Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Beatificate trei surori martire. Amato: tăcere despre creștinii persecutați

Biserica are trei noi fericite: sunt trei surori spaniole din Institutul "Sfântul Iosif" din Gerona, ucise din ură față de credință în timpul războiului civil spaniol în 1936. Ritul de beatificare s-a desfășurat la Gerona, în Catalonia: l-a reprezentat pe papa cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților. Reportaj de Sergio Centofanti:

Sora Fidela Oller, sora Josefa Monrabal Mantaner și sora Facunda Mergenat erau trei infirmiere din Institutul "Sfântul Iosif" din Gerona, întemeiat în 1870 de venerabila María Gay Tibau: au ales să-și dedice toată viața lor asistării bolnavilor. În ei vedeau fața lui Isus pe cruce. Trei surori simple, "femei din popor" cu nicio misiune politică în minte - a afirmat cardinalul Amato - implicate în sângeroasa persecuție anticreștină care a lovit Spania în vara anului 1936, în timpul căreia au fost uciși peste zece mii de catolici, între care șase mii printre episcopi, preoți și călugări, asasinați numai pentru că erau persoane religioase. Peste 70% din bisericile spaniole au fost distruse.

Viața lor se desfășura în anonimatul holurilor din spitalele și din casele unde bolnavii cereau îngrijiri și alinare: îi duceau "cu jertfă și cu bucurie - a spus cardinalul -. Nu făceau răul, ci numai binele. Erau nevinovate. Nu erau o amenințare pentru nimeni". Violența și ura persecuției le-a eliminat viața lor din tăcere. Milițienii republicani, de inspirație marxistă, le-au torturat și le-au ucis pe cele trei surori între august și septembrie 1936: sora Fidela are 67 de ani, sora Facunda 60, sora Josefa 35. Toate trei mor iertând pe asasinii lor. Sunt printre primele martire ale războiului civil spaniol. Cardinalul amintește astfel moartea lor:

R. - La începutul persecuției din 1936, milițienii au intrat în convent, au expulzat călugărițele și au distrus casa, incendiind capela cu tot ceea ce se afla în ea, tablouri, imagini, cărți. Sora Josefa s-a refugiat la rudele sale, chemând-o pe Maica Fidela, în pericol și ea. În noaptea de 28 august 1936, milițienii au sechestrat cele două surori ducându-le aproape de satul Xeresa, unde le-au torturat și le-au ucis.

Î. - Și sora Facunda?

R. - În schimb sora Facunda a rămas în casa unui bolnav grav, Joaquín Morales Martín, la cererea familiei acestuia din urmă. Însă portăreasa clădirii a denunțat prezența sa milițienilor, care, în seara zilei de 26 august 1936, au sechestrat-o, au trântit-o pe scări și au târât-o rănită și sângerândă până la camion. Dusă într-un loc retras, numit Hipodrom, au asasinat-o. Acestea sunt istoriile a trei femei umilite și ofensate de nebunia călăilor. Ființa umană, când nu este condusă de lumina adevărului, pierde rațiunea și comite acțiuni infame.

Î. - Ce vrea Biserica să celebreze cu această beatificare?

R. - Biserica Mamă celebrează aceste fiice eroice ale sale nu din supărare sau din răzbunare față de călăii lor, ci pentru a-i aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru curajul mărturiei lor. Ele au avut înțelepciunea de a considera viața pământească drept preludiu la viața veșnică.

Î. - Și astăzi creștinii sunt persecutați...

R. - Și în aceste zile ale noastre creștinii sunt minoritatea cea mai persecutată din lume, dar sunt aceia despre care mass-media vorbesc mai puțin. Unele statistici prezintă că creștinii uciși din cauză directă sau indirectă a credinței lor sunt peste o sută de mii pe an: unul la fiecare cinci minute. Asta ne amintește că creștinii sunt chemați în fiecare epocă să dea o mărturie de fidelitate și de curaj. Nu e vorba - cel puțin pentru cei care trăiesc în societăți libere și pașnice - de mărturia supremă, cu jertfa sângeroasă a propriei vieți. Mai degrabă e vorba de mărturia zilnică de fidelitate față de Isus, de comuniune cu El, de ascultare a cuvântului său de viață și de adevăr.

Î. - Ce mesaj încredințează cele trei martire surorilor lor răspândite în lume?

R. - Multelor surori din Institutul "Sfântul Iosif" de Gerona răspândite în lume - în Spania, Ruanda, Venezuela, Mexic, Columbia, Italia, Franța, Argentina, Guineea Ecuatorială, Camerun, Republica Democratică Congo, Ecuador, Peru - martirele le amintesc să rămână fidele față de valorile umane și creștine ale carismei de întemeiere a Institutului: respectarea vieții, atenție integrală față de cel bolnav, mărturie evanghelică integrală. Sunt valori puternice care cer trudă zilnică și jertfă continuă. Însă sunt valori care constituie cel mai bun antidot împotriva virusului ucigător al lenei, al indiferenței, a inumanității.

(După Radio Vaticana, 5 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat