Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa binecuvântează statuia sfintei Rita: istoria sa a fost extraordinară

"A reciti extraordinara sa experiență umană și spirituală ca semn al puterii și al milostivirii lui Dumnezeu". Este invitația pe care papa a adresat-o mulțimii la sfârșitul audienței generale referindu-se la sfânta Rita de Cascia, binecuvântând statuia ei din piatră calcaroasă din Liban, înaltă de 6 metri și greutatea de 30 de tone, care peste câteva zile va fi așezată la bifurcația dintre Cascia și Roccaporena, localitatea natală a sfintei "cazurilor imposibile". Viceprimarul de Cascia, Mario De Carolis, explică în interviul luat de Luca Collodi istoria deosebită de devoțiune care a dus la realizarea acestei efigii monumentale.

R. - Lucrul tulburător este mai ales devoțiunea Libanului față de sfânta noastră. Prin întâlniri făcute în mod deosebit cu părinții maroniți, în mod deosebit părintele Charbel, un cinstitor al sfintei Rita și frecventator asiduu al orașului nostru și al sanctuarului nostru, a rezultat această idee. Îi mulțumesc finanțatorului operei Sarkis - cinstitor al sfintei Rita împreună cu familia sa, care prin intermediul Bisericii maronite a finanțat întreaga operă - și sculptorului Nayef Alwan care a realizat-o.

Î. - Dumneavoastră ați urmărit toată evoluția transportului în mod deosebit pentru că mi se pare că înțeleg că în acest caz devoțiunea față de sfânta Rita de Cascia a comportat și un efort de organizare care nu este de neglijat...

R. - A fost un efort important. Din fericire, am avut colaboratori foarte buni cărora trebuie să le mulțumesc, cum este Primăria noastră, dar în mod deosebit trebuie să-i mulțumim episcopului, mons. Boccardo, și nu în cele din urmă și pompierilor și acestui sculptor important, Nayef Alwan, realizatorul sculpturii care în această dimineață a încântat în Piața "Sfântul Petru": ne-a făcut să ne emoționăm, trebuie să spun adevărul.

Î. - Trebuie să spunem și că primăria din Cascia are și un raport de înfrățire cu un oraș din Liban...

R. - Da, de câțiva ani era această idee de a pune un monument la intrarea în Cascia pentru a-i mulțumi sfintei și pentru a arăta cât de cinstitori eram și noi. Cu această ocazie, maroniții au exprimat să realizeze statuia. Pentru poporul libanez este un semn de pace - desigur ei au nevoie de această binecuvântare din partea sfintei - și acest dar, în afară de a ne onora, ne-a permis să înțelegem cât este de importantă pentru ei. În timpul înfrățirii pe care am făcut-o în martie, am fost în Liban, am vizitat mănăstirile lor și în fiecare biserică este statuia sfintei Rita. Acest lucru ne-a impresionat.

Odată așezată statuia în locul său definitiv, evenimentul va fi celebrat la Cascia cu o Liturghie prezidată de cardinalul Béchara Boutros Rai, patriarh de Antiohia al maroniților. Tiziana Campisi a întrebat-o pe Natalina Todeschini, abatesă a mănăstirii de clauzură din Cascia, unde a trăit sfânta Rita, pentru ce motiv cinstitorii sfintei continuă să fie tot mai mulți și ce anume îi determină pe atâția creștini să se roage.

R. - Sfânta Rita este o sfântă din popor și pentru popor; devoțiunea sa este așa de puternică în toată lumea pentru că mulți o simt aproape, unde dintre ei, și acest lucru - știm cu toții - este datorat faptului că sfânta Rita, în existența sa de fiică, soție, mamă, văduvă și consacrată, a trăit în simplitate și concretețe o istorie de viață care poate să fie aceea a fiecăruia dintre noi. Iată pentru ce este percepută de persoane ca o prietenă căreia să i se adreseze, față de care să se destăinuiască, care poate să înțeleagă starea noastră sufletească și necesitățile noastre. Însă o prietenă foarte aproape de Dumnezeu, care mijlocește la El pentru necesitățile noastre ori de câte ori alergăm la ea. De fapt, aceasta este speranța pentru atâția cinstitori care devine certitudine că sunt ascultați.

Î. - Ce mărturii vă vin din diferitele continente?

R. - Sunt mărturii de recunoștință ale foarte multor persoane care au experimentat mijlocirea și ocrotirea sfintei Rita: femei, bărbați, bolnavi, care s-au simțit consolați și alinați în trup și în spirit. Și mulți ne scriu și ne telefonează pentru a cere rugăciuni pentru situațiile pe care le trăiesc: conflicte în familie, probleme economice, lipsa locului de muncă, boli, etc. Omul are nevoie astăzi de cineva care să-l asculte, care să-i dea timp. Frenezia lumii îl lasă adesea pe fratele numai cu propria, noi experimentăm mult asta, de exemplu, în parloare, de fapt numim gratiile "slujirea consolării". Noi, surorile sfintei Rita, suntem aici pentru a dărui tuturor un cuvânt de întărire și de speranță, de sfătuire, pentru a-l orienta pe om pe calea adevăratelor valori creștine: iubirea, bunătatea, pacea, dreptatea, fraternitatea.

Î. - Figura și mesajul sfintei Rita - soție, mamă și văduvă - îmbracă o actualitate deosebită în ajunul Sinodului Episcopilor...

R. - Sfânta Rita este femeie a păcii, a iertării. Ca soție, ne dă un mare exemplu de toleranță, de altruism, de răbdare. Ea a avut un soț cu care nu era ușor de trăit, dar nu a capitulat! A spus: "Eu vreau să-l determin pe soțul meu să trăiască o viață senină cu mine și cu copiii pe care Domnul ni i-a dat". Și ea pentru asta s-a rugat mult. Și mai ales a avut o atitudine de primire și de iubire. Apoi o vedem pe sfânta Rita mamă și mamele doresc pentru copii ceea ce e mai bun. Din păcate, s-a aflat într-o situație în care, fiind ucis soțul, copiii voiau să facă violență. Și sfânta Rita s-a rugat, a implorat, a făcut totul pentru ca fiii să nu se păteze cu sânge. Ea a căutat pacea cu orice preț, mergând din familie în familie ca să pună pace în inimile care purtau ură. Tocmai prin aceste vicisitudini a reușit să pună pace în toți: acea pace care oricum este mereu dar al lui Dumnezeu, pentru că noi n-am putea ajunge la acest eroism. Însă ea a primit pacea pe care Dumnezeu i-a dăruit-o și a oferit-o și a promovat-o în toate modurile.

Î. - Așadar sfânta Rita este un model pentru familiile de astăzi?

R. - Da. Noi experimentăm în parloar câte conflicte există astăzi în familii și lumea are nevoie de pace, familia are nevoie de pace. Și eu cred că sfânta Rita este un exemplul "luminos" pentru asta, deoarece ea s-a rugat cu toate forțele sale și a reușit, pentru că a crezut că Dumnezeu putea să realizeze pacea în inimi. Însă a făcut orice, a promovat această pace în toate modurile!

Î. - Sfintei Rita i se cer mijlociri pentru cazurile cele mai disparate și cele mai dificile, dar sfânta Rita ce anume cere de la credincioșii de astăzi?

R. - Sfânta Rita, care a urmărit dialogul și reconcilierea prin iubirea față de Cristos și față de frați, ne cere să iubim cu inima lui Dumnezeu, să devenim instrumente de primire și milostivire așa cum a fost toată viața sa.

(După Radio Vaticana, 30 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat