Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cealaltă față a războiului

În spitalul catolic din Alep există cei care nu încetează să îngrijească

De Daniele Rocchi

Un război dus nu cu arme, rachete, bombe și mitraliere, ci cu bisturie, tifoane, pansamente, antinevralgice și anestezice, cu instrument diagnostic cu risc black out. Un război nu pentru a ucide, a face morți, a cuceri teritorii și a semăna disperare, ci pentru a salva vieți, a îngriji, pe cât posibil a vindeca, și a semăna un pic de speranță și de încredere. Este "războiul" lui Emil Katti, medic chirurg la spitalul catolic "Al-Rajaa" din Alep, orașul martir sirian, de luni lungi în centrul asprelor lupte dintre guvern, rebeli și Statul Islamic. Doctorul Katti, care în zilele trecute a participat la o întâlnire organizată de Institutul de Științe Sociale "Nicol? Rezzara" din Vicenza în colaborare cu Universitatea din Palermo, nu are trupe numeroase de condus. Cu el numai un mănunchi curajos format din circa o sută de colegi ai săi medici și paramedici, care îl urmează de acum de mai multe luni în acest front de război cu totul deosebit reprezentat de Unitatea de Primiri Urgențe și de holurile din spitalul său. "Alep este extenuat - povestește medicul care lucrează acolo de peste 23 de ani - o vreme era orașul cel mai populat din Siria, bogat cu atâtea industrii. Astăzi în schimb este pline de răni provocate de război. Răni care provoacă durere în oamenii săi". Viața la Alep se scurge între lipsa de apă - "recent am fost timp de peste două luni fără" - și puțină energie electrică, "numai jumătate de oră pe zi", denunță Katti. Conductele de apă și centralele electrice sunt în mâinile rebelilor, care le folosesc ca arme împotriva populației civile. Pentru aceasta "în biserici și în moschei au fost realizate fântâni pentru aprovizionarea cu apă, dar nu sunt suficiente pentru a satisface necesitățile. Este inadmisibil, apa este un drept, apa este viață". Însă viața la Alep pare de acum să nu mai aibă nicio valoare, precum și speranța. "În fiecare zi trebuie să sperăm să nu fim loviți de rachete și de bombe. Astfel, în timp ce crește violența, diminuează umanitatea".

Cu toate acestea, frontul în spitalul Al-Rajaa din Alep rămâne mereu deschis. "Acestea sunt condițiile în care prestăm serviciul nostru medical. Lipsind energia electrică suntem constrânși să folosim generatoare electrice care au nevoie de carburant, nu întotdeauna disponibil. Totuși se merge înainte chiar și așa". În 2014, spitalul a prestat îngrijiri la peste 1.000 de pacienți pe lună. La Alep actualmente sunt două spitale publice care funcționează ce slujesc gratuit populația, dar nu sunt suficiente pentru a-i îngriji pe toți ce care au nevoie. Există alte spitale private care sprijină. Medicamentele vin de la Damasc prin unicul drum liber și sigur, dar autobuzele fac și douăzeci de ore pentru a-l parcurge. "Aici, în inima infernului care este Alep, îngrijim bolnavii cronici care vin, în afară de răniții din război, loviți de schije și fragmente de rachete. Pacienți care fac dializă, cu insuficiență respiratorie sau cardiacă sunt la ordinea zilei și prin harul lui Dumnezeu reușim să facem față nevoilor. Îi îngrijim pe toți fără deosebire, nu întrebăm dacă sunt civili sau militari, dacă sunt creștini sau musulmani. Obiectivul este să salvăm viața lor". Doctorului Katti nu-i lipsește speranța, în fond spune râzând, "lucrez la spitalul Al-Rajaa care înseamnă tocmai «speranță»". Încrederea și speranța vin nu numai din credință, medicul este creștin, ci și de la "colegi, dintre care 95% sunt musulmani. Suntem o mare familie - spune cu orgoliu - și când situația o permite, ne întâlnim împreună pentru a consolida raporturile. Religia nu ne desparte ci ne unește. Numai așa putem transforma răul în bine".

Astfel în timp ce afară se bombardează, se trage, se ucide și se moare, înlăuntrul spitalului Al-Rajaa, proprietate a Custodiei din Țara Sfântă, medici curajoși încearcă să smulgă morți cât mai multe vieți posibil. "Nu plângem pentru că suntem în infern, ci încercăm să dăm răspunsuri celui care ni le cere, bolnavilor și răniților". Medicul nu se ia de acei medici - și sunt mulți - care au părăsit Siria pentru a găsi de lucru și siguranță în multe țări europene, mai ales în Germania. "Cum putem să-i dojenim? În fond au fugit pentru că aici lipsește siguranța, stabilitatea, nu sunt condițiile minime pentru a munci. Eu și ceilalți colegi ai mei am ales să rămânem în Siria", afirmă medicul care a refuzat oferte de muncă din Franța. "A plânge nu folosește, nu rezolvă problemele. Avem un război de câștigat. Armele noastre sunt competența, medicamentele, solidaritatea, îngrijirile iubitoare și creativitatea. Avem nevoie de oameni de bunăvoință pentru că atunci când se face binele se construiește pacea și cu ea dreptatea. Sirienii vor pacea și sfârșitul ostilităților. Toți suferă și cer să se găsească o soluție politică onestă, dreaptă, care să-i satisfacă pe toți. A dialoga cu teroriștii din Isis sau din Al Qaeda nu este posibil pentru că nu vor, dar opoziția moderată și guvernul pot găsi împreună o cale de ieșire pentru război. Este ceea ce toți așteaptă în Siria și la Alep, pentru a ieși din infern".

(După agenția SIR, 21 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat