Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Precizare cu privire la Jubileu

"Pelerinajul pe jos va fi credință trăită în inima cetății"

De M. Michela Nicolais

Faptul că lipsesc mai puțin de trei luni până la Jubileu sare în ochi și din lista lungă de activități pe care trebuie să le înfrunte cel care a fost desemnat de Papa ca referent organizator al evenimentului. Într-o dimineață caldă încă de vară, Monseniorul Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, de la biroul său mare și auster din Via della Conciliazione 5, deși fără să se încurce cu cifrele ne vorbește despre "interesul mare" care există în jurul Jubileului Milostivirii convocat de papa Francisc: "Am primit de la episcopi multe cereri și am aflat despre multe inițiative care urmează să se celebreze în diferite părți ale lumii". "Pe situl nostru vom da spațiu la toate", asigură lansând un apel pentru ca "toate diecezele să ne aducă la cunoștință ceea ce organizează". "Papa a voit ca Jubileul să se celebreze în dieceze pentru că vede Jubileul ca o etapă în drumul noii evanghelizări", amintește monseniorul Fisichella cu privire la noutatea cea mai răsunătoare a Jubileului Milostivirii. Cine va decide să vină la Roma va găsi o primire corespunzătoare pentru a face pelerinajul pe jos până la Poarta Sfântă și a da astfel turiștilor și cetățenilor o mărturie de credință trăită "în inima orașului".

Ce trebuie să facă un pelerin pentru a putea participa la un eveniment al Jubileului?

"Trebuie să se înregistreze pe situl nostru Internet, sau să treacă pe la Centrul de primire, în Via della Conciliazione 7. Toate acestea pentru că, spre deosebire de ceea ce se întâmpla în celelalte, acest Jubileu prevede un parcurs pentru a merge la Poarta Sfântă care începe la Castel Sant'Angelo. Este vorba despre un parcurs scurt, dar despre un pelerinaj pe jos, care îi permite pelerinului să aibă mai ales o experiență spirituală: de fapt, pe acea distanță scurtă fiecare va putea să reflecteze, să se roage, să mediteze, cu toate că se află în inima orașului. Este un mod pentru a da mărturie celor care - turiști sau cetățeni - pot să-l «însoțească» în cursul pelerinajului".

Roma este obișnuită cu această conviețuire între sacru și profan...

"Cu siguranță Roma este obișnuită, dar are nevoie și de o mărturie care s-o ajute să iasă din acea indiferență pe care o simte uneori față de pelerini și turiști. Tocmai pentru că în fiecare an sunt milioane de persoane care ajung în capitală, riscul care pândește este obișnuirea: noi am vrea ca acest Jubileu, mai ales prin milostivire, să ajute să se reflecteze mai serios asupra inimii Evangheliei, grație unei teme care poate ajuta să se deschidă inima fiecăruia. Cea mai gravă patologie a omului de astăzi este singurătatea: pelerinajul jubiliar poate să fie semnul apropierii lui Dumnezeu prezent în frații care revarsă altora iubirea primită".

Ce vor găsi pelerinii la Castel Sant'Angelo?

"La Castel Sant'Angelo va fi pregătit Centrul Jubileului, care se va întinde de-a lungul grădinilor și în care pelerinii vor avea la dispoziție diferite servicii: serviciul de primire, un spațiu corespunzător pentru mamele care au nevoie să se îngrijească de copiii lor, un mic punct de răcorire cu prețuri scăzute, servicii destinate pelerinilor neputincioși... Așadar toate acele instrumente utile pentru a putea face pelerinajul la Poarta Sfântă cu toată seninătatea".

Dieceza a predispus pentru Jubileu patru itinerare pietonale...

"Parcursurile pietonale îi ajută pe pelerini să redescopere locurile sacre din Roma, mai ales cele legate de oraș și de identitatea sa: cum sunt locurile sfinților, sanctuarele și locurile în care operele de artă pot crea un context și mai favorabil pentru a trăi pelerinajul. De altfel, în istorie, pelerinajul a avut mereu nu numai o dimensiune spirituală, ci și o conotație culturală puternică".

Calendarul jubiliar este foarte dens: ne puteți ilustra noutatea "audiențelor jubiliare"?

"În afară de audiența de miercuri și de Angelus duminical, Papa într-o sâmbătă pe lună - la 30 ianuarie, 20 februarie, 12 martie, 9 și 30 aprilie, 14 mai, 18 și 30 iunie, 10 septembrie, 1 și 22 octombrie, 12 noiembrie - va ține o audiență jubiliară în care va întâlni pelerini, grupuri, dieceze care vor veni la Roma după ce au prenotat prezența lor. Prima diferență față de celelalte jubilee se află în faptul că Papa a voit ca Jubileul Milostivirii să se celebreze în dieceze, pentru că vede Jubileul ca o etapă în drumul noii evanghelizări. Pentru Francisc contează mult a trezi credința în comunitățile noastre: iată pentru ce el cere ca Jubileul să fie trăit intens în parohii, în asociații, în mișcări, adică în țesutul viu al Bisericilor noastre locale. Pentru cei care vor veni la Roma, calendarul jubiliar prevede câteva evenimente dedicate acelor categorii de credincioși care au de-a face mai direct cu milostivirea: preoții, diaconii permanenți, lucrătorii milostivirii, ordinele călugărești și confraternitățile care fac referință în mod expres la milostivire... Cu câteva excepții rare: cum ar fi adolescenții".

De ce s-a gândit papa la un moment special pentru ei?

"Pentru tineri este ZMT din Cracovia în iulie, în timp ce adolescenții nu aveau Jubileul lor. Papa simte mult responsabilitatea de a-i ajuta pe tineri să descopere milostivirea, care este respect reciproc, capacitate de iertare, solidaritate, ajutor. A semăna milostivirea înseamnă a paria pe viitor, a înscrie în generația care crește valoarea profundă a faptului de a fi creștini".

(După agenția SIR, 14 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat