Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (13 septembrie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi ni-l prezintă pe Isus care, în drum spre Cezareea lui Filip, îi întreabă pe discipoli: "Lumea, cine spune că sunt eu?" (Mc 8,27). Ei răspund ceea ce spunea lumea: unii îl consideră Ioan Botezătorul înviat, alții Ilie sau unul dintre marii profeți. Lumea îl aprecia pe Isus, îl considera un "trimis al lui Dumnezeu", dar încă nu reușea să-l recunoască drept Mesia, acel Mesia prevestit și așteptat de toți. Isus îi privește pe apostoli și întreabă iarăși: "Dar voi, cine spuneți că sunt eu?" (v. 29). Iată întrebarea cea mai importantă, cu care Isus se adresează direct celor care l-au urmat, pentru a verifica credința lor. Petru, în numele tuturor, exclamă cu sinceritate: "Tu ești Cristosul" (v. 29). Isus rămâne uimit de credința lui Petru, recunoaște că ea este rod al unui har, al unui har special al lui Dumnezeu Tatăl. Și atunci revelează deschis discipolilor ceea ce îl așteaptă la Ierusalim, adică "Fiul Omului trebuia să sufere mult... să fie ucis și, după trei zile, să învie" (v. 31).

Auzind asta, același Petru, care tocmai a mărturisit credința sa în Isus ca Mesia, este scandalizat. Îl ia deoparte pe Învățător și îl ceartă. Și cum reacționează Isus? La rândul său îl ceartă pe Petru pentru asta, cu cuvinte foarte severe: "Mergi în urma mea, Satană!" - îi spune Satană! - "căci nu te gândești la cele ale lui Dumnezeu, ci la cele ale oamenilor" (v. 33). Isus își dă seama că în Petru, ca în ceilalți discipoli - și chiar în fiecare dintre noi! - harului Tatălui i se opune ispita celui rău, care vrea să ne distragă de la voința lui Dumnezeu. Vestind că va trebui să sufere și să fie omorât pentru ca apoi să învie, Isus vrea să-i facă pe cei care-l urmează să înțeleagă că El este un Mesia umil și servitor. Este Servitorul ascultător față de cuvântul și de voința Tatălui, până la jertfa completă a propriei vieți. Pentru aceasta, adresându-se întregii mulțimi care era acolo, declară că acela care vrea să fie discipolul său trebuie să accepte să fie servitor, așa cum El s-a făcut servitor, și avertizează: "Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze" (v. 35).

A-l urma pe Isus înseamnă a lua propria cruce - toți o avem... - pentru a-l însoți pe drumul său, un drum incomod care nu este cel al succesului, al gloriei trecătoare, ci acela care conduce la adevărata libertate, care ne eliberează de egoism și de păcat. Este vorba de a realiza un refuz clar al acelei mentalități lumește care pune propriul "eu" și propriile interese în centrul existenței: asta nu e ceea ce vrea Isus de la noi! În schimb, Isus ne invită să pierdem propria viață pentru El, pentru Evanghelie, pentru a o primi reînnoită, realizată și autentică. Suntem siguri, grație lui Isus, că acest drum conduce la sfârșit la înviere, la viața deplină și definitivă cu Dumnezeu. A decide să-l urmăm pe El, Învățătorul și Domnul nostru care s-a făcut Slujitor al tuturor, cere să mergem în urma Lui și să-l ascultăm cu atenție în Cuvântul său - amintiți-vă: a citi în fiecare zi un text din Evanghelie - și în sacramente.

Există tineri aici în piață: tineri și tinere. Eu vă întreb: ați simțit voința de a-l urma pe Isus mai îndeaproape? Gândiți-vă. Rugați-vă. Și lăsați ca Domnul să vă vorbească.

Fecioara Maria, care l-a urmat pe Isus până la Calvar, să ne ajute să purificăm mereu credința noastră de false imagini ale lui Dumnezeu, pentru a adera pe deplin la Cristos și la Evanghelia sa.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Astăzi, în Africa de Sud, este proclamat fericit Samuel Benedict Daswa, tată de familie, ucis în 1900 - în urmă cu doar 25 de ani - și ucis datorită fidelității sale față de Evanghelie. În viața sa a demonstrat mereu mare coerență, asumând curajos atitudini creștine și refuzând obiceiuri lumești și păgâne. Mărturia sa să ajute în special familiile să răspândească adevărul și caritatea lui Cristos. Și mărturia sa se unește cu mărturia atâtor frați și surori, tineri, bătrâni, adolescenți, copii, persecutați, alungați, uciși pentru că-l mărturisesc pe Isus Cristos. Tuturor acestor martiri, Samuel Benedict Daswa și lor tuturor, le mulțumim pentru mărturia lor și le cerem să mijlocească pentru noi.

Vă salut cu afect pe voi toți, romani și pelerini care provin din diferite țări: familii, grupuri parohiale, asociații. Salut credincioșii din dieceza de Freiburg, asociația "Copacul lui Zaheu" din Aosta, credincioșii din Corte Franca și Orzinuovi, Acțiunea Catolică Copii din Alpago și grupul de motocicliști din Ravenna.

Salut profesorii temporari veniți din Sardinia și doresc ca problemele din lumea muncii să fie înfruntate ținând cont în mod concret de familie și de exigențele sale.

Tuturor urez o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat