Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Marx: reforma cu privire la nulitatea matrimonială este rațională, dar nu e suficient

De Marco Tosatti

Cele două "Motu proprio" cu care papa Francisc a modificat în manieră substanțială disciplina proceselor de recunoaștere a nulităților matrimoniale au primit simpatia episcopilor germani. Președintele Conferinței Episcopale, cardinalul Reihnard Marx, a declarat în cursul unei conferințe de presă la Berlin că reforma este un semnal "înțelept", "rațional", dar n-ar trebui să fie văzut ca o anticipare a Sinodului despre Familie care va începe în octombrie la Roma.

"Este un semnal rațional, dar nu rezolvă problemele fundamentale", a declarat cardinalul, care face parte din Consiliul celor 9 cardinali care au funcția de a studia reforma Bisericii și a organismelor sale centrale. De fapt, a spus Marx, pentru multe persoane care au fost căsătorite timp de douăzeci de ani "nulitate este un cuvânt străin". Iuțirea și simplificarea procedurilor ar fi, în cuvintele cardinalului, numai o soluție parțială în cadrul unui faliment matrimonial și în dorința de a încheia o nouă legătură.

Atenția președintelui Conferinței Episcopale Germane părea centrată însă mai ales pe un mesaj: adică pe necesitatea de a demonstra în manieră clară persoanelor care suferă datorită falimentului unei experiențe matrimoniale că în pofida acestui lucru ele aparțin Bisericii. Nu este probabil, conform cardinalului, ca Sinodul să modifice Codul de Drept Canonic dincolo de ceea ce s-a întâmplat cu reforma stabilită de Papa Francisc cu "Motu proprio": "Nu va fi nicio a doua căsătorie sacramentală validă". Și pentru că învățătura Bisericii catolice despre legătura matrimonială este încă valabilă și nu este deloc demodată; și persoanele, în marea majoritate trăiesc speranța și visul unei căsătorii care să dureze toată viața și care să fie deschisă la crearea de noi vieți. Biserica trebuie să încurajeze persoanele să trăiască acest model de unire și nu numai să ia în considerare ipoteza că poate să existe un faliment. Și prin urmare așteptarea sa pentru adunarea sinodală este ca de la Roma să pornească acest mesaj: o căsătorie care să dureze toată viața "este posibilă, dar dacă suferiți un faliment, suntem alături de voi". În afară de asta, în conferința de presă arhiepiscopul de München a adăugat că scopul Sinodului este acela de a găsi soluții comune la problemele familiei în lumea Bisericii și că prin urmare catolicii germani n-ar trebui să se aștepte ca pozițiile lor să fie împărtășite la nivel mondial.

La conferința de presă era prezent și noul arhiepiscop de Berlin, Heiner Koch, care este responsabil al problemelor familiei în cadrul Conferinței Episcopale, și va fi și el la Roma în rolul de părinte sinodal. Koch a împărtășit senzația sa, conform căreia catolicii germani vor rămâne dezamăgiți de rezultate în cursul numeroaselor întâlniri cu episcopi din alte țări și că viziunile cu privire la familie diferă pe larg de la un episcop la altul. Este evident de altfel că și în Germania, cum a spus Koch, se pot găsi poziții foarte îndepărtate unele de altele, Koch a afirmat că primește sute de e-mail despre tema familiei, așa încât citirea lor și răspunsul la ele, a adăugat cu umor, a devenit "aproape o angajare continuă". Grație acestui input de la bază și-a dat seama că pare foarte dificil a găsi un punct de întâlnire cu privire la unele teme. Dacă unii îi scriu: "cu siguranță nu veți trăda învățătura și tradiția Bisericii?", alții spun: "sigur nu veți trăda persoanele din iubire față de doctrină". Și asta pentru că, așa cum a intuit Marx, probabil așteptările față de ceea ce va ieși de la Sinod sunt prea înalte. Asta se întâmplă, conform lui Koch, pentru că tema familiei se leagă cu "mega-teme cum ar fi înțelegerea Euharistiei, tema autorității Bisericii și limitele sale și chestiunea definiției căsătoriei". Toate sunt teme care merg dincolo de chestiunile pur pastorale; și pentru arhiepiscopul de Berlin probabil ar fi fost mai bine să se restrângă domeniul discuției, pentru că trei săptămâni nu par suficiente pentru a înfrunta o încărcătură cu această mărime și lungime.

(După Vatican Insider, 12 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat