Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Trei mii la papa cu autobuzele «comuniste» ale lui Fidel și Raúl Castro"

De Bruno Viani

În Cuba (unde a călători rămâne un lux pentru cea mai mare majoritate a familiilor), mijloacele publice sunt autobuze spartane, care n-au nimic de-a face cu autocarele cu aer condiționat în stil occidental. Însă în insula-simbol al comunismului, cu ocazia vizitei papei Francisc așteptat în septembrie, vor fi mijloace la dispoziție pentru cei care vor voi să ajungă la locul celei mai importante întâlniri. Ca și cum s-ar spune: toți la întâlnirea cu papa Francisc pe cheltuiala guvernului lui Raúl Castro.

"În insulă este totul, mereu, organizat și coordonat de stat - povestește părintele Fully Doragrossa, preotul genovez căruia cardinalul Angelo Bagnasco tocmai i-a prelungit mandatul misionar în insulă, la sfârșitul celor trei ani programați - din dieceza noastră vom pleca probabil trei mii și ne vor fi puse la dispoziție autobuze pentru serviciul de transport, nu sunt desigur autocare, simple Uaua, cum le numesc cubanezii, dar oricum simpatice și gratuite. De altfel, pentru stat este și un mod de a exercita o formă de control asupra unui eveniment care va avea loc sub ochii lumii".

Părintele Doragrossa (numele său de botez este Francesco, dar pentru toți este numai și mereu părintele Fully) a fost în Italia puține zile, la Monteleco, în zona genoveză. Și ieri a plecat pentru a fi în Cuba la timp pentru ultimele pregătiri înainte de venirea lui Francisc.

Cum este astăzi viața unui preot în Cuba?

"Sediul nostru este la Havana în județul Santo Domingo, ieși pe poartă și găsești în față sediul partidului. Acolo trăiesc împreună cu părintele Michele Farina din Savona și părintele Paolo Bacigalupo din Chiavari, împreună formăm misiunea interdiecezană din Liguria: în fiecare dimineață ne rugăm și apoi fiecare merge la parohia sa".

Vă simțiți sub observație?

"Sistemul guvernamental cubanez prevede o formă de control realizată de un fel de asesor laic cu problemele religioase. Dacă trebuie să organizezi o procesiune sau vreo activitate în afara bisericii trebuie să ceri permisiunea, dar este o conviețuire bazată pe respectul reciproc. De altfel, chiar dacă date oficiale nu există, religia catolică este practicată astăzi probabil de jumătate dintre cubanezii din Havana, alături de santeria și de culte protestante".

Ultimii trei pontifi au vizitat insula. Viața pentru catolici s-a schimbat?

"Cu siguranță după vizita lui Ioan Paul al II-lea s-au schimbat multe lucruri în insulă, religia catolică este practicată de puțin mai mult de jumătate din populație chiar dacă nu există date oficiale și mulți nu sunt botezați, sunt forme foarte răspândite de santeria și culte protestante".

Conviețuire posibilă între credința comunistă și credința catolică?

"Povestesc un mic fapt: casa de cultură, ceea ce în italiană este casa poporului, chiar colaborează cu parohia în treburile zilnice. Și eventual ne întreabă când să oprească muzica din difuzoarele sale și nu organizează nimic atunci când facem noi sărbătorile sau alte inițiative".

Insula este gata pentru vizita lui Francisc?

"Da, va veni la sfârșitul novenei către Fecioara de la Caridad, pe 19 și 20 septembrie. Și noi vom merge la liturghie la Havana cu autobuzele puse la dispoziție de guvern ca garanție asupra siguranței pentru o călătorie care durează cel puțin cinci ore, în timp ce papa va continua vizita la Holguin și apoi la Santiago de Cuba".

Părinte Fully, nu vi s-a părut straniu să citiți, imediat ce ați ajuns aici, pe ușile unei biserici romane că s-au celebrat funeraliile unui boss?

"Hai s-o spunem, n-aș fi vrut să fiu în locul acelui paroh. Dar cu siguranță în Cuba nu poți să te gândești să închiriezi un elicopter pentru o ceremonie funebră, boss sau ne-boss, chiar și sicriele sunt egale pentru toți: sicrie de stat folosite pentru funeralii laice".

Preotul rămâne în afară?

"Se poate doar întâmpla, și se întâmplă des, ca rudele unui răposat să ceară să meargă pe jos cortegiul funerar prin fața unei biserici, pe strada cimitirului, după priveghiul lung prevăzut de tradiție. Și dacă vrea cineva să se și roage, la casa răposatului sau în camera funerară care este camera noastră, astăzi este posibil".

De la moarte la viață: botezuri?

"Multe, o mie în trei ani în dieceza noastră, mulți copii și chiar adulți. Pentru că în periferii de mulți ani nu mergea nimeni și noi acum mergem în ceea ce se numesc comunități de teren: sunt mici realități eventual de cinci sute de locuitori la zece sau mai mulți kilometri distanță. Și acolo, pretutindeni o familie pune la dispoziție propria casă, se fac întâlniri, se citește Evanghelie, se fac rugăciuni și se face cateheză, pentru că desigur nu se poate face prozelitism, un cuvânt care nu-mi place, dar suntem liberi să mergem ca să-i slujim pe catolicii răspândiți".

Înseamnă a recupera timpul pierdut?

"Da, lipsesc cel puțin trei generații de botezați. Nu este ușor de imaginat climatul dintr-o țară care era catolică și apoi a fost dintr-o dată declarată atee: în acel moment a se boteza însemna a pierde multe condiții necesare pentru a se remarca în privința locului de muncă și în societate. Și acum când botezurile au reînceput, adesea și părinții se apropie și încep cursuri pentru catecumeni aducând și mulți copii de trei, patru, cinci ani".

Cum ați aflat despre venirea papei?

"Mai întâi de la televiziunea venezueleană, apoi au venit confirmările oficiale. Și pentru a pregăti venirea lui Francisc s-a activat guvernul".

(După Vatican Insider, 5 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat