Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un nou paroh la catedrala din Iași

PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de instalare a pr. Benone Lucaci ca paroh al Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, duminică, 13 septembrie 2015. Au concelebrat 10 preoți. În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" mai erau de față persoane consacrate și numeroși credincioși.

Duminică, 13 septembrie, la ora 11.00, glasul clopotelor au chemat întreaga comunitate a catedralei romano-catolice la sfânta Liturghie.

Preasfințitul Petru Gherghel, însoțit de preoții vicari de la parohie, dar și de părinții profesori de la seminar, l-a prezentat pe noul paroh al catedralei în persoana părintelui Benone Lucaci, fost rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif".

Sfânta Liturghie a debutat cu ritualul de primire a noului paroh, a continuat cu angajamentul solemn, făcut de părintele Benone, în fața Preasfințitului și a credincioșilor din Biserică, că va depune tot efortul pentru a continua munca parohilor precedenți, dar va încerca să aducă un suflu nou vieții spirituale.

La sfârșitul sfintei Liturghii, noul paroh a primit salutul din partea comunității, după care corul catedralei a intonat un "La mulți ani", acompaniat de toți cei prezenți.

Cuvântul părintelui paroh Benone Lucaci a fost plin de emoție, conștient fiind că se află în inima diecezei, în cea mai importantă parohie din Moldova.

Florile au însoțit urările și cuvintele de bun sosit.

Finalul a aparținut corului care a înălțat un cânt de mulțumire și preamărire Tatălui ceresc pentru toate darurile primite.

Emil Bejan

*

"Binecuvântat să fie cel care vine în numele Domnului!"

Părinte Benone,

Comunitatea din Iași vă întâmpină, azi, 13 septembrie 2015, cu multă încredere și speranță.

Sub această cupolă, ce-l simbolizează pe Cristos, lumină a lumii, ne dorim cu toții, de la mic la mare, să ne adunăm cu entuziasm și bucurie pentru a asculta și a pune în practică învățătura Domnului!

Moștenirea părintelui Iosif, Maria și Euharistia, ne-o dorim cu toții și suntem convinși că v-o doriți și Sfinția voastră, să fie păstrată în fiecare inimă.

Ne dorim și vă dorim, părinte Benone, să ne întâlnim zilnic pe cărarea rugăciunii și a jertfei euharistice.

Ne dorim și vă dorim, părinte Benone, să fiți aproape de cei mici, ajutați-i să-l vadă pe Domnul Isus în parohul catedralei din Iași.

Ne dorim și vă dorim, părinte Benone, să fiți în scaunul de spovadă, dar și pe cărările vieții, doctorul sufletelor noastre. Trăim într-o lume dominată de cultura efemerului, luminată, din plin, de nelumină, fiți izvorul de pace și binecuvântare pentru cei ce vă cheamă-n ajutor.

Puterea cuvântului rostit la altar, așa cum a făcut-o și sfântul Ioan Gură de Aur, în primele veacuri creștine, și pe care-l amintim astăzi, în calendar, să-nmoaie și cele mai împietrite inimi, să convertească sufletele rănite de păcat și să ne adune zilnic, pe toți, aici, în "grădina Maicii Domnului", aici, în inima Diecezei de Iași.

Mandatul Sfinției voastre începe în ajunul sărbătorii "Înălțarea Sfintei Cruci". Ce semn minunat!

Crucea Mântuitorului să ne atragă pe toți, ca un magnet uriaș, aici pe "munte", pe muntele Domnului! Privirea părintelui Benone să se întâlnească zilnic cu privirea Răstignitului pentru ca, împreună, să fie îndemn, imbold și sens pe cărarea ce urcă la Tatăl.

Împreună cu părintele Benone, ne exprimăm speranța că vom privi, mai des, cerul, îl vom aduce, mai des, în inimile noastre, pașii ne vor conduce, mai des, spre catedrală pentru a fi prezenți la cât mai multe banchete euharistice.

Tinerețea părintelui Benone îl recomandă pentru o luptă continuă împotriva rutinei, a blazării, a indiferenței.

Ne dorim și vă dorim, părinte Benone, să vă reușească tot ce v-ați propus. Toate punctele din programul pastoral să se suprapună cu cele din planul Domnului, iar gândurile Sfinției voastre să-și afle odihnă, desfătare și salvare în inima preasfântă a lui Isus. Frumusețea împărtășirii, a dăruirii de sine își are izvorul pe o colină a Ierusalimului, unde o cruce făcută de om a țintuit trei ceasuri pe însuși Creatorul cerului și al pământului!

Ne dorim și vă dorim, părinte Benone, să vă descoperim zilnic, alături de Domnul nostru Isus Cristos și de Mama sa, Maria, să împrumutați gândul, vocea, sfatul și binecuvântarea lor, s-aduceți în toate casele din parohia noastră, pacea și bucuria vieții în lumina neînserată, pentru a trăi împreună, iubirea.

Bine ați venit la noi, părinte paroh, Benone Lucaci!

*

În vechea noastră parohie
Străveche, mândră așezare
E zi de sfântă bucurie
Și rost de-o binecuvântare!

În astă zi atât de mare
Domnul din cerul senin
Trimite spre noi o chemare
Răspunsul este: iată vin!

Cei vârstnici, tineri și copii
Aduc un călduros salut
Celui ce paroh ne va fi
Și-al cărui drum a început!

Benone-i numele strigat
Și-i auzit în depărtare
Cel mic, cel mare, a aflat
Și au venit la sărbătoare!

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 septembrie: Un nou paroh la catedrala din Iași


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat