Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ce-a rămas după Sinod?

Duminică, 25 octombrie 2015, odată cu celebrarea sfintei Liturghii de către papa Francisc, în bazilica "Sfântul Petru", s-a încheiat în mod oficial Sinodul dedicat familiei.

Așa cum l-a reflectat presa, a fost un moment de intensă dezbatere, de preocupare adevărată și sinceră pentru familie, un "a merge împreună", așa cum l-a catalogat papa Francisc, un semn evident prin care Biserica a arătat încă o dată că este alături de familie.

Au fost și multe așteptări. Unele au primit răspuns, altele încă îl citesc printre rânduri, iar unele, probabil că pentru cei care le-au avut, s-au transformat în deziluzii. Un lucru este cert: Nu avea cum să se schimbe esența sacramentului Căsătoriei! E evident că, pentru a se înscrie în ceea ce a vrut Creatorul încă de la început, pentru a încheia în mod valid sacramentul căsătoriei este nevoie din start de un bărbat și de o femeie care, în mod liber și din iubire, să se unească pentru toată viața lor, primind de la Dumnezeu harul necesar pentru a putea împlini tot ceea ce decurge dintr-o astfel de alegere. Este vorba despre indisolubilitatea, unitatea și fecunditatea familiei.

În consecință, Sinodul a confirmat ceea ce Creatorul a intenționat de la început, ceea ce Biserica a preluat de la Isus Cristos și ceea ce natura a lăsat în om.

În fond, un copil nu poate fi născut în mod natural din doi bărbați sau din două femei; un copil nu poate trăi în mod armonios decât avându-i în preajmă pe cei doi stâlpi de sprijin, pe tata și pe mama; când lucrurile nu merg bine în familie, nu poți propune ca variantă "spre bine" divorțul; când un membru este bolnav, nu poți propune eutanasia ca medicament spre vindecare; când se ajunge la o sarcină nedorită, nu poți propune avortul care lasă urme adânci în suflet, ca și în trup; când se dorește doar plăcerea în actul conjugal, nu se pot propune mijloacele anticoncepționale care l-ar instrumentaliza pe om și mai ales pe femeie; când se dorește o evadare din stresul zilnic, nu poate fi propusă infidelitatea, prostituția, pornografia și altele care ar mări ulterior și mai mult stresul; lipsurilor materiale nu le poți propune consumismul; valorilor, indiferentismul; familiei tradiționale nu-i poți propune ca variante homosexualitatea, lesbianismul, teoria gender, pentru că acestea nu sunt și nu pot fi niciodată familie; familiilor lipsite de copii nu le poți propune fertilizarea in vitro sau uterul în chirie, pentru că orice copil este un dar, nu un "produs".

Aparent, sinodul de la Roma nu a adus nimic nou! Dar oare este chiar așa? Noutatea stă în faptul că Biserica s-a decis să însoțească și mai mult familia. Nu i-a dat legi, pentru că nu de legi are nevoie, ci de sprijin. Nu a umblat la esență, pentru că esența aparține lui Dumnezeu, nu oamenilor! I-a dat în schimb un papă, episcopi și preoți care să o însoțească în drumul său, să poarte poverile de zi cu zi alături de ea, să o ducă la izvorul milostivirii, să o caute și să o panseze și să o aducă din nou în staul pe cea rănită, să o încurajeze și să o susțină pe cea în dubii, să o propună ca model pe cea care reușește.

Familia a fost în tot acest timp în centrul atenției Bisericii, înseamnă că e importantă, că fără ea, Biserica, societatea, omenirea întreagă nu ar putea exista.

Familie, fii lumină în întunericul de astăzi; fii speranță în disperarea de astăzi; fii model în dezorientarea de astăzi, fii așa cum te-a dorit Dumnezeu să fii. Fii familie!

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat