Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O anticipare a Jubileului deținuților

De Giacomo Galeazzi

În timpul Jubileului, Poarta Sfântă va fi cea a închisorii: a trece prin ea le va permite să obțină indulgența. La 13 septembrie 2015, între timp, l-au ascultat pe Francisc având deasupra lor Judecata Universală, acolo unde sunt aleși papii. Un grup de deținuți în Capela Sixtină pentru a urmări Angelus. Zi specială, cea petrecută de circa cincizeci de deținuți din închisoarea romană Rebibbia care duminică au vizitat în mod excepțional grădinile vaticane și bazilica "Sfântul Petru". Pentru ei s-au deschis și porțile Muzeelor Vaticane, cu o surpriză: la ora 12.00 s-au aflat în Capela Sixtină pentru a asculta Angelus a Papei Francisc.

O ocazie unică pentru oaspeții din închisoarea romană, care au voit s-o perceapă și s-o respire până la capăt, lăsând în urma lor, chiar dacă numai pentru câteva ore, probleme și dificultăți și trăind pe deplin frumusețea locurilor necunoscute de ei. A fost vorba - prezintă Radio Vaticana - de o anticipare a inițiativelor prevăzute pentru Anul Jubiliar.

I-a însoțit pe deținuți Stefano Ricca, directorul închisorii, care comentează astfel evenimentul: "Sunt acele emoții care vor rămâne în inima noastră și în mintea noastră timp îndelungat. Pentru deținuți, în mod clar, acest fapt asumă o valoare deosebită: în loc de a petrece o altă zi în interiorul institutului penitenciar, a putea participa la o vizită exclusivă, care ne-a fost oferită în această duminică, o zi în care în mod normal muzeele sunt închise, i-a emoționat pe deținuți, care sunt părtași de caracterul excepțional al evenimentului". "Am fost primiți într-o manieră foarte frumoasă - povestește la microfoanele de la Radio Vaticana, Carmine, unul dintre deținuți - ceva ce este dificil pentru un deținut, în societate: suntem priviți mereu cu un ochi deosebit. În schimb astăzi am fost tratați la fel ca o personalitate importantă. Aceasta a fost o emoție pentru noi toți. Ceva indescriptibil".

Va fi și un "jubileu al deținuților" în Sfântul Petru printre evenimentele din Anul Sfânt al Milostivirii convocat de Papa Francisc (8 decembrie 2015 - 20 noiembrie 2016). Câțiva deținuți vor lua parte la ceremonia prevăzută în bazilica vaticană la 6 noiembrie anul viitor.

O zi extraordinară, trăită departe de zgomotul mediatic. Nu sunt fotografii oficiale ale vizitei grupului de deținuți de la Rebibbia la Muzeele Vaticane și la Capela Sixtină. În Curie se explică faptul că inițiativa fără precedent, voită de Papa Francisc, se leagă strâns cu spiritul scrisorii pe care Pontiful a scris-o în urmă cu două săptămâni arhiepiscopului Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, care are datoria de a pregăti inițiativele jubiliare: "În capelele închisorilor vor putea obține indulgența și ori de câte ori vor trece prin ușa celulei lor, îndreptând gândul și rugăciunea către Tatăl, fie ca acest gest să semnifice pentru ei trecerea prin Poarta Sfântă, pentru că milostivirea lui Dumnezeu, capabilă să transforme inimile, este în măsură să transforme și gratiile în experiență de libertate".

(După Vatican Insider, 13 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat