Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa la Radio Renascenca: "Prefer o Biserică accidentată"

Imigrație, primire, o Biserică deschisă chiar dacă e accidentată, Europa "mamă" și nu "bunică": sunt numai câteva dintre temele pe care papa Francisc le-a tratat în conversația sa transmisă de postul de radio portughez "Radio Renascenca". Ne vorbește despre asta Benedetta Capelli:

Un lung colocviu cu ton confidențial în care papa Francisc reparcurge pilaștri magisteriului său și în același timp mărturisește emoțiile trăite imediat ce a fost ales la scaunul pontifical și povestește cotidianitatea sa. Este dens în teme interviul dat în zilele trecute postului de radio portughez "Radio Renascenca", în ocazia vizitei ad limina a episcopilor din Portugalia.

Tinerii și cateheza

Interviul, început cu amintirea lui Francisc despre un coleg portughez al tatălui - Adelino, "o persoană bună" - pornește tocmai de la cele două indicații sugerate de papa prelaților lusitani: îngrijirea catehezelor și atenția față de tineri. "Un tânăr trebuie însoțit cu prudență - afirmă papa - vorbind în momentul oportun", trebuie schimbată metodologia: "Cateheza este doctrina pentru viață și, de aceea, trebuie să aibă trei limbaje, trei limbi: cel al capului, cel al inimii și cel al mâinilor", adică a gândi, a simți și a face ceea ce se simte".

Papa Francisc și Fatima

Dorința lui Francisc este de a vizita Fatima cu ocazia centenarului aparițiilor Sfintei Fecioare Maria. O întâlnire pe care portughezii o așteaptă cu neliniște și lor Papa le recomandă să se roage așa cum cere Fecioara, să aibă grijă de familie, să respecte poruncile: "Se manifestă copiilor - adaugă Francisc - este curios că întotdeauna se manifestă sufletelor simple".

Urgența imigrație

De nelipsită referința la actualitatea cea mai strictă cu urgența imigrație pe ruta balcanică. "Este vârful unui aisberg": afirmă papa, "este lume sărmană care fuge de război, care scapă de foamete: cauza dominantă este un sistem socio-economic rău, nedrept pentru că, vorbind și despre problema ecologică, despre politică, centrul nu mai este persoana. Sistemul economic dominant pune în centru dumnezeul ban, este idolul la modă". De aceea este necesar să se meargă la cauză, unde există foamete să se creeze locuri de muncă, să se investească; dacă este războiul trebuie căutată pacea și să se lucreze pentru pace. "Astăzi lumea este în război împotriva sa însăși - adaugă papa - un război pe bucăți" care distruge pământul, "casa comună". Puternică denunțarea lui Francisc a instrumentalizărilor, a interpretării ideologice cu privire la fenomenul migrator. Din nou papa scoate în evidență situația lui rohingya alungați din țara lor, Myanmar, și din cea în care ajung, Malaysia.

Primirea

Trebuie primit așa cum i s-a întâmplat lui și familiei sale în Argentina, o națiune care nu a alunecat în xenofobie, ci a deschis porțile sale. Aceeași cerere făcută de Francisc parohiilor, conventurilor și mănăstirilor chemate să găzduiască o familie. "Când spun că o parohie trebuie să primească o familie, nu înțeleg că neapărat - adaugă papa - trebuie să meargă să trăiască în casa parohială, ci comunitatea parohială să caute un loc, un colțișor pentru a face un mic apartament sau, în cel mai rău caz, să se organizeze pentru a închiria un apartament modest pentru acea familie, dar ei să aibă un acoperiș, să fie primiți și să fie inserați în comunitate". Pentru papa, care a cerut și celor două parohii din Vatican să primească două familii, și congregațiile călugărești trebuie să fie atente la tentația dumnezeului ban. Dacă se câștigă în primire - afirmă el - trebuie plătite taxele. Cealaltă invitație, în fața urgenței locurilor de muncă, este de a trezi vocația educativă tipică a unor congregații, a crea cursuri, "școli de urgență" unde tinerii să poată învăța o meserie care să permită să găsească un loc de muncă și temporar. În acest sens este centrală figura lui Don Bosco, părinte al unui sistem educativ inovativ.

Europa mamă și nu bunică

Francisc, în colocviul său, îndreaptă degetul și împotriva "culturii bunăstării", răspândite mai ales în Europa, care duce la a nu face copii și a-i lăsa pe bătrâni singuri. "Marea provocare - afirmă el - este a fi din nou mama Europa și nu bunica Europa". Exemple încurajatoare sunt țări precum Albania și Bosnia Herțegovina, pe care el însuși le-a vizitat, țări ieșite din război și care sunt "un semn pentru Europa". Și de la rădăcinile sale creștine, a căror nerecunoaștere a fost o greșeală, Europa trebuie să pornească din nou pentru ca să fie "capabilă să recucerească leadership-ul său în concertul națiunilor". "Europa încă n-a murit, are o cultură excepțională, poate indica drumul". Papa Francisc are încredere mai ales în noile generații de politicieni dar "există o problemă globală care este corupția la toate nivelele".

Educația aseptică

Pe valul de individualism care a făcut să se creadă că libertatea înseamnă a face ceea ce se vrea, că "fericirea înseamnă a nu avea probleme", Francisc sugerează un alt drum care se îndepărtează de plictiseala unei vieți ușoare pentru a îmbrățișa neprevăzutul și riscul. "Riscul - explică el - înseamnă a propune mereu ținte. Pentru a educa trebuie folosite amândouă picioarele: a avea un picior bine sprijinit pe pământ și cu celălalt a face un pas înainte pentru a încerca să-l sprijini, iar când l-ai sprijinit, a-l ridica pe celălalt și așa mai departe... asta înseamnă a educa... Înseamnă a risca? De ce? Pentru că eventual mă împiedic și cad. Ei bine, te ridici și continui".

Biserică accidentată

Și Biserica - sugerează papa - trebuie să-și asume riscuri, ieșind. Dacă se trăiește închiși în sine însuși, se riscă îmbolnăvirea, se poate merge în întâmpinarea "unei Biserici rahitice, cu norme fixe, fără creativitate, asigurată dar nu sigură". "Deci între o Biserică infirmă și o Biserică accidentată o prefer pe cea accidentată pentru că măcar este în ieșire".

Alegerea ca papă

"Pentru asta ați fost ales papă", întreabă intervievatorul. Francisc răspunde zâmbind că întrebarea trebuie adresată Duhului Sfânt: "Asta întrebați-l pe Duhul Sfânt".

Jubileul Milostivirii

Mari sunt așteptările papei pentru Jubileul Milostivirii care se va deschide la 8 decembrie. "Să vină toți, să vină și să simtă iubirea și iertarea lui Dumnezeu". Aceasta este dorința lui Francisc care, referindu-se la scrisoarea adresată monseniorului Fisichella, în care se recomanda iertarea și pentru păcate precum avortul, și cele două Motu proprio despre declarațiile de nulitate matrimonială, papa afirmă că sunt documente născute "pentru a simplifica, a ușura credința oamenilor așa încât Biserica să fie mamă". Apoi sunt cerute rugăciuni de papa pentru următorul Sinod despre Familie care "este în criză, tinerii nu se căsătoresc" pentru că domină cultura provizoriului și nu a acelui "pentru totdeauna". Făcând referință la Benedict al XVI-lea, Francisc amintește că acela care a încheiat o a doua căsătorie nu este excomunicat, ci trebuie integrat în viața Bisericii.

Viața zilnică a papei

Amintind de alegerea sa, Francisc povestește că se pregătea pentru pensionare, că deja prenotase zborul de întoarcere pentru a celebra liturghia din Duminica Floriilor la Buenos Aires, că era deja pregătită omilia sa și o lăsase în biroul său. "Nu am pierdut niciodată pacea - spune papa - pacea este un cadou al lui Dumnezeu. Este un cadou pe care mi l-a dat Dumnezeu, ceva ce nici măcar nu-mi imaginam, chiar și pentru vârsta mea". Francisc mărturisește că îi lipsește libertatea de a ieși, chiar dacă a mers la optician, așa cum se întâmpla la Buenos Aires, însă contactul la audiențele de miercuri îl ajută mult. Apoi, cu privire la popularitatea sa glumește făcând referință la Isus: "Uneori mă întreb - spune Sfântul Părinte - oare cum va fi crucea mea, cum este crucea mea, deoarece crucile există, nu se văd, dar există. Și Isus, într-un moment, era foarte popular, dar a terminat așa cum a terminat. Adică, nimeni nu poate cumpăra fericirea lumească. Eu, singurul lucru pe care-l cer Domnului este ca să-mi păstreze pacea inimii și ca să-mi păstreze harul său, pentru că până în ultimul moment unul este un păcătos și poate renega harul său. Mă mângâie un lucru: sfântul Petru a comis un păcat foarte grav: l-a renegat pe Isus. Însă, după aceea, l-a făcut papă". În sfârșit, papa admite că se spovedește la fiecare 15-20 de zile, că va muri acolo unde va alege Dumnezeu să se întâmple asta, fără a indica o preferință, că "doarme ca un bolovan", că aleargă numai dacă este multă muncă de făcut și că ideea sa de veșnicie s-a schimbat în timp: "Când eram mai tânăr, mi-o imaginam mai plictisitoare. Acum cred că este un Mister de Întâlnire. Este aproape inimaginabil, dar trebuie să fie foarte frumos a-l întâlni pe Domnul".

(După Radio Vaticana, 14 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat