Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Francisc îl va vedea pe Fidel Castro și va vorbi în spaniolă la ONU

De Iacopo Scaramuzzi

Statele Unite și Cuba, 26 de discursuri, patru în engleză, în spaniolă în fața ONU, numeroase întâlniri, inclusiv aceea cu Fidel Castro și Barack Obama (dar nu este prevăzută aceea cu Vladimir Putin sau cu FARC columbiene). Nicio preocupare specifică pentru siguranță. Așa va fi călătoria în Cuba și în Statele Unite, a zecea a Papei Francisc în afara Italiei, care se va desfășura de la 19 la 28 septembrie (19-22 în Cuba, 22-28 în Statele Unite).

În Cuba, unde, în mod extraordinar, au mers atât Ioan Paul al II_lea (1998) cât și Benedict al XVI-lea (2012), Francisc, a spus purtătorul de cuvânt vatican, părintele Federico Lombardi, în cursul unui briefing, va vizita nu numai Havana, ci și locuri pe care predecesorii săi nu le-au vizitat. Pontiful va pleca în dimineața de sâmbătă 19 de la Fiumicino și va ajunge la ora 16.00, ora locală, la aeroportul José Martí de La Habana, primit cu o ceremonie de bun-venit. Duminică, 20 septembrie, celebrează liturghia și recită Angelus în aer liber în Plaza de la Revolución, iar la 17.15 celebrează vesperele cu preoți, călugări și seminariști în catedrală, pentru a-i saluta apoi la 18.30 pe tineri în centrul cultural Părintele Felix Varela, figură centrală a istoriei cubaneze.

Luni, 21, Papa se transferă la Holguín, celebrează liturghia în Plaza de la Revolución și apoi, după-amiază, continuă spre Santiago, unde îi întâlnește pe episcopii cubanezi în seminarul local. Ziua se încheie cu rugăciunea către Virgen de la Caridad, în sanctuarul omonim, cu o ceremonie care cade în centenarul proclamării Fecioarei ca patroană a insulei caraibiene. Marți, 22, după o liturghie în bazilica minoră a sanctuarului, la ora 11.00, întâlnește familiile în catedrala din Santiago, celebrare care "dă un sens de continuitate cu cealaltă etapă a călătoriei, când la Philadelphia prezidează întâlnirea mondială a familiilor precum și cu sinodul din octombrie", a subliniat purtătorul de cuvânt vatican. După binecuvântarea orașului din exteriorul catedralei, Francisc pleacă spre Statele Unite, primul șef de stat care intră în SUA din Cuba, după dezghețarea raporturilor precum și prima dată când argentinianul Jorge Mario Bergoglio pune piciorul în teritoriul american. Zborul Alitalia durează 3 ore și jumătate și nu este exclus, a precizat Lombardi, ca Papa să aibă un prim colocviu cu jurnaliștii care-l însoțesc.

În cursul zilei de la Havana, a clarificat Lombardi, "este complet verosimil și previzibil ca să fie" o întâlnire cu Fidel Castro, chiar dacă "încă nu este pusă într-un moment precis al agendei". În schimb nu trebuie așteptată întâlnirea cu FARC, care în capitala cubaneză iau parte la negocierile de pace, pentru că "ar fi un element străin de program", a mai spus purtătorul de cuvânt vatican care, ca răspuns precis, nu a comentat ipoteza unei vizite la deținuții cubanezi, absentă din program, exprimând însă apreciere față de recenta știre despre un indult. Papa, a precizat de altfel Lombardi, în trecut "a fost numai într-un aeroport din Cuba făcând un tranzit timp de o oră sau puțin mai mult, dar n-a ieșit niciodată pe teritoriul Cubei".

La ora 16 din SUA, primit de Barak Obama, first lady Michelle și probabil cele două fiice ale cuplului prezidențial, Papa ajunge la Andrews Air Force Base la Washington, D.C. Miercuri dimineața se desfășoară întâlnirea dintre Bergoglio și Obama la Casa Albă: ceremonie de bun venit în South Lawn, apoi Papa și președintele se arată la balcon, iar la ora 10 întâlnirea în Biroul Oval, în timp ce se desfășoară o întâlnire paralelă între cei doi "Secretari de stat", John Kerry și cardinalul Pietro Parolin, care au format o anumită familiaritate în cursul diferitelor întâlniri care s-au desfășurat în decursul anilor și au pregătit cotitura în relațiile dintre SUA și Cuba. În cursul acestei ceremonii, Papa va lua cuvântul și va vorbi în engleză. La ora 11, ziua la Washington continuă cu întâlnirea celor 400 de episcopi din SUA în catedrala "Sfântul Matei", care se află la un kilometru distanță și Francisc, așa cum este dorința sa, va parcurge "în papamobil deschis și simplu" făcut direct în Statele Unite. La ora 16.15, în sanctuarul național al Neprihănitei Zămisliri, liturghie și canonizare echipolentă a fericitului Junipero Serra, misionar spaniol căruia i-a fost dedicat și un recent seminar, prezidat de Papa, la colegiul nord-american din Roma pe Gianicolo. "Cu siguranță Papa este conștient de discuțiile despre colonizări și evanghelizare, nu s-au născut acum", s-a limitat să spună Lombardi celui care-l întreba cu privire la polemicile din jurul figurii misionarului.

Joi, 24, dimineața se învârte în jurul istoricei vizite la Congresul SUA. Este un eveniment care are puține precedente (Ioan Paul al II-lea a vorbit la parlamentul din Varșovia și la Montecitorio, Benedict al XVI-lea la Bundestag, același Francisc la Parlamentul European din Strasbourg). Francisc este primit de speaker-ul John Boehner și apoi rostește un "amplu discurs în engleză", s-a limitat să spună Lombardi. La ora 11.15, întâlnește pe cei fără adăpost din Washington și la ora 16.00 pleacă spre New York, unde aterizează la ora 17.00 și, înainte de a se retrage, celebrează vesperele.

Vineri, 25 septembrie, Papa vizitează sediul ONU unde va rosti un "discurs angajant în spaniolă", a spus Lombardi. În cursul vizitei la Palatul de Sticlă, Lombardi nu a confirmat că Francisc îl va întâlni și pe președintele rus Vladimir Putin: "Actualmente președinția Consiliului de Securitate este a Rusiei", a explicat iezuitul, "în cazul în care președintele rus va fi la New York, îi va reveni lui să-l salute pe Sfântul Părinte, însă de fapt se pare că nu este prevăzut ca Putin să fie acolo în acel moment. Nu este prevăzută nicio întâlnire cu Putin. Va interveni la Adunarea ONU, dar nu în zilele acelea". Și cu privire la ipoteza ca Papa să-l întâlnească pe președintele chinez, în acele zile în SUA, "nu am nimic de spus", a spus părintele Lombardi. La ora 11.30, Papa se transferă la Ground Zero, memorial al atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, unde se va desfășura întâlnirea interreligioasă a călătoriei, la care vor lua cuvântul și un rabin și un imam. La ora 16.00, vizită la școala "Stăpâna noastră, Regina Îngerilor" și întâlnește copii și familii de imigrați din Harlem. La ora 18.00, liturghia în Madison Square Garden.

În sfârșit, sâmbătă, 26, începe ultima etapă a călătoriei, la Philadelphia, unde Francisc mai întâi celebrează liturghia cu episcopii, clerul și călugării din Pennsylvania, în catedrala "Sfinții Petru și Paul", apoi întâlnește comunitatea hispanică și alți imigranți în Independence Mall, iar seara, la ora 19.30, prezidează sărbătoarea familiilor și veghea de rugăciune la B. Franklin Parkway. Duminică întâlnește episcopii oaspeți ai Întâlnirii Mondiale a Familiilor în Seminarul "Sfântul Carol Borromeu", la ora 11.00 vizitează deținuții în Institutul de Corecție Curran-Fromhold la Philadelphia și în sfârșit celebrează liturghia conclusivă a celei de-a VIII-a Întâlniri Mondiale a Familiilor. La ora 19.45, ceremonie de rămas-bun, la ora 20.00 plecare spre Roma, iar la ora 10.00, luni 28 septembrie sosirea la aeroportul Roma Ciampino. Părintele Lombardi a răspuns astfel celui care întreba dacă în cursul călătoriei în SUA Papa va întâlni victime ale abuzurilor sexuale din partea preoților: "Nu am anunțat niciodată cu anticipație acest tip de întâlniri ale Sfântului Părinte, odată ce au avut loc am dat informație adecvată imediat".

Cât privește tema siguranței, "cu siguranță în Statele Unite va fi multă prezență de securitate și pentru că este adunarea Națiunilor Unite", dar "nouă nu ne rezultă nimic deosebit. Și eu am auzit despre un atentat, nu avem știri și nu există nicio preocupare deosebită și Papa intenționează să se miște așa cum face în mod obișnuit, există diferite momente în care se mișcă cu papamobilul deschis". La călătorie va participa, ca în orice călătorie internațională ca o călătorie-premiu, o mozaicară din laboratoarele vaticane, Valentina Ambrosi.

(După Vatican Insider, 15 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat