Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfințenia în familie

În Africa de Sud beatificarea unui martir laic

De Jean Jules Chassem

Postulator general al misionarilor Preasfintei Inimi a lui Isus

Un tată de familie ucis din ură față de credință pentru că nu a voit să adere la un rit șamanic: este martirul Benedict Samuel Tshimangadzo Daswa (1946-1990) care este beatificat duminică 13 septembrie 2015 la Thohoyandou, în Dieceza de Tzaneen în Africa de Sud, de cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, reprezentându-l pe papa Francisc.

Primul născut dintr-o familie cu cinci copii, Benedict Samuel (Balaki) se naște în satul sudafrican Mbahé. Botezat la vârsta de șaptesprezece ani la 21 aprilie 1963 de misionarul Preasfintei Inimi Augustin O'Brien, primește mirul la 21 iulie. În 1973 obține diploma de învățător de școală elementară și este angajat la școala primară din Ha-Dumasi. După un an se căsătorește cu luterana Shadi Eveline Monyai. La 28 noiembrie 1978, este celebrată căsătoria civilă și la 1 ianuarie 1979 este numit director al școlii primare din satul Nweli. După convertirea femeii la catolicism, la 9 august 1980, căsătoria religioasă este celebrată de misionarul Patrick O'Connor, care devine călăuza spirituală a cuplului. Din căsătorie se nasc opt copii. Drumul spiritual al bărbatului este iuțit de întâlnirea cu acest misionar irlandez, care-l ajută să înainteze pe calea fidelității creștine. Dar mai ales căsătoria religioasă marchează începutul unei conștientizări a unei chemări speciale la sfințenie.

Stimat educator al tinerilor, soț și tată exemplar, grație exemplului său toți membrii familiei se rugau în fiecare zi împreună și participau în mod obișnuit la liturghia duminicală. Mărturisea credința în Cristos și în satul său și în comunitatea parohială angajându-se catehet, animator liturgic, promotor de opere caritative, artizan al dreptății și păcii.

La 25 ianuarie 1990, ca urmare a unei violente ruperi de nori, un fulger a provocat incendiul multor colibe în satul său. Populația n-a considerat asta un simplu fenomen natural. Trebuia găsit un vinovat. Atunci s-a luat decizia de a-l consulta pe șamanul dintr-un sat veci pentru a ști mai mult. Însă pentru a face asta fiecare locuitor trebuia să plătească o sumă. Benedict nu era prezent când a fost luată decizia. Și când a venit, a informat că tunetele și fulgerele erau fenomene naturale. Însă explicația sa n-a fost acceptată și a fost menținut ceea ce s-a decis anterior. Așadar, pentru oameni totul era clar: Benedict refuza să plătească acea contribuție, obiectând că credința sa catolică nu-i permitea să ia parte la ceea ce avea de-a face cu vrăjitoria. De aceea câțiva bărbați au decis să scape de el. A fost organizată o ambuscadă împotriva lui și în seara zilei de 2 februarie 1990 a fost asasinat cu cruzime în satul Mbahé, aproape de locuința sa. În timp ce călăii săi îl masacrau, Benedict, în genunchi, se ruga. Liturghia de înmormântare s-a ținut după opt zile în prezența a circa șase sute de credincioși laici, în biserica parohială din Nweli, concelebrată de numeroși preoți cu veșminte liturgice de culoare roșie. De fapt, erau convinși că slujitorul lui Dumnezeu a murit din cauza credinței sale. Și faima sa de martir s-a răspândit rapid în toată regiunea.

(După L'Osservatore Romano, 13 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat