medici ai spitalului au primit premiul Nobel pentru medicină și fiziologie.

"Nici un copil nu trebuie să moară în zorii vieții" spunea actorul. Acel actor se numea Danny Thomas (1912-1991) și a fost un celebru actor de comedie al SUA. Doi dintre fiii lui sunt, de asemenea, actori.

Și totul a pornit de la o rugăciune.

Fiindcă sfântul ajută întotdeauna cauzele pierdute și fără speranță, cazurile disperate. Sfântul apostol Iuda Tadeu.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat