Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Jubileul să fie experiență genuină de milostivire pentru toți

"Doresc ca indulgența jubiliară să ajungă pentru fiecare ca experiență genuină a milostivirii lui Dumnezeu". Așa scrie papa - în vederea Jubileului Extraordinar al Milostivirii - într-o scrisoare trimisă la 1 septembrie 2015 Monseniorului Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări. Roberta Gisotti l-a intervievat.

În scrisoare, dispozițiile lui Francisc pentru ca toți să poată "trăi și dobândi" iertarea păcatelor, făcând un "scurt pelerinaj și trecând prin poarta sfântă deschisă în fiecare catedrală sau în bisericile stabilite de episcopul diecezan, și în cele patru bazilici papale la Roma", precum și în sanctuarele și în bisericile jubiliare prin tradiție. Papa rezervă atenție deosebită bolnavilor, persoanelor bătrâne, celor închiși, prevăzând pentru ei condiții speciale. Indulgență și pentru răposați. Toți preoții vor putea dezlega de păcatul avortului. Deschiderea față de credincioșii din Fraternitatea "Sfântul Pius al X-lea" pentru iertare de la preoții lor.

Î. - Mons. Fisichella, înainte de toate, care este spiritul care pătrunde scrisoarea?

R. - Mi se pare că se găsește într-o expresie a papei, unde imediat la început îmi spune că dorește ca jubileul să poată fi experiența vie a apropierii Tatălui, deci a putea atinge cu mâna duioșia sa. Eu cred că aceasta este cheia de lectură a întregii scrisori. Este o dorință cu care papa ne arată că milostivirea trebuie, mai ales, atinsă cu propriile mâini și văzută cu propria privire. Este o experiență a apropierii lui Dumnezeu, este o experiență de iubire și o experiență de iertare.

Î. - Există elemente de noutate în această scrisoare? Mă refer îndeosebi la păcatul avortului și la credincioșii din Fraternitatea "Sfântul Pius al X-lea"...

R. - Există trei teme în mod deosebit în această scrisoare. Două sunt cele amintite de dumneavoastră și una este cea care deschide, adică toată tema despre indulgență, pe care papa o inserează chiar în interiorul acestei mari iubiri a milostivirii lui Dumnezeu, care duce până la extreme consecințele păcatului, deci ne arată cum a trăi această experiență înseamnă necesitatea de a face în propria noastră viață cotidiană sentimentul că am fost răscumpărați de păcat și apoi să nu uităm niciodată această experiență de a ști să cerem iertare fără teamă, pentru că Dumnezeu nu se îndepărtează niciodată de noi. Și această dimensiune a experienței pe care papa o amintește poate să fie obținută și pentru cei care au murit, tocmai pentru că suntem legați prin mărturia de credință și de caritate pe care ne-au transmis-o. Așadar, de la această perspectivă, aș spune, se deschide a doua temă. Există această mare noutate pe care papa o inserează în voința de a extinde la toți preoții din lume, pentru întreaga perioadă a Anului Jubiliar, facultatea de a ierta pe cei care au săvârșit avortul și care, căiți, cer iertarea pentru acest gest așa de inuman și așa de grav, o dramă profundă care este trăită. Apoi există cealaltă dimensiune care ne face să înțelegem încă o dată cât de sensibil este papa față de greutatea multor credincioși și în acest caz acei credincioși care de atâtea ori nu au certitudinea că au obținut iertarea, în timp ce papa în schimb îi asigură: cei care se vor apropia pentru a celebra sacramentul Reconcilierii la preoți din Fraternitatea "Sfântul Pius al X-lea" vor trebui să aibă certitudinea că au fost dezlegați de păcatele lor. Așadar, trebuie să spun, o preocupare care ajunge sub diferite aspecte chiar dacă diferite între ele, dar care arată cât de mult milostivirea este realmente coextensivă cu toată viața Bisericii.

Î. - Există încă un alt punct care uimește în scrisoare, unde papa cere în mod expres să se facă rugăciuni pentru el și pentru intențiile - scrie el - pe care le poartă în inimă pentru binele Bisericii și al lumii întregi...

R. - Cred că este în stilul papei. Ne-am obișnuit să ascultăm această solicitare pe care papa cu orice persoană, la fiecare Angelus, o repetă încontinuu: "Nu uitați să vă rugați pentru mine". Și aici, cred că a voit să amintească la fel aceeași dimensiune. Pentru ca experiența indulgenței și celebrarea indulgenței să poată fi deplină, papa cere să fie spovada, să fie celebrarea Euharistiei. Adaugă și exigența de a face un scurt pelerinaj pe jos spre poarta sfântă și apoi, mai ales, de a face mărturisirea de credință și de a se ruga pentru el, pentru intențiile pe care le poartă în inimă. Cred că aceasta este una dintre indicațiile care vor fi imediat percepute de credincioși, pentru că exprimă simplitatea papei, dar și afectul pe care îl are față de noi toți care îl facem și pe el să simtă apropierea noastră cu rugăciunea.

Î. - Subliniază Francisc că "harul iertării complete și exhaustive" din iubirea Tatălui "nu exclude pe nimeni" și exprimă apropiere specială, în afară de bătrâni și bolnavi, față de cei închiși...

R. - Și aici, aș spune, o temă care merită să fie reflectată, pentru că de atâtea ori trecem prin fața acestor condiții ca și cum ar fi o chestiune de simplă dreptate, uitând în schimb că milostivirea trebuie să ajungă la toți. Așadar, îmi place să subliniez că papa amintește și această condiție și gândul său se îndreaptă spre toate acele persoane care, private de libertate, neputând să treacă prin poarta sfântă vor putea însă - așa cum indică Francisc - să transforme gratiile celulei lor într-o experiență de libertate și de trecere, de convertire, de reînnoire, cu poarta sfântă. Mi se pare că este o scrisoare care într-adevăr ne ajută încă o dată să reflectăm, să ne suflecăm mânecile și să ne facă să ne simțim pe deplin implicați în acest drum al jubileului.

(După Radio Vaticana, 1 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat