Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În timp ce Sinodul se pregătește să voteze raportul final, părinții lansează un apel pentru Orientul Mijlociu, Africa și Ucraina

Gata cu violența, terorismul și persecuțiile

În timp ce Sinodul se pregătește să voteze raportul final, părinții au lansat sâmbătă dimineața, 24 octombrie 2015, un apel pentru Orientul Mijlociu, Africa și Ucraina. Cu gândul și rugăciunea îndreptate spre toate familiile care sunt implicate în situații de conflict, participanții la adunare au aprobat o declarație în care unesc glasurile lor "cu glasul atâtor nevinovați: gata cu violența, gata cu terorismul, gata cu distrugerile, gata cu persecuțiile". În document cer ca "să înceteze imediat ostilitățile și traficul de arme" și în același timp exprimă "apropiere față de patriarhii, episcopii, preoții, consacrații și credincioșii, precum și de toți locuitorii din Orientul Mijlociu", dorind eliberarea "tuturor persoanelor sechestrate".

Declarația pornește de la constatarea că "de mulți ani" familiile din Orientul Mijlociu "sunt victime ale cruzimilor nemaiauzite". Mai mult, "condițiile lor de viață s-au agravat ulterior". Dau mărturie despre asta "folosirea armelor de distrugere în masă, uciderile nediscriminate, decapitările, răpirea de ființe umane, traficul de femei, înrolarea copiilor, persecuția din cauza crezului și a etniei, devastarea locurilor de cult, distrugerea patrimoniului cultural și alte nenumărate atrocități", care "au constrâns mii de familii să fugă din propriile case și să caute refugiu în altă parte, adesea în condiții de precaritate extremă". Prin urmare, în stadiul actual ele "sunt împiedicate să se întoarcă și să exercite dreptul lor de a trăi în demnitate și siguranță în propria țară, contribuind la reconstrucția și la bunăstarea materială și spirituală a respectivelor țări". În sfârșit, părinții sinodali exprimă recunoștință "Iordaniei, Libanului, Turciei și numeroaselor țări europene pentru primirea rezervată refugiaților", adresând "un nou apel comunității internaționale pentru ca, punând deoparte interesele particulare, să se încreadă, în căutarea de soluții, în instrumentele diplomației, dialogului, dreptului internațional". Având convingerea "că pacea este posibilă și este posibil a opri violențele în Siria, în Irak, la Ierusalim și în toată Țara Sfântă", precum și în Africa și în Ucraina.

Citirea documentului a fost subliniată de aplauzele din aulă, așa cum a fost aplaudată propunerea textului raportului final al sinodului, citit și încredințat adunării care după-amiază trece la votarea celor 94 de puncte ale documentului. Duminică dimineață, liturghia de încheiere prezidată de Pontif în bazilica "Sfântul Petru".

Iată textul declarației:

Reuniți în jurul Sfântului Părinte Francisc, succesor al lui Petru, noi părinții sinodali, împreună cu delegații fraterni, cu auditorii și cu auditoarele care participă la a XIV-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor îndreptăm gândul nostru la toate familiile din Orientul Mijlociu.

De mulți ani de acum, din cauza conflictelor sângeroase în desfășurare, ele sunt victime ale cruzimilor nemaiauzite. Condițiile lor de viață s-au agravat ulterior în aceste ultime luni și săptămâni.

Folosirea armelor de distrugere în masă, uciderile nediscriminate, decapitările, răpirea de ființe umane, traficul de femei, înrolarea copiilor, persecuția din cauza crezului și a etniei, devastarea locurilor de cult, distrugerea patrimoniului cultural și alte nenumărate atrocități au constrâns mii de familii să fugă din propriile case și să caute refugiu în altă parte, adesea în condiții de precaritate extremă. Actualmente sunt împiedicate să se întoarcă și să exercite dreptul lor de a trăi în demnitate și siguranță în propria țară, contribuind la reconstrucția și la bunăstarea materială și spirituală a respectivelor țări.

În acest context dramatic sunt încontinuu încălcate principiile fundamentale ale demnității umane și conviețuirii pașnice și armonioase între persoane și popoare, drepturile cele mai elementare, cum sunt cel la viață și la libertate religioasă, dreptul umanitar internațional.

De aceea, vrem să exprimăm apropierea noastră de patriarhi, de episcopi, de preoți, de consacrați și de credincioși, precum și de toți locuitorii din Orientul Mijlociu, să manifestăm solidaritatea și să asigurăm rugăciunea. Ne gândim la toate persoanele sechestrate și cerem eliberarea lor. Glasurile noastre se unesc cu glasul atâtor nevinovați: gata cu violența, gata cu terorismul, gata cu distrugerile, gata cu persecuțiile! Să înceteze imediat ostilitățile și traficul de arme!

Pacea în Orientul Mijlociu trebuie căutată nu cu alegeri impuse cu forța, ci cu decizii politice care respectă particularitățile culturale și religioase ale fiecărei națiuni și ale diferitelor realități care o compun.

În timp ce suntem recunoscători față de Iordania, Liban, Turcia și numeroase țări europene pentru primirea rezervată refugiaților, adresăm un nou apel comunității internaționale pentru ca, punând deoparte interesele particulare, să se încreadă, în căutarea de soluții, în instrumentele diplomației, dialogului, dreptului internațional.

Amintim cuvintele Papei Francisc adresate "tuturor persoanelor și comunităților care se recunosc în Abraham: să ne respectăm și să ne iubim unii pe alții ca frați și surori! Să învățăm să înțelegem durerea celuilalt! Nimeni să nu instrumentalizeze pentru violență numele lui Dumnezeu! Să lucrăm împreună pentru dreptate și pace!" (Discurs în edificiul Marelui Consiliu pe esplanada Moscheilor, Ierusalim, 26 mai 2014).

Suntem convinși că pacea este posibilă și este posibil să se oprească violențele care în Siria, în Irak, la Ierusalim și în toată Țara Sfântă, implică în fiecare zi tot mai multe familii și civili nevinovați și agravează criza umanitară. Reconcilierea este rod al fraternității, al dreptății, al respectului și al iertării.

Unica noastră dorință, precum și cea a persoanelor de bunăvoință care formează parte a marii familii umane, este ca să se poată trăi în pace. Ca să poată "evreii, creștinii și musulmanii să vadă în celălalt credincios un frate care trebuie respectat și iubit pentru a da în primul rând în țările lor o frumoasă mărturie a seninătății și a conviețuirii între fiii lui Abraham" (Ecclesia in Medio Oriente, 19).

Gândul nostru și rugăciunea noastră se extind, cu aceeași preocupare, grijă și iubire la toate familiile care sunt implicate în situații asemănătoare în alte părți ale lumii, în special în Africa și în Ucraina. Le-am avut foarte prezente în timpul lucrărilor acestei adunări sinodale, ca și familiile din Orientul Mijlociu, și cerem și pentru ele cu forță întoarcerea la o viață demnă și liniștită.

Încredințăm Sfintei Familii a lui Isus, Maria și Iosif, expertă în suferință, intențiile noastre, pentru ca lumea să devină curând o unică familie de frați și surori!

(După L'Osservatore Romano, 25 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat