Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Francisc față în față cu Fidel

De Andrea Tornielli

După ce a celebrat liturghie în Plaza de la Revolución, papa l-a întâlnit în casa-clinica sa pe "lider maximo" care de șapte ani, din motive de sănătate, a trecut puterea în mâinile fratelui Raul.

Dă această știre părintele Federico Lombardi, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, explicând că vizita a durat puțin peste jumătate de oră, același timp acum trei ani cu Benedict al XVI-lea. "Francisc a venit cu o mică suită la reședința lui Fidel", care îl aștepta împreună cu rudele, soția Dalia și nepoții. Climatul a "fost familial, informal", caracterizat de "cordialitate".

În 2012, la sfârșitul întâlnirii cu papa Ratzinger, Castro îi ceruse pontifului câteva cărți de citit. Francisc și-a amintit de asta și i-a dus în dar lui Fidel două cărți de părintele Alessandro Pronzato, preot expert în cateheză: prim, intitulată "Gura noastră s-a deschis la zâmbet. Umorism și credință", este dedicată bunei dispoziții și veseliei drept componente importante ale vieții spirituale, a doua este intitulată "Evanghelii incomode". Ambele sunt editate de Gribaudi. În afară de asta, papa i-a dăruit o carte și două CD cu omiliile părintelui Armando Llorente, părintele iezuit mort în exil la Miami, pe care Castro l-a avut profesor în colegiul din Belén. În sfârșit, Francisc a dăruit textele exortației apostolice "Evangelii gaudium" și al enciclicei mai recente "Laudato si'".

Temele conversației, a explicat Lombardi, "au fost salvgardarea mediului și marile probleme din lumea contemporană". Castro i-a oferit pontifului cartea "Fidel y la Religión", cu o dedicație personală: "Pentru papa Francisc cu ocazia vizitei sale fraterne în Cuba".

În sfârșit, părintele Lombardi a informat că nu vor fi difuzate imagini din partea Vaticanului, pentru a respecta caracterul informal al întâlnirii.

(După Vatican Insider, 21 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat