Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa la Raul Castro într-un climat cordial

Cu o lungă strângere de mână președintele Raul Castro și papa Francisc s-au salutat la sfârșitul vizitei pontifului la Palacio de la Revolución, caracterizată de un climat de mare cordialitate și prietenie. Papa, în curtea palatului, a urcat apoi în "papamobilul" deschis, împreună cu cardinalul de Havana Jaime Ortega pentru a merge la catedrală și la întâlnirea cu clerul.

La sfârșitul colocviului, care a durat circa 50 de minute, președintele cubanez Raul Castro a dăruit papei Francisc un mare crucifix realizat simbolic din vâsle, legate cu funii.

Papa Francisc i-a dăruit un mozaic al Virgen de la Caridad del Cobre, Fecioara - al cărei sanctuar îl va vizita mâine la Santiago - de la cărei proclamare din partea papei Benedict al XVI-lea ca patroană a Cubei se împlinesc o sută de ani. Opera policromă a fost realizată de mozaicarii de la Studioul Mozaicului din Fabrica "Sfântul Petru" între mai și septembrie anul acesta.

Devoțiunea către Virgen - foarte răspândită în Cuba - dăinuie din primii ani ai secolului al XVII-lea când trei sclavi care lucrau în mina de cupru din Barajagua, Juan Morteno, creol de zece ani, însoțit de frații indios Rodrigp și Juan de Hoyos, au găsit o statuetă de lemn înaltă de circa 60 de centimetri care plutea în apele din Bahia de Nipe, în coasta de nord-vest a Cubei, având imprimate cuvintele "Virgen de la Caridad". După regăsire, mica imagine sacră a fost dusă la centrul minier din El Cobre (cobre în spaniolă înseamnă cupru), unde în 1628 a fost construit un schit și apoi în 1684 un sanctuar pentru a găzdui statuia, care o reprezintă pe Sfânta Fecioară Maria avându-l în brațe pe Pruncul Isus care ține în mână globul pământesc.

"Nu am putut să vorbesc cu papa despre conversația privată pe care a avut-o cu președintele Raul Castro, o conversație lungă de aproape o oră, într-un climat cum s-a văzut de mare familiaritate. Dar cu privire la colocviile cardinalului secretar de stat Piero Parolin cu vicepreședintele, Parolin a spus că temele principale au fost raporturile bilaterale dintre Biserică și stat și considerații despre drumul de reconciliere al societății cubaneze". Asta a prezentat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt vatican, părintele Federico Lombardi. Apoi "apreciere față de pașii în această direcție, cum este indultul, și încurajare pentru alți pași pe acest drum de reconciliere între cubanezi". "Alte puncte importante - a explicat ulterior Lombardi - considerații despre situația internațională regională. S-a vorbit îndeosebi despre Venezuela și despre necesitatea dialogului în acea țară".

(După Vatican Insider, 21 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat