Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Eugenetica de fapt

În Danemarca este "interzis" să se nască Down

De Sarah Numico

"În treizeci de ani nu vor mai fi persoane afectate de sindromul Down", sunt titluri în ziarele daneze în aceste zile. Însă nu este vorba de vreun miracol extraordinar în domeniul medical, capabil să "ajusteze" acel cromozom care cine știe cum se adaugă la perechea de cromozomi 21, generând sindromul Down. Nu vor mai fi pentru că 98% dintre femeile însărcinate cărora le este diagnosticat că pruncul este afectat de sindrom astăzi avortează. Datele, impresionante, sunt de la Cytogenisk Centralregister de la clinica universitară din Aarhus. Toate unanime în a spune că acel 98% este consecință a deciziei autorității sanitare daneze în 2004 de a da posibilitate gratuită mamelor să efectueze un examen de screening prenatal non invaziv (NIPT) la a noua săptămână de sarcină, translucența nucală în a douăsprezecea, și eventual amniocenteza în a douăzecea, garantând 99,3% certitudinea diagnozei.

Nu este o "alegere liberă". "Este opinie împărtășită în Danemarca de acum de mulți ani că dacă există diagnoza, se avortează. Nimeni nu pune întrebări", explică Thomas Hamann, președinte al Asociației naționale pentru sindromul Down (Landsforeningen Downs Syndrom). În 2014 s-au născut 2 copii Down prin alegere, 32 prin "eroare diagnostică". Autoritățile statale din domeniul sanitar nu fac nimic pentru a împiedica asta, justificându-se cu "alegerea liberă a femeii". În realitate "este nevoie de mult curaj pentru a alege să se primească copilul" într-un context social care "nu lasă spațiu acestei posibilități". Familia este lăsată singură. Comitetul etic național a avertizat "împotriva instrumentalizărilor economice ale acestei proceduri", explică Hamann, însă "interesele economice există și sunt enorme" și ajung la milioane de euro economisiți din costurile sanitare și sociale necesare pentru a fi alături de persoanele Down în cursul vieții. Astfel asociația încearcă să "facă cunoscut ce anume este sindromul și că nu este sfârșitul lumii a avea un copil Down și că există multe posibilități pentru a stimula în mod adecvat copilul în așa fel încât să se dezvolte armonios". Pornind de la afectul mamei și al tatălui, desigur. Însă Hamann este dezamăgit: "Selecția speciei nu este o chestiune de viitor". Prezentul în Danemarca riscă să fie "viitorul lumii". Nu numai atât: "avortul ar putea să devină răspunsul la orice examinare care lasă să se întrevadă posibilitatea de patologii în viitorul fătului. Și este tulburător".

"Am mers prea departe". "În fața faptului profund rușinos că eradicăm un grup special de persoane din Danemarca", afirmă Ellen H?jlund Wibe, din Asociația drept la viață (Retten til Liv), "întâlnim reacții din multe țări occidentale și de la diferite grupuri, nu numai ale creștinilor angajați"; în timp ce în Danemarca "nu mai sunt garanți ai valorii vieții umane", denunță Wibe. Și mărturisește: "Cei puțini care aleg să țină un copil Down, adesea din motive religioase, întâlnesc foarte puțină înțelegere față de dorința lor. Teama lor este că ajutoarele economice în viitor pot să fie reduse, pentru că li se va spune că ar fi putut să avorteze. Frica lor nu este neîntemeiată". Wibe observă cu încredere că "din profunzimea instinctului uman se nasc câteva reacții și crește lent conștiința, și în medii laice, că am mers prea departe cu eugenetica noastră în Danemarca".

Pericolul-eutanazie. "Ca medic catolic văd în această dezvoltare o amenințare pentru omenirea însăși și negarea unei părți esențiale a vieții", spune John-Erik Stig Hansen, medic și director al Centrului național de bio-siguranță. "Se redefinește lent percepția a ceea ce este normal, de dorit sau de valoare. Și nu este loc pentru slăbiciune". Stig Hansen vede o "legătură foarte problematică între chestiunile de diagnoză prenatală și mișcarea pro-eutanazie: circa 70% dintre danezi, conform sondajelor, este în favoarea eutanaziei: dacă viața devine dificilă și cere ajutor, asistență, compasiune, este exclusă, nu mai este considerată o viață bună". O tristețe a doctorului Hansen, care printre altele este președinte al consiliului pastoral în parohia sa la Lyngby, se află în faptul că "văd că Bisericile noastre sunt mai degrabă pasive". "Majoritatea danezilor aparține Bisericii luterane de stat și este deci parte a sistemului, fără obiecții față de avort, nici măcar cel selectiv". Numai Biserici minoritare cum este Biserica catolică și câteva Biserici evanghelice "protestează, dar într-un mod foarte puțin vizibil". Deci un mesaj pentru Europa: "Danemarca este un laborator, un exemplu la care trebuie privit pentru a înțelege ce se întâmplă dacă se elimină religia și creștinismul din societate".

(După agenția SIR, 21 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat