Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (6 septembrie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi (Mc 7,31-37) relatează vindecarea unui surdomut din partea lui Isus, un eveniment miraculos care arată cum Isus restabilește comunicarea deplină a omului cu Dumnezeu și cu ceilalți oameni. Minunea este situată în zona Decapoli, adică în plin teritoriu păgân; pentru aceasta, acel surdomut care este dus la Isus devine simbol al ne-credinciosului care parcurge un drum spre credință. De fapt, surzenia exprimă incapacitatea de a asculta și de a înțelege nu numai cuvintele oamenilor, ci și Cuvântul lui Dumnezeu. Și sfântul Paul ne amintește că "credința se naște din ascultarea predicării" (Rom 10,17).

Primul lucru pe care-l face Isus este să-l ducă pe acel om departe de mulțime: nu vrea să dea publicitate gestului pe care urmează să-l facă, dar nu vrea nici ca să fie acoperit cuvântul său de zgomotul glasurilor și al vorbăriilor locului. Cuvântul lui Dumnezeu pe care Cristos ni-l transmite are nevoie de tăcere pentru a fi primit ca un Cuvânt care vindecă, reconciliază și restabilește comunicarea.

Apoi sunt evidențiate două gesturi ale lui Isus. El atinge urechile și limba surdomutului. Pentru a restabili relația cu acel om "blocat" în comunicare, încearcă mai întâi să restabilească contactul. Însă minunea este un dar de sus, pe care Isus îl imploră de la Tatăl; pentru aceasta ridică ochii spre cer și poruncește: "Deschide-te!". Și urechile surdului se deschid, se dezleagă nodul limbii sale și începe să vorbească în mod corect (cf. v. 35).

Învățătura pe care o scoatem din acest episod este că Dumnezeu nu este închis în El însuși, ci se deschide și se pune în comunicare cu omenirea. În milostivirea sa imensă, depășește abisul diferenței infinite dintre El și noi și ne vine în întâmpinare. Pentru a realiza această comunicare cu omul, Dumnezeu se face om: nu-i este suficient să ne vorbească prin Lege și profeți, ci se face prezent în persoana Fiului său, Cuvântul făcut trup. Isus este marele "constructor de punți", care construiește în El însuși marea punte a comuniunii depline cu Tatăl.

Însă această Evanghelie ne vorbește și despre noi: adesea noi suntem închiși în noi înșine și creăm atâtea insule inaccesibile și neospitaliere. Chiar și raporturile umane cele mai elementare creează uneori realități incapabile de deschidere reciprocă: perechea închisă, familia închisă, grupul închis, parohia închisă, patria închisă... Și acest lucru nu este al lui Dumnezeu! Este al nostru, este păcatul nostru.

Și totuși la originea vieții noastre creștine, în Botez, există tocmai acel gest și acel cuvânt al lui Isus: "Effata! - Deschide-te!". Și minunea s-a săvârșit: am fost vindecați de surzenia egoismului și de muțenia închiderii și a păcatului și am fost inserați în marea familie a Bisericii; putem să-l ascultăm pe Dumnezeu care ne vorbește și să comunicăm Cuvântul său celor care nu l-au ascultat niciodată, sau celui care l-a uitat și înmormântat sub spinii grijilor și înșelătoriilor lumii.

Să cerem Sfintei Fecioare, femeie a ascultării și a mărturiei bucuroase, să ne susțină în angajarea de a mărturisi credința noastră și de a comunica minunățiile Domnului celor pe care-i întâlnim pe drumul nostru.

________________

APEL

Iubiți frați și surori,

Milostivirea lui Dumnezeu este recunoscută prin faptele noastre, așa cum ne-a mărturisit viața fericitei Maici Tereza de Calcutta, a cărei aniversare a morții am amintit-o ieri.

În fața tragediei a zeci de mii de refugiați care fug de moartea datorită războiului și a foametei și sunt în drum spre o speranță de viață, Evanghelia ne cheamă, ne cere să fim "aproapele", al celor mai mici și abandonați. Pentru a le da o speranță concretă. Nu numai să spunem: "Curaj, răbdare!...". Speranța creștină este combatantă, cu tenacitatea celui care merge spre o țintă sigură.

De aceea, în apropierea Jubileului Milostivirii, adresez un apel parohiilor, comunităților călugărești, mănăstirilor și sanctuarelor din toată Europa să exprime concretețea Evangheliei și să primească o familie de refugiați. Un gest concret ca pregătire pentru Anul Sfânt al Milostivirii.

Fiecare parohie, fiecare comunitate călugărească, fiecare mănăstire, fiecare sanctuare din Europa să găzduiască o familie, începând de la dieceza mea de Roma.

Mă adresez fraților mei episcopi din Europa, adevărați păstori, pentru ca în diecezele lor să susțină acest apel al meu, amintind că Milostivirea este al doilea nume al Iubirii: "Tot ceea ce ați făcut unuia dintre acești frați ai mei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,40).

Și cele două parohii din Vatican vor primi în aceste zile două familii de refugiați.

________________

După Angelus

Acum voi spune un cuvânt în spaniolă despre situația dintre Venezuela și Columbia. [En estos días, los Obispos de Venezuela y Colombia se han reunido para examinar juntos la dolorosa situación que se ha creado en la frontera entre ambos Países. Veo en este encuentro un claro signo de esperanza. Invito a todos, en particular a los amados pueblos venezolano y colombiano, a rezar para que, con un espíritu de solidaridad y fraternidad, se puedan superar las actuales dificultades]. În aceste zile, episcopii din Venezuela și Columbia s-au reunit pentru a examina împreună situația dureroasă care s-a creat la granița dintre cele două țări. Văd în această întâlnire un semn clar de speranță. Îi invit pe toți, îndeosebi popoarele iubite venezuelean și columbian, să se roage pentru ca, într-un spirit de solidaritate și fraternitate, să se poată depăși dificultățile actuale.

Ieri, la Gerona în Spania, au fost proclamate fericite Fidelia Oller, Josefa Monrabal și Faconda Mergenat, călugărițe din Institutul Surorile Sfântului Iosif din Gerona, ucide datorită fidelității față de Cristos și față de Biserică. În pofida amenințărilor și intimidărilor, aceste femei au rămas cu curaj la locul lor pentru a-i asista pe cei bolnavi, încrezându-ne în Dumnezeu. Mărturia lor eroică, până la vărsarea sângelui, să dea forță și speranță celor care astăzi sunt persecutați din cauza credinței creștine. Și noi știm că sunt multe.

În urmă cu două zile a fost inaugurată la Brazzaville, capitală a Republicii Congo, a unsprezecea ediție a Jocurilor Africane, la care participă mii de atleți din tot continentul. Doresc ca această mare sărbătoare a sportului să contribuie la pacea, la fraternitatea și la dezvoltarea tuturor țărilor din Africa. Să-i salutăm pe africanii care participă la această a unsprezecea ediție a Jocurilor Africane.

Vă salut cordial pe voi toți, dragi pelerini veniți din Italia și din diferite țări; îndeosebi, corul "Harmonia Nova" din Molvena, surorile Fiice ale Crucii, credincioșii din San Martino Buon Albergo și Caldogno și tinerii din dieceza din Ivrea, veniți la Roma pe jos pe via Francigena.

Tuturor urez o duminică frumoasă. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat