Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Deschiderea anului școlar 2015-2016 la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi"

Luni, 14 septembrie 2015, în sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, a avut loc deschiderea oficială a anului școlar 2015-2016. Ceremonia solemnă a început la ora 10.30, în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman, cu sfânta Liturghie, prezidată de pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial al Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sfântul Iosif" din România, împreună cu pr. Cristinel Sociu, directorul seminarului, pr. Damian Patrașcu, rectorul Institutului Teologic Franciscan, pr. Anton Mărăndescu, rector de formare, și alți preoți profesori, formatori și spirituali din cadrul seminarului.

Cu speranță și bucurie în suflet, cu cele mai frumoase gânduri și cu angajamente pentru noul început, elevii, părinții și profesorii s-au adunat în capela Institutului Teologic Franciscan pentru a participa la sfânta Liturghie de deschidere a noului an școlar și pentru a pune acest început în mâinile lui Dumnezeu, implorând binecuvântarea sa.

Pentru prima dată, școala noastră și-a deschis porțile nu doar pentru elevii seminariști, ci și pentru elevii admiși la profilul pedagogic, specializarea educatori-învățători, clasă înființată în acest an școlar, care va funcționa sub tutela liceului nostru.

La începutul sfintei Liturghii, pr. provincial, Emilian Cătălin, a spus că începem această zi în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, a salutat prezența părintelui director și a celorlalți preoți formatori, a profesorilor, oficialităților locale, părinților și elevilor. Un cuvânt special a adresat bobocilor de clasa a IX-a, elevi și eleve, îndemnându-i să pășească fără teamă pe acest drum al cunoașterii, al formării și al devenirii lor.

Sfânta Evanghelie a fost proclamată de pr. Damian Patrașcu, iar omilia a fost rostită de pr. provincial, care ne-a îndemnat "să privim cu toții la modelul unic, Cristos, și să învățăm că totul se obține prin muncă, jertfă, sacrificiu și mai ales prin slujire. Trebuie să învățăm să fim ucenici, slujitori ai celorlalți. Astăzi, dascălii, prin dăruirea și priceperea lor, formează caractere, iar mâine, această misiune le revine celor care acum se lasă modelați. Educația etico-religioasă pe care școala noastră o are în vedere este un proces complex, vizând o anume finalitate: formarea omului desăvârșit. Avem de ales: fie ne înscriem pe orbita educării și devenim subiecte, fie rămânem obiecte ale manipulării celorlalți".

Înainte de binecuvântarea finală, directorul seminarului, pr. Cristinel Sociu, i-a mulțumit părintelui provincial pentru prezență și pentru tot sprijinul acordat seminarului. Un cuvânt de mulțumire le-a adresat confraților de la liceu și de la institut pentru buna colaborare, profesorilor le-a urat sănătate, putere de muncă și multă răbdare, elevilor, seriozitate și stăruință, iar părinților să fie exemplu și model de credință pentru copiii lor și să colaboreze cu școala în vederea unei bune formări.

La evenimentul de celebrare a noului început au fost prezente și autoritățile urbei noastre, prin doamna Cristina Prăjescu, care a dat citire mesajului primarului municipiului Roman, prof. Laurențiu-Dan Leoreanu, asigurând liceul și seminarul nostru de susținere în atingerea obiectivelor educaționale propuse.

Cu ochii îndreptați spre cruce, instrumentul biruinței lui Isus, să ne lepădăm de noi înșine, să luăm crucea ostenelii și să pornim la drum, convinși fiind că prin eforturile coerente și susținute, prin suferințele și jertfele noastre vom ajunge și noi la biruință.

Prof. Monica Grosu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 septembrie: Roman: Deschiderea anului școlar 2015-2016 la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi"


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat