Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Proiectul de text prezentat și discutat în aulă de părinții sinodali

La lucru asupra raportului final

Sinodul despre familie este la lucru asupra raportului final. Proiectul de text a fost prezentat joi după-amiază, 22 octombrie 2015, în timpul celei de-a cincisprezecea întruniri generale, desfășurate în prezența papei Francisc. Au participat 264 de părinți, sub președinția cardinalului Vingt-Trois.

La începutul lucrărilor, pontiful a anunțat decizia de a institui un nou dicaster și că a constituit o comisie pentru a-i stabili competențele asupra laicilor, asupra familiei și asupra vieții. În cursul sesiunii, a fost completată alegerea celor doisprezece membri ai consiliului Secretariatului General al Sinodului Episcopilor.

Cardinalul Péter Erdő a introdus apoi pe scurt și în general proiectul raportului final, redactat de comisia ad hoc numită de Papa, prezentându-i îndeosebi spiritul sinodal. Cardinalul Lorenzo Baldisseri a ilustrat apoi metodologia pentru elaborarea aceluiași proiect și a prezentat, printre altele, că modurile prezentate de cercuri pentru redactarea textului au fost 1355, ținând cont de toate cele propuse despre cele trei părți ale Instrumentum laboris. Schița proiectului raportului final a fost predată apoi părinților sinodali.

În cursul întrunirii a fost citită și schița unei declarații a părinților cu privire la situația familiilor din Orientul Mijlociu, a cărui text definitiv va fi votat și făcut cunoscut sâmbătă 24 octombrie.

Între timp, vineri dimineața, 23 octombrie, cincizeci și unu de părinți sinodali au luat cuvântul pentru a propune comisiei pentru elaborarea raportului final o serie de sugestii, modificări, observații, reelaborări, adaosuri și precizări la proiectul textului ilustrat joi după-amiază și încredințat tuturor participanților. În afară de asta, numeroase intervenții scrise au fost prezentate la secretariat. Acum comisia va evalua toate contribuțiile, pentru a îmbunătăți ulterior textul care va fi citit în aulă sâmbătă dimineață și apoi votat după-amiază.

Prezidată de cardinalul Tagle, a șaisprezecea întrunire a fost așadar ultima cu intervenții prezentate oral înainte de încheierea adunării. Au luat parte 265 de părinți sinodali.

În intervenții, fiecare durând trei minute, a fost exprimată înainte de toate aprecierea și recunoștința unanimă pentru marea muncă desfășurată de comisie, care a redactat textul ținând cont, așa cum s-a afirmat, despre tot ceea ce s-a spus în aulă și în cercurile mici. Proiectul raportului final - a mai fost afirmat în cursul dezbaterii - cu privirea sa asupra familiei amintește de spiritul Conciliului al II-lea din Vatican. În sinteză, Biserica vrea să se propună ca însoțitoare de drum care nu merge în fața nici în spatele persoanelor. Ci stă alături de ele, ținându-le de mână.

Sinodul - a fost remarcat în diferite intervenții - vrea să relanseze misiunea Bisericii cu mesajul său puternic și curajos, plin de tandrețe și speranță mai ales față de situațiile de fragilitate, pentru că Biserica nu este scop în sine, ci lumen gentium. De aceea textul, redactat cu gândul îndreptat spre familii, intenționează să fie o propunere pentru a reînnoi atitudinea pastorală a Bisericii și pentru a relansa un dialog, îndeosebi cu aceia care sunt în dificultate.

Apoi, mai mult voci au scos în evidență spiritul de sinodalitate și colegialitate în jurul Papei, care înseamnă a merge împreună și nu unii împotriva altora. Și nu a lipsit o mulțumire deosebită adresată lui Francisc pentru stilul său de ascultare și pentru că s-a gândit la un parcurs sinodal de doi ani, în așa fel încât să creeze oportunitatea unei reflecții mai lărgite și aprofundate.

În afară de asta, gândul multor părinți sinodali a mers spre multele familii care au contribuit direct la lucrări, susținându-le și cu rugăciunea. Apoi a revenit referința explicită la mărturia de sfințenie a familiilor creștine, de la Acvila și Priscilla - soți și martiri, discipoli ai sfântului Paul - până la soții Martin, părinții sfintei Tereza de Lisieux, canonizați duminica trecută în timpul Sinodului.

Printre temele tratate în dezbatere, sinceră și deschisă, și situația divorțaților recăsătoriți, homosexualitatea, spiritualitatea familială, raportul dintre conștiință și legea morală, formarea personalului pastoral, atenția față de persoanele cu handicap și chestiunile fierbinți ale persecuției împotriva creștinilor, a războaielor și a migranților. În afară de asta au fost prezentate o serie de propuneri concrete, inclusiv o comisie patriarhală pentru Orientul Mijlociu. Între alții, au luat cuvântul cardinalii Vegliò, Bassetti, Marx, Lacroix, Caffarra, Scola, Müller, Eijk, Bagnasco, Nichols, Collins, Urosa Savino, Schönborn, Ouellet, Martínez Sistach, Amato și Sarah, patriarhii Gregorio al III-lea Laham și Louis Raphaël I Sako, arhiepiscopii Forte, Shevchuk, Kurtz și Arancedo, episcopii Solmi și Vesco.

A șaisprezecea întrunire s-a deschis cu rugăciunea. În scurta omilie, monseniorul Jan Vokál, episcop de Hradec Králové, în Republica Cehă, a avertizat cu privire la riscul de a pierde propria identitate în actualul context social haotic. Și a indicat tocmai în milostivire moștenirea Papei Ioan Paul al II-lea, a cărui comemorare liturgică s-a celebrat joi 22 octombrie.

(După L'Osservatore Romano, 24 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat