Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Anul Sfânt înnoit

De Giacomo Galeazzi

Ordinar și extraordinar sunt categorii obiective. Jubileul poate fi ordinar și extraordinar. Cel ordinar este legat de date prestabilite, în timp ce cel extraordinar este convocat cu ocazia vreunui eveniment de importanță deosebită și durata sa variază de la câteva zile la un an. Cutuma de a convoca jubilee extraordinare dăinuie din secolul al XVI-lea, și ultimii ani sfinți extraordinari din secolul al XX-lea au fost 1933, convocat de Pius al XI-lea pentru a nouăsprezecelea centenar al răscumpărării, și 1983, convocat de Ioan Paul al II-lea pentru cei 1950 de ani ai răscumpărării.

Însă Francisc a decis să convoace un jubileu care este extraordinar nu numai pentru că nu respectă cadența celor douăzeci și cinci de ani, ci prin decizia de a-l lega de o temă care străbate tot magisteriul său. În bula de convocare Misericordiae vultus încredințată solemn la 11 aprilie 2015 în bazilica vaticană, Francisc explică ce anume l-a determinat spre anul sfânt "tematic". Milostivirea, clarifică papa, este "arhitrava care susține Biserica". Pentru aceasta cere să fie repropusă "cu nou entuziasm și cu o acțiune pastorală reînnoită" omenirii din timpul nostru. Se naște din această conștiință inițiativa de a celebra un "timp extraordinar de har" și de "întoarcere la esențial" pentru că "a venit din nou pentru Biserică timpul de a lua asupra sa vestirea bucuroasă a iertării". Și "credibilitatea Bisericii trece prin drumul iubirii milostive și compătimitoare".

Pentru aceasta la 8 decembrie 2015 deschiderea "porții milostivirii" este prevăzută la "Sfântul Petru" și apoi în bazicele papale și în catedrale, sanctuare sau biserici particulare răspândite în lume ca "semn vizibil al comuniunii întregii Biserici". Mandatul este acela de a fi "milostivi ca Tatăl", în timp ce semnele speciale ale experienței jubiliare sunt identificate de Francisc, mai ales, în pelerinaj, în faptele de milostenie trupească și sufletească, în sacramentul pocăinței, în indulgență.

Ceea ce face "extraordinar" jubileul este și decizia lui Francisc de a trimite în toate diecezele "misionarii milostivirii", chemați să predice "misiuni populare". Și de a extinde la toți preoții facultatea de a dezlega păcate cum ar fi avortul procurat. Un apel, o mărturie de convertire adresat, mai ales, celor depravați și celor corupți. Așadar, motivele pentru a clasifica Jubileul Milostivirii ca extraordinar sunt aceleași care fac "neordinar" pontificatul lui Jorge Mario Bergoglio.

La 14 martie 2015, cu o intervenție în L'Osservatore romano, cel care a făcut claritate cu privire la conotațiile teologice și pastorale ale Jubileului Extraordinar a fost tocmai prelatul din curie căruia Francisc i-a încredințat organizarea evenimentului. "Chiar dacă vine pe neașteptate, nu este deloc neașteptat", evidențiază în cotidianul Sfântului Scaun arhiepiscopul Rino Fisichella citând scrisoarea programatică Evangelii gaudium așa încât face din ea aproape o prefigurare a evenimentului jubiliar acolo unde susține că "Biserica în ieșire este comunitatea de discipoli misionari care iau inițiativa, care se implică, însoțesc, care rodesc, care sărbătoresc și pentru aceasta ea știe să facă primul pas, știe să ia inițiativa fără frică, să meargă în întâmpinare, să-i caute pe cei de departe și să ajungă la răscrucile drumurilor pentru a-i invita pe cei excluși". Și totuși nu au lipsit critici și rezistențe.

În pofida neînțelegerilor din sectoare ultratradiționaliste din lumea catolică, Francisc s-a arătat în largul său în inserarea sa pe urma tradiției jubiliare înnoind-o și aducându-i un stil de sobrietate și de esențialitate încă de la definirea calendarului întâlnirilor. Puține sunt evenimentele de mare referință pentru mulțimi (între acestea în Miercurea Cenușii expunerea la "Sfântul Petru" a trupului lui Padre Pio) și multe sunt ocaziile de rugăciune comunitară pe categorii și pe sensibilități spirituale.

(După Vatican Insider, 7 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat