Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Milostivirea și drumul ecumenic al fratelui Roger

Trăia ceea ce spunea

De Walter Kasper

Publicăm o traducere a noastră a părții inițiale și a concluziilor intervenției cardinalului președinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, care, sâmbătă 5 septembrie, a încheiat la Taizé lucrările seminarului internațional dedicat contribuției fratelui Roger la gândirea teologică. La întâlnire au participat 250 de tineri teologe și teologi din multe țări.

Recent am comemorat a zecea aniversare a morții fratelui Roger, unul dintre farurile din secolul trecut și al începutului secolului actual, far al unității creștinilor și al solidarității dintre toți oamenii. Era cu adevărat un om al lui Dumnezeu și un mare prieteni al oamenilor, mai ales al vostru, tânăra generație, un far care a indicat profetic drumul spre viitor fără a abandona moștenirea trecutului, un mare om și un mare creștin, umil și generos, evlavios și curajos, un adevărat martor al lui Isus Cristos.

În aceste ultime zile ați dezbătut teologia fratelui Roger. Permiteți-mi și mie să spun câteva cuvinte în această privință. Îmi amintesc bine de prima mea întâlnire personală cu el. A fost imediat după consacrarea mea episcopală în 1989. Fratele Roger mi-a scris atunci o scrisoare foarte scurtă pentru a mă invita să vin la Taizé. Nu știam motivul acelei invitații, adresate unui episcop abia ales. Desigur, fusesem deja o dată la Taizé și știam multe lucruri minunate despre această comunitate. Atunci am pornit la drum pentru a doua oară.

În camera sa fratele Roger m-a salutat ca un părinte. Însă, în loc să înceapă să discute despre lucruri banale - ce mai faceți, cum a fost călătoria și așa mai departe - m-a făcut să mă pun în genunchi în fața unei mici icoane a Fecioarei, într-un colț al camerei sale simple, și am recitat împreună "Bucură-te Marie, cea plină de har, Domnul este cu tine...". Apoi, fără dezbateri teologice, ca acelea pe care eu le cunoșteam bine, pentru că am fost profesor de teologie. Fratele Roger a exprimat doar bucuria sa, care îi venea din adâncul inimii, pentru că un nou episcop - nou-născut, care eram eu pe atunci, a venit și, ca orice nou-născut, era o speranță. Nutrea speranța că prin acel nou-născut se putea merge împreună pe drumul reconcilierii creștinilor și construi o Biserică săracă pentru cei săraci, o casă comună a tuturor creștinilor și un semn de solidaritate și de pace în lumea noastră tulburată.

Acea întâlnire a fost pentru mine o profundă experiență spirituală. Ceea ce am întâlnit nu era un teolog de profesie, nu era un profesor titular de catedră sau de funcție, care trăia în biblioteca sa și studia vechi manuscrise, ci era la fel un adevărat teolog, adică unul care știe să vorbească despre Dumnezeu. Știa să vorbească despre Dumnezeu în mod existențial. Era un teolog în genunchi, un teolog care în tăcere asculta ceea ce Duhul voia să-i spună, un teolog care trăia ceea ce spunea și era pe drumul care ducea spre speranță, spre o viziune a reconcilierii creștinilor și a păcii în lume. În puține cuvinte: un teolog care trăia dintr-o profundă experiență spirituală pe care deja începuse s-o răspândească în Franța, în Germania, în Italia și în lumea întreagă, și care făcea să încolțească și să crească pretutindeni o formă de Biserică tânără și reînnoită, o Biserică a viitorului, din care noi acum vedem primele cadre.

În spatele parcursului fratelui Roger, care deja a devenit parcursul multor altora, se află ideea care a fost formulată de Ioan al XXIII-lea în vestitul său discurs de deschidere a Conciliului al II-lea din Vatican. În discursul său Papa schița propriul program ecumenic, care a devenit fundamental pentru fratele Roger. Papa spunea: "Mireasa lui Cristos preferă să folosească medicamentul milostivirii în loc să ia în mâini armele rigorii". Anterior, când a anunțat Conciliul, declarase: "Nu vom face un proces istoric, nu vom încerca să știm cine a greșit și cine a avut dreptate. Responsabilitățile sunt ale tuturor. Vom spune pur și simplu: să ne reconciliem".

Fratele Roger vorbește despre această metodă a milostivirii într-un capitol, intitulat tocmai Milostivire, în Regula sa pentru comunitatea din Taizé. El spune: "Păcatul unui membru marchează întregul trup, dar iertarea lui Dumnezeu reintegrează în comunitate". Această frază despre milostivirea dintre frații din comunitate se aplică în mod analog la raportul dintre Biserici. Remediul milostivirii și al iertării, și nu cel al severității, vindecă rănile despărțirii. Milostivirea nu este un har ieftin. Milostivirea este expresia identității și a fidelității lui Dumnezeu față de El însuși; de aceea nu anulează și nici nu suprimă identitatea Bisericii, ci este sigiliul identității sale. Numai o Biserică milostivă, o Biserică non-exclusivă și care nu exclude pe nimeni este o Biserică identică sieși și identică misiunii sale de a fi instrumentul lui Dumnezeu pentru a da nouă încredere nouă tuturor.

Sunt convins că fratele Roger, cu metoda milostivirii și cu consensul celor doi papi sfinți Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, a deschis o poartă, Poarta Sfântă a milostivirii. Ca Papa Francisc, voia o Biserică deschisă și primitoare, care să nu excludă nicio persoană de bunăvoință. Oricine este binevenit fără a trebui să se despartă de nimeni. Asta revarsă în noi speranță nouă.

La zece ani de la moartea sa, avem toate motivele pentru a exprima recunoștința noastră profundă lui Dumnezeu pentru că ni l-a dăruit pe fratele Roger și suntem invitați să continuăm parcursul său.

(După L'Osservatore Romano, 6 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat