Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (25 octombrie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această dimineață, cu Sfânta Liturghie celebrată în bazilica "Sfântul Petru", s-a încheiat Adunarea Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor despre familie. Îi invit pe toți să aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru aceste trei săptămâni de muncă intensă, însuflețită de rugăciune și de un spirit de adevărată comuniune. A fost obositor, dar a fost un adevărat dar al lui Dumnezeu, care va aduce cu siguranță mult rod.

Cuvântul "sinod" înseamnă "a merge împreună". Și ceea ce am trăit a fost experiența Bisericii care merge, merge în special cu familiile din poporul sfânt al lui Dumnezeu răspândit în toată lumea. Pentru aceasta m-a uimit Cuvântul lui Dumnezeu care astăzi ne vine în întâmpinare în profeția lui Ieremia. Spune așa: "Iată, îi aduc înapoi din țara de nord, îi adun din colțurile pământului; printre ei sunt orbi, șchiopi, femei însărcinate și care nasc: o mare adunare se întoarce aici". Și profetul adaugă: "Ei vin plângând și rugându-se; îi conduc să meargă la torente de apă, pe un drum drept pe care nu se vor poticni, pentru că eu voi fi un tată pentru Israel" (31,8-9).

Acest Cuvânt al lui Dumnezeu ne spune că primul care vrea să meargă împreună cu noi, care vrea să facă "sinod" cu noi, este chiar El, Tatăl nostru. "Visul" său, din totdeauna și pentru totdeauna, este acela de a forma un popor, de a-l aduna, de a-l conduce spre țara libertății și a păcii. Și acest popor este format din familii: există "femei însărcinate și care nasc"; este un popor care în timp ce merge trimite înainte viața, cu binecuvântarea lui Dumnezeu.

Este un popor care nu-i exclude pe săraci și pe dezavantajați, dimpotrivă, îi include. Spune profetul: "printre ei sunt orbi, șchiopi". Este o familie de familii, în care cel care trudește nu este marginalizat, lăsat în urmă, ci reușește să fie în pas cu ceilalți, pentru că acest popor merge după pasul celor din urmă; cum se face în familii și cum ne învață Domnul, care s-a făcut sărac cu săracii, mic cu cei mici, cel din urmă cu cei din urmă. N-a făcut asta pentru a-i exclude pe bogați, pe cei mari și pe cei dintâi, ci pentru că acesta este unicul mod pentru a-i mântui și pe ei, pentru a-i mântui pe toți: a merge cu cei mici, cu cei excluși, cu cei din urmă.

Vă mărturisesc că această profeție a poporului care merge am confruntat-o și cu imaginile refugiaților care merg pe drumurile din Europa, o realitate dramatică din zilele noastre. Și lor le spune Dumnezeu: "Ei vin plângând și rugându-se; îi conduc să meargă la torente de apă, pe un drum drept pe care nu se vor poticni". Și aceste familii mai suferinde, dezrădăcinate din țările lor, au fost prezente cu noi în Sinod, în rugăciunea noastră și în lucrările noastre, prin glasul câtorva păstori ai lor prezenți în Adunare. Aceste persoane în căutare de demnitate, aceste familii în căutare de pace încă rămân cu noi, Biserica nu le abandonează, pentru că fac parte din poporul pe care Dumnezeu vrea să-l elibereze din sclavie și să-l conducă la libertate.

Așadar, în acest Cuvânt al lui Dumnezeu se oglindește fie experiența sinodală pe care am trăit-o, fie drama refugiaților care merg pe drumurile din Europa. Domnul, prin mijlocirea Fecioarei Maria, să ne ajute să-l și realizăm în stil de comuniune fraternă.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă salut pe voi toți, credincioși romani și pelerini din diferite țări.

Îndeosebi salut Hermandad del Se?or de los Milagros din Roma [în spaniolă: câți peruani sunt în piață!], care cu atâta evlavie au purtat în procesiune imaginea venerată la Lima, în Peru, și oriunde există emigrați peruani. Mulțumesc pentru mărturia voastră!

Salut pelerinii muzicieni din "Musikverein Manhartsberg", care provin din dieceza de Viena; și orchestra din Lanwehr, Friebourg (Elveția), care ieri seară a ținut un concert de binefacere.

Salut Asociația de Voluntari Spitalicești "Sfântul Ioan" din Lagonegro, și grupul din dieceza de Oppido Mamertina-Palmi.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat