Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Huși - Corni: Sărbătoarea hramului, încununarea Săptămânii familiei

"Preacurata Fecioară Maria - expertă în umanitate", așa putem spune că a fost esența predicii hramului bisericii "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Huși - Corni de marți, 8 septembrie 2015.

Într-un cadru aniversar al Provinciei Franciscane "Sfântul Iosif" din România a fost prezent părintele Emilian Cătălin, ministru provincial, alături de numeroși preoți franciscani și diecezani. A participat la această mare sărbătoare un număr impresionant de credincioși din parohiile din orașul Huși, dar și oaspeți, toți cinstitori ai Preacuratei.

Sărbătoarea hramului a fost precedată de misiuni populare cu tema "Familia", susținute de pr. dr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor din cadrul Diecezei de Iași.

Începând cu prima predică de duminică de la ora 11, părintele predicator ne-a introdus puțin câte puțin în tema cea mai puternică ce reflectă iubirea lui Dumnezeu pentru omenire: Familia - Biserica domestică formată din oameni creați și doriți de El, oameni ce reflectă "chipul și asemănarea Creatorului". În predicile care au urmat am înțeles cât de important este să creștem în iubire în familiile noastre: de la iubirea - sentiment, atracție naturală, voită de Dumnezeu dintre un tânăr și o tânără, la iubirea ce se concretizează prin sacramentul căsătoriei ca iubire oficială a soților, urmând iubirea care se învață zi de zi prin gesturi concrete de tandrețe, indispensabile în viața de familie, culminând cu iubirea totală de dăruire, de oferire a vieții unul altuia prin care Dumnezeu dăruiește viață, cel mai mare dar pentru familie. Astfel, copilul e "dar", departe de a-l obține cu orice preț și prin orice mijloace.

O altă latură a iubirii în familii este în momentele de încercare, de criză, de imaturitate sau forme exagerate a iubirii părinților față de copii. Toate aceste aspecte, dar și alte subiecte extrem de importante au fost abordate în predici, dar sunt relatate într-o manieră atât de frumoasă și naturală în cartea scrisă de curând de pr. Felician: "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc", utilă atât logodnicilor, cât și tuturor persoanelor care doresc să facă parte din familii creștine autentice.

Predica din cadrul sărbătorii hramului a fost o încununare a tuturor ideilor expuse în aceste minunate zile dedicate familiei, întrucât Sfânta Fecioară Maria, încă de la nașterea sa a fost un exemplu desăvârșit a atitudinii pe care trebuie să o aibă omul zilelor noastre față de persoana umană: copil mult dorit de sfinții părinți Ioachim și Ana, tânără prudentă la vârsta adolescenței, chiar și față de îngerul Gabriel, mamă încercată prin nașterea Pruncului Isus în sărăcie, părinți ce au emigrat în Egipt; Maria a fost mama implicată în formarea și educarea copilului Isus din toate punctele de vedere. Maria a știut să se roage Tatălui, să sufere văzând suferințele Fiului său, să devină astfel Corăscumpărătoarea omenirii; prin toate aceste aspecte ea a devenit expertă în umanitate și model pentru oamenii din toate timpurile.

După cuvântul de mulțumire al părintelui paroh, Benone Butacu, adresat tuturor celor care au contribuit material sau spiritual la frumusețea acestei sărbători, părintele provincial a prezentat un scurt istoric al provinciei ilustrat prin bannere expuse în jurul altarului evidențiind faptul că s-au împlinit în acest an 120 de ani de la înființarea Provinciei Franciscane în România, dar și 25 de ani de la reînvierea acesteia după evenimentele din decembrie 1989.

Sperăm că ceea ce am conștientizat în aceste zile cu privire la familie să ne facă mai conștienți de misiunea noastră, aceea de a fi dar unul pentru celălalt, de a fi primii care mergem în întâmpinarea celuilalt.

C. Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 septembrie: Huși - Corni: Sărbătoarea hramului, încununarea Săptămânii familiei


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat