Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesaj al CCEE

A vedea Ierusalimul și a vorbi europenilor

De Gianni Borsa și Daniele Rocchi

Pace, dialog, respect reciproc chiar în "diversitate" (națională, culturală). Familie (și Sinod), libertate religioasă, libertate de educație. Și apoi migrații, criză economică și de locuri de muncă, secularizare (în act în țările europene, care "tinde să izoleze religia în sfera privată și la marginile societății"). Apoi Orientul Mijlociu și Țara Sfântă. Sunt cuvintele care au răsunat de mai multe ori în cursul adunării plenare a CCEE (Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa), care pentru ediția 2015 a asumat conotațiile unui adevărat pelerinaj "pe urmele lui Isus", deschisă la Korazim la 11 septembrie 2015 pentru a se încheia apoi la 16 septembrie la Ierusalim.

La sfârșitul lucrărilor a fost difuzat un "Mesaj", ale cărui conținuturi apar adresat atât Bisericilor din Europa cât și celor din Țara Sfântă însăși, împreună cu comunitățile credincioase și cu realitățile civile și politice din Israel și Palestina. "Cu acest pelerinaj, episcopii europeni - se citește în primele rânduri - au dorit să și încurajeze pelerinii în țara lui Isus pentru a reînnoi credința și a-i susține pe creștinii din aceste locuri".

"Venind aici, prelații europeni au voit să reînnoiască înrădăcinarea lor în Cristos într-un moment în care Europa cere Bisericii, chiar dacă nu mereu în mod conștient, ca să vestească fără temeri și cu bucurie noutatea vieții în Cristos care este Evanghelia". Învățăturile și scrierile papei Francisc sunt amintite în document, așa cum de mai multe și de mai multe ori episcopii europeni au făcut referință la ele în timpul discuțiilor de la adunare.

Este amplu capitolul despre migrații: "Privind bucuriile, suferințele și provocările Bisericii în diferitele țări, a ieșit în evidență marea mișcare a popoarelor: refugiați, imigrați. Disperarea nu are granițe. Complexitatea acestui exod, cu inevitabilele sale diferențieri, cere din partea fiecărui stat, ale căror situații sunt în mod radical diferite, multă atenție cu scopul de a răspunde repede la necesitățile de ajutor imediat și de primire de persoane disperate din cauza războiului, persecuției, mizeriei". Sunt diferite nuanțele și sublinierile cu privire la această temă, probabil pentru a reprezenta o dezbatere care a arătat o pluralitate de poziții. "Statele, prin intermediul instituțiilor necesare, trebuie să mențină ordinea publică, să garanteze dreptatea pentru toți să ofere o disponibilitate generoasă pentru cel care are nevoie cu adevărat, și în perspectiva unei integrări respectuoase și colaboratoare". Este amintită "angajarea Bisericilor din Europa" pe versantul primirii. Dar, "dată fiind complexitatea situațiilor și mărimea tragediilor umanitare, dorim ca și ONU să ia în considerare hotărâtă" ceea ce se întâmplă în mod tragic, "și să ajungă la soluții eficace nu numai cu privire la prima primire, ci și la țările de proveniență a migranților, adoptând măsuri adecvate pentru a opri violența și a construi pacea și dezvoltarea tuturor popoarelor".

Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Ucraina sunt citate în mod expres invocând pacea. În special Orientul Mijlociu "îndură conflicte, diviziuni și războaie", și "are nevoie de dreptate și de stabilitate în diferitele regiuni și popoare". "Garantând egalitatea cetățenilor, țările și societățile din Orientul Mijlociu, bogate în propriile patrimonii culturale și religioase, ar putea fi un exemplu de conviețuire pentru comunitatea internațională". Pe de altă parte, în Țara Sfântă "comunitatea creștină contribuie în mod cu totul special la construirea păcii, înțelegerii și culturii iertării, fără de care nu există coeziune socială".

Printre temele luate în considerație în mesajul figurează respectarea libertății de religie și de educație. Se vorbește desigur despre familie, mai ales în raport cu apropiatul Sinod. "Biserica crede cu fermitate în familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie: ea este celula de bază a societății și a comunității creștine însăși". Și vine lovitura de atac a episcopilor: "Nu se vede pentru ce realități diferite de conviețuire trebuie să fie tratate în același mod". "Preocupare deosebită" trezește tentativa de a aplica "teoria gender": "este un proiect al gândirii unice care tinde să colonizeze și Europa și despre care a vorbit adesea Papa Francisc. Biserica nu acceptă - afirmă episcopii - teoria gender pentru că ea este expresie a unei antropologii contrare valorizării adevărate și autentice a persoanei umane".

În sfârșit: "În vederea Anului Milostivirii, păstorii au reînnoit angajarea lor pentru fericirea adevărată și destinul omului. Pentru aceasta, ca primii apostoli, se adresează omului european și statelor cu cuvântul Evangheliei, conștienți că numai în Isus Cristos află răspuns întrebările profunde ale inimii și se împlinește pe deplin umanismul european".

(După agenția SIR, 16 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat