Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Modelul de viață creștină al sfintei Faustina, apostol al milostivirii divine

În anul jubiliar 2000, sfântul papă Ioan Paul al II-lea anunța canonizarea unei călugăriței poloneze care a trăit în secolul al XX-lea (1905-1938), Faustina Kowalska. Sărbătorită la 5 octombrie, această sfântă este cunoscută astăzi în lumea întreagă ca apostol al milostivirii divine și este situată de teologi printre marii mistici ai Bisericii. Prin ea, Isus transmite lumii mesajul milostivirii lui Dumnezeu într-o formă actualizată și propune ca model de desăvârșire creștină cunoașterea misterului milostivirii divine printr-o atitudine de încredere în Dumnezeu și de milostivire față de aproapele.

Sora Faustina s-a născut la 25 august 1905, al treilea dintre cei zece copii ai soților Stanisław și Marianna Kowalski, țărani din satul Głogowiec, din Polonia. Exprimându-și dorința de a intra în mănăstire, părinții săi s-au opus. Totuși, la 1 august 1925, a intrat în Congregația "Surorile Sfintei Fecioare a Milostivirii", luându-și numele de sora Maria Faustina a Preasfântului Sacrament. A trăit starea de călugărie treisprezece ani, îndeplinind funcțiile de bucătăreasă, grădinăreasă și portăreasă. În această perioadă a primit haruri extraordinare: revelații, viziuni, stigmate ascunse, participare la pătimirea Domnului, darul bilocației, al citirii în suflete, al profeției, darul logodnei și căsătoriei mistice.

Din carisma sfintei surori Faustina și din experiența sa mistică s-a născut Mișcarea Apostolică a Milostivirii Divine, care continuă misiunea sa profetică. Pentru aceasta, Isus dorește ca regulă de viață trăirea după Duhul lui Dumnezeu, ceea ce înseamnă o reînnoire a trăirii vieții în spirit creștin (cf. MJ 438). Astăzi, această mișcare, cuprinde milioane de oameni din întreaga lume, adresându-se persoanelor aparținând tuturor stărilor de viață și categoriilor sociale.

La îndemnul confesorilor ei și al lui Isus însuși, dialogurile pe care sora Faustina le-a avut cu Isus în timpul viziunilor sale au fost consemnate sub forma unor note de jurnal care, ulterior, au fost publicate sub titlul Mic Jurnal. Milostivirea lui Dumnezeu în sufletul meu.

Viața spirituală a sfintei Faustina are unele aspecte caracteristice care pot fi sintetizate în cunoașterea misterului milostivirii divine și contemplarea lui în cotidian; atitudinea de încredere în Dumnezeu și milostivire față de semeni; iubirea față de Biserică și Euharistie; devoțiunea față de Maica Domnului.

În viața sfintei Faustina, cunoașterea misterului milostivirii divine și contemplarea lui în cotidian s-a realizat cu ajutorul unor mijloace foarte obișnuite: lectura spirituală, meditația cotidiană, meditarea misterelor Rozariului și a stațiunilor Căii Crucii, roadele reculegerilor, practicarea asiduă a sfintelor sacramente (spovada și împărtășania), participarea la sărbătorile bisericești din timpul anului liturgic, contemplarea binefacerilor pe care Dumnezeu le-a revărsat în lume și în viața personală. Dintre toate acestea, Misterul pascal al lui Cristos este cel prin care se dezvăluie, în modul cel mai complet, milostivirea lui Dumnezeu.

Meditarea sistematică a misterului milostivirii lui Dumnezeu făcea să se nască în sufletul sorei Faustina dorința de a-l face prezent în inima și în faptele sale, în cotidianul vieții. Aceasta pretindea o muncă permanentă asupra ei înseși, o atitudine de convertire continuă.

Atitudinea de încredere în Dumnezeu și milostivire față de semeni practicată de sfânta Faustina nu era doar o virtute derivată din speranță, ci o atitudine de abandon la voința lui Dumnezeu, o participare la viața sa, la pătimirea sa, la moartea și învierea sa, precum și la misiunea sa de mântuire, prin ascultarea față de voința Tatălui. Această atitudine era un răspuns la descoperirea iubirii plină de bunătate și milostivire a lui Dumnezeu.

Forma de iubire pe care a cunoscut-o și a trăit-o sfânta Faustina însăși este o iubire mai cuprinzătoare decât aceea de a dori binele, iubirea milostivă presupunând o încărcătură de compasiune față de suferința aproapelui și, mai mult, tinde să îndrepte răul comis. În acest sens, ea era dispusă să repare, să ispășească răul săvârșit de alții sau să ia asupra sa sarcinile cele mai dificile, conștientă că uneori exista riscul de a se abuza de bunătatea sa. Prin această atitudine contribuia la pătimirea și opera mântuitoare a omenirii, participând la suferințele trupului mistic al lui Cristos.

Iubirea pe care o datorăm semenilor noștri "nu constă nici în cuvinte, nici în sentimente, ci în fapte. Este un act de voință, este un dar, adică o dăruire; minte, voință, inimă trebuie să exercităm aceste trei facultăți în rugăciune. (...) Când Dumnezeu iubește, o face din toată ființa sa, din toată puterea ființei sale" (MJ 392).

Deseori Biserica este percepută astăzi ca o instituție bine organizată care se ocupă cu activitatea religioasă. Sfânta Faustina a perceput-o, înainte de toate, ca dar al milostivirii lui Dumnezeu (cf. MJ 949). Prin credință, cei botezați se întâlnesc în Biserică cu Dumnezeul cel viu, care se face prezent în diferite moduri: le vorbește în liturghia Cuvântului, îi purifică și îi întărește în sfintele sacramente acordând haruri necesare pentru viața supranaturală, este prezent în preot și în fiecare om, îi așteaptă pe toți, în mod permanent, în tabernacol. Toate acestea sunt daruri care se revarsă asupra omenirii prin Biserică, daruri pentru care omul nu are vreun merit, dar îi sunt oferite prin acțiunea milostivă a lui Dumnezeu. Această grijă manifestată de Dumnezeu pentru creaturile sale o face pe sfânta Faustina să exclame cu toată sinceritatea și bucuria inimii: "Ce bucurie să fii copilul credincios al Bisericii!" (MJ 481). "Oh! Dacă toate sufletele ar ști cine locuiește în sanctuarele noastre, n-ar mai fi atâtea ofense și lipsă de respect în aceste locuri sfinte (MJ 409).

Sora Faustina a trăit în trei dimensiuni manifestările milostivirii dumnezeiești în Euharistie: pentru ea, Euharistia a fost locul întâlnirii personale cu Dumnezeu cel viu, al jertfirii împreună cu Cristos pentru mântuirea lumii și al unirii strânse în Sfânta Împărtășanie.

Sora Faustina a venerat-o întotdeauna pe sfânta Fecioară Maria ca Mamă a Milostivirii Întrupate, întotdeauna în legătură cu Isus, ca mamă a sa care ia parte la misiunea mântuitoare a Fiului său sau ca aceea care conduce la el, concentrată total asupra persoanei lui și participând la opera sa de mântuire a sufletelor. Maria este, în același timp, aceea care a făcut posibilă, prin jertfa inimii, propria sa participare la revelarea milostivirii dumnezeiești, când a stat pe Calvar sub crucea Fiului ei. Astfel, ea cunoaște cel mai profund misterul milostivirii dumnezeiești. Îi știe prețul și știe cât de mare este el.

Pentru sora Faustina, Maria nu era numai mama Fiului lui Dumnezeu, ci și propria sa mamă spirituală. Această legătură foarte personală poate fi observată și în diferite împrejurări ale vieții sale cotidiene, când îi dedică momente de bucurie sau de suferință.

Principalele forme de cult către milostivirea lui Dumnezeu, propuse prin intermediul sfintei Faustina, sunt:

- contemplarea milostivirii divine prin intermediul icoanei lui Isus, pictată după indicațiile Mântuitorului în timpul unei viziuni;

- implorarea milostivirii divine la ora trei după-amiaza, care marchează momentul jertfei lui Isus pe cruce, prin meditarea la pătimirea sa ori, potrivit împrejurărilor în care se află fiecare persoană, invocarea milostivirii lui Dumnezeu pentru păcătoși, unind crucea, suferințele proprii cu Crucea și suferințele lui Isus recitând o rugăciune scurtă cu încredere în milostivirea lui Dumnezeu, ca de exemplu: O sânge și apă, care ai țâșnit din preasfânta inimă a lui Isus, ca izvor de îndurare pentru noi, mă încred în tine! sau Isuse, mă încred în tine!;

- recitarea Rozariului sau a Coroniței Milostivirii divine, o rugăciune scurtă, simplă și eficientă care poate deschide creștinului acestor timpuri poarta milostivirii lui Dumnezeu pentru a se putea simți împăcat cu sine, cu Dumnezeu și cu aproapele, pentru a da un sens vieții, pentru a contribui la mântuirea personală și a altora;

- recitarea și meditarea Litaniei și a Novenei Milostivirii Divine.

Școala de spiritualitate a sfintei Faustina propune un model de viață trăită în spiritul încrederii de copil față de Dumnezeu prin abandonare la sfânta sa voință, având la bază contemplarea în viața cotidiană a misterului milostivirii divine, ea are ca hrană și forță dragostea față de Euharistie, ca garanție-supunerea față de Biserică, ca întărire și model-devoțiunea față de sfânta Fecioară Maria, Maica Milostivirii.

Celina Romila


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat