Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Rugăciunea sfântului

Chiar înainte de a păși pe scara avionului, s-a întors spre cei care îl însoțeau și le-a spus: "Rugați-vă pentru mine!" Acestea au fost ultimele cuvinte pe care Karol Wojtyła, în calitate de cardinal, le-a rostit pe pământul Poloniei. Pleca la Roma. Conclavul cardinalior care urma să-l desemneze pe succesorul papei Ioan Paul I și-a început lucrările la 14 octombrie.

Două zile mai târziu, la 16 octombrie, în seara când s a făcut cunoscută alegerea papei, oamenii ieșiseră pe străzi purtând drapelul Poloniei, rugându se, cântând, dansând și îmbrățișându se. La Castelul Wawel din Cracovia, reședința istorică a regilor Poloniei, s a tras clopotul cel mare, numit Zygmunt (Sigismund), care anunță numai marile evenimente istorice, după care au urmat toate celelalte clopote din oraș. "Pentru câteva clipe, mi s a oprit inima de emoție" spunea un inginer din Varșovia. În întreaga lume surpriza a fost enormă, la fel și bucuria în Polonia, fiindcă polonezii știau că începuse căderea comunismului. Și polonezii mai știau ceva: că el, Karol Wojtyła, fusese de multă vreme pregătit în taina sufletului său de Isus Cristos și de Maica sa, Fecioara Maria, să devină urmașul sfântului Petru - darul special al Fecioarei Maria pentru Biserică.

"Cu teamă și cutremur", încredințându-se cu totul în mâinile Domnului și ale Maicii Sale, a acceptat alegerea. Șase zile mai târziu, la 22 octombrie 1978, a avut loc inaugurarea pontificatului. Ca și predecesorul său, a înlocuit ceremonia înscăunării cu o ceremonie simplă, în cursul căreia a primit investitura ecleziastică (pallium ul și "inelul pescarului"). În cursul ceremoniei, atunci când cardinalii, conform tradiției, îngenunchează în fața suveranului pontif, sărutându i inelul pontifical în semn de recunoaștere și obediență, Ioan Paul al II lea s a ridicat în picioare în fața primatului Poloniei, cardinalul Stefan Wyszyński, l a oprit să i sărute inelul și l a îmbrățișat.

Așa a început pontificatul papei Ioan Paul al II lea.

Cuvintele sunt prea sărace ca să putem enunța măcar unele din realizările sale. Un fragment din scrisoarea episcopilor din Polonia, care a fost citită în toate bisericile din țară la 28 ianuarie 1979, surprinde esențialul operei pontificale a celui care avea să devină sfântul Ioan Paul al II-lea: "În mijlocul tuturor chinurilor lumii, când secularizarea domnește pretutindeni, când tinerii se pierd într o viață fără credință și fără ideal... putem auzi din nou cuvintele papei Inocențiu al XI lea adresate lui Jan Sobieski, la asediul Vienei: «Fiule, salvează creștinătatea!»".

Om al rugăciunii, Ioan Paul al II-lea repeta adesea: "Rugați-vă pentru mine!". Cu lumina credinței, cu puterea speranței, cu dinamismul iubirii, papa Ioan Paul al II lea este cel care, de la înălțimea celui mai solemn tron al lumii, invocându l pe Duhul Sfânt, a făcut să se schimbe fața pământului. Rugăciunea personală continuă și rugăciunea tuturor a înfăptuit miracolul libertății.

Aceasta este una din lecțiile marelui papă, lăsată moștenire pentru noi, în lupta împotriva oricăror amaleciți: la fel ca și Moise, să cerem ajutorul Domnului și să ne sprijinim brațele rugăciunii noastre pe rugăciunea tuturor.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat