Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Trandafirul învățătorului spiritual

Ce este un învățător spiritual?

Răspunsuri pot fi numeroase, dar calea cea mai scurta între inimă și adevăr este întotdeauna povestea.

Se spune că, odată, un tânăr bun și frumos a fost închis din cine-știe-ce pricină de stăpânul acelui ținut. Soția sa, plină de iubire, a încercat să înduplece inima regelui și să-l elibereze, dar totul a fost în zadar. Atunci l-a rugat pe rege s-o lase să-i ducă măcar o carte de rugăciuni, ca să aibă cu ce să-și mai ostoiască amarul zilelor. Și tânărul a început să citească rugăciunile, întâi fiindcă nu avea ce să facă altceva, apoi din curiozitate și tot așa, până când a început cu adevărat să se roage. Și din ce era bun, a devenit și mai bun. Nu era mare cărticica de rugăciuni și cuvintele sfinte se împleteau tare frumos unele cu altele - iar când a ajuns la sfârșitul cărții, nu mică i-a fost mirarea când și-a dat seama că, așa cum erau scrise, paginile cărții conțineau schița temniței, planul de eliberare și drumul spre casă. În noaptea următoare, tânărul a evadat, ajungând sănătos și liber în țara sa. Dar a lăsat în urmă cartea, pentru ca toți cei care aveau să fie închiși acolo, să aibă și ei șansa eliberării și a drumului spre "acasă".

Învățătorul spiritual este acela care este, care arată și care lasă în urma sa calea de eliberare.

Unul singur e cel care este calea, adevărul și viața - Isus. Toți ceilalți nu fac decât să arate spre el și, făcându-se din ce în ce mai buni, să lase mărturia drumului pe care l-au parcurs pentru ca noi toți să-i putem urma.

Un astfel de învățător spiritual este sfânta Tereza a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe (născută Thérèse Françoise Marie Martin). Avea doar 24 ani la 30 septembrie 1897, când a fost chemată în casa Tatălui ceresc, iar dintre aceștia, nouă ani a fost călugăriță carmelită desculță. Este "cea mai mare sfântă a timpurilor moderne", cum o numea papa Pius al XI-lea și căreia sfântul papă Ioan Paul al II-lea i-a conferit titlul de "Doctor Ecclesiae", al 33-lea în istoria Bisericii și a treia dintre cele patru prezențe feminine cu acest titlu (celelalte fiind sfânta Tereza de Ávila, Caterina de Siena și Hildegard von Bingen). A fost beatificata la 29 aprilie 1923 (de către papa Pius al XI-lea), sanctificată la 17 mai 1925 (de papa Pius al XI-lea), recunoscută patroană universală a misiunilor și misionarilor la 14 decembrie 1927 (papa Pius al XI-lea) și numită Doctor Ecclesiae la 19 octombrie 1997 (de către sfântul papă Ioan Paul al II-lea). Mesajul principal al sfintei Thérèse de Lisieux este mesajul esențial al evangheliei: "Această tânără a amintit lumii întregi că Dumnezeu este Tatăl nostru, Tatăl revelat prin Isus Cristos" (Sfântul Ioan Paul al II-lea, 2 iunie 1980). Calea ei este aceea a "copilăriei spirituale", lumina plină de bucurie și iubire, pe care a trăit-o și a împărtășit-o tuturor, din clauzura Carmelului și din noaptea propriei sale suferințe.

Calea deschisă de ea este cea mai simplă, cea mai ușoară și cea mai rapidă, calea cea mai potrivită pentru noi, oamenii grăbiți ai unui mileniu care parcă nu-și mai ajunge lui însuși - calea copilăriei spirituale.

Trandafirul Sfintei Tereza

Sub privirea lui Dumnezeu, fiecare ființă umană se poate asemăna cu o floare sub razele soarelui. Și dacă sfânta Tereza spunea că își va petrece veșnicia făcând să cadă o ploaie de trandafiri pe pământ, ea însăși comparându-se cu o mică floare - calea copilăriei spirituale pe care ne-a dăruit-o se poate asemăna, într-adevăr, cu un trandafir: rădăcinile sunt în pământul creației, tulpina sa este dreaptă, omul privind spre Dumnezeu și înălțându-se spre el fără șovăire; tulpina are frunze, fiindcă iubirea trebuie hrănită din lumina lui Dumnezeu, dar are și spini, fiindcă iubirea trebuie apărată - iar floarea este solitară, fiindcă suntem unici în fața lui Dumnezeu. Petalele sale parfumate adună roua nopții spirituale - lacrimile de deznădejde, transformându-le în hrană pentru ziua vieții celei noi. Floarea fiecărei tulpini este unică, dar trandafirii au nenumărate culori și nuanțe, fiindcă fiecare înțelege și trăiește iubirea de Dumnezeu - una și aceeași iubire -, în felul său. Iar trandafirul nu știe decât să iubească, fiindcă el însuși e rugăciunea pământului înălțată către Dumnezeu - adică, iubire. De aceea, trandafirii vorbesc numai în limbajul tăcerii și al luminii - adică al iubirii.

Un portret în România

În casa unei familii din Bacău se află unul din portretele făcute de sora sa, Céline, în anul 1912 - autentificat de Pavel Susara, expert acreditat de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor (cf. http://www.formula-as.ro/2004/618/societate-37/misterul-sfintei-tereza-cu-trandafiri-5068). Ceea ce i-a făcut să acorde atâta atenție portretului, au fost cel puțin două fapte: în momentul în care, încercând să-l fotografieze în lumină naturală, a apărut în jurul mâinilor o aură trandafirie, pe care au observat-o apoi, uneori, și în momentul în care tabloul era expus în casă, la umbră - și accidentul de circulație din care au scăpat în mod miraculos, fără nici o zgârietură, deși mașina a fost distrusă în totalitate, accident petrecut în momentul în care mergeau cu portretul la Alba Iulia, să-l arate episcopului romano-catolic. Oficialitățile din Lisieux consideră însă că portretul care se află la Bacău nu este decât o copie.

Între timp, portretul privește cu ochii săi mari, blânzi și plini de iubire la tot ce este în jur și din când în când, în jurul crucifixului împodobit cu trandafiri din mâinile ei, strălucește lumina - o lumină trandafirie, ca a ploii de trandafiri pe care sfânta Tereza a promis că o va revărsa pe pământ.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat