Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinod și comuniune

În mod surprinzător, în urmă cu jumătate de secol Paul al VI-lea instituia Sinodul Episcopilor, care în acești ani s-a revelat progresiv în fapte un prețios organism de comuniune pentru creșterea Bisericii universale. Era 14 septembrie 1965, ziua de început al celei de-a patra și ultime perioade a conciliului, și apele nu erau liniștite.

Lucrările Conciliului al II-lea din Vatican se încheiaseră în noiembrie 1964 cu o serie de incidente care au făcut să se vorbească despre o "săptămână neagră". Norii adunați au fost însă risipiți asupra mass-media deja la începutul lui decembrie de călătoria lui Montini în India și apoi în martie de prima liturghie celebrată de Papa în italiană într-o parohie din Roma, cu un sprijin deschis dat primei reforme conciliare.

Însă multe noduri rămâneau să fie desfăcute pentru a ajunge la redactarea definitivă și la aprobarea marii majorități ai documentelor Conciliului al II-lea din Vatican: între altele, despre Biserica în lumea contemporană, despre ecumenism, despre raporturile cu marile religii și cu ebraismul, despre chestiunea libertății religioase. Era determinată minoritatea opusă voinței de "aggiornamento" indicată deja de Ioan al XXIII-lea la deschiderea conciliului și apoi exprimată de o majoritate foarte largă. Însă determinantă, împreună cu munca - în aulă și în culise - a multor părinți și experți, a fost alegerea Papei de a obține, cu medieri răbdătoare și gesturi clare, maximul de consensuri posibile pe linia reformatoare, așa cum s-a întâmplat după aceea.

În discursul lung de redeschidere, Paul al VI-lea n-a intrat în temele dezbătute în adunare - pentru "a nu preveni cu cuvântul nostru orientarea liberă a opiniilor voastre cu privire la materiile propuse" - ci a voit să reînnoiască cu forță încrederea în Vatican II: "Mare lucru este acest conciliu!", grande quiddam hoc est concilium! a exclamat Papa. Și, după mulțumirile aduse celor care lucrau fără să apară, a anunțat două noutăți, salutate în aulă de aplauze repetate: un sinod al episcopilor, "compus din prelați, numiți în cea mai mare parte de Conferințele episcopale" și "convocat, după necesitățile Bisericii, de Pontiful Roman, pentru consultarea și colaborarea sa", și o vizită la sediul Națiunilor Unite la New York.

După anunț a urmat o nouă surpriză când în ziua următoare, 15 septembrie, a coborât la Sfântul Petru pentru a asculta cu părinții conciliari lectura scrisorii motu proprio intitulată Apostolica sollicitudo, care instituia noul organism. În dezbaterea din aulă și într-o schiță pregătitoare a documentului despre episcopi era dorită crearea unui consiliu de prelați, însă Papa a jucat cu anticipare. Pentru noua instituție Montini a ales în mod semnificativ numele grec (synodos, "drum împreună") al celor mai vechi reuniuni episcopale și mai ales a introdus un element nou de colegialitate în inima Bisericii.

În cincizeci de ani, drumul Sinodului episcopilor a fost lung și nu întotdeauna ușor. Dar dacă pe un plan teologic evaluările au fost și pot să fie diferite, dintr-un punct de vedere istoric - de altfel nu imun de prejudecăți întocmai teologice, care desigur nu ușurează înțelegerea faptelor - este neîndoielnic faptul că instituția sinodală voită de Montini a contribuit de fapt, pe urma Conciliului al II-lea din Vatican, la creșterea unei colegialități trăite și mai în general a comuniunii catolice. Grație garanției de libertate și de fidelitate față de cuvântul lui Cristos asigurate de succesorul lui Petru, așa cum repetat Papa încheind ultimul sinod extraordinar despre familie.

(După L'Osservatore Romano, 15 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat