Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Francisc: "Vin în SUA pentru a fi aproape de oameni"

De Paolo Petrini

"Vin în Statele Unite pentru a fi aproape de oameni și a-i ajuta pe drumul vieții". Așa spune papa Francisc în timpul unei videoconferințe transmise în seara de 4 septembrie 2015 (în România era noapte) de postul de televiziune american "Abc". Așadar, pontiful a explicat cu ce suflet se pregătește pentru călătoria apostolică ce îl va duce în America de la 22 la 27 septembrie, îndeosebi la Philadelphia pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor. Au dialogat la distanță cu papa imigrați și persoane victime ale diferitelor forme de suferință socială. Reportajul este de Alessandro De Carolis.

Glasurile vin atenuate de canal, chiar și aplauzele și exclamațiile de bucurie. Și emoția care la un moment dat rupe mai mult decât o relatare. Papa Francisc urmează să meargă în vizită în superputerea americană, dar fețele care-i apar pe ecran în direct de la Chicago, Los Angeles, Texas, nu sunt înconjurate de o aură de succes și nici mărturiile lor nu par niște spoturi luminoase ale visului american.

Importanța apropierii

Papa Francisc se pregătește pentru călătoria în Statele Unite ascultând și binecuvântând pe cel care nu-și poate permite acel vis - oaspeții din școlile pentru săraci, din centre de primire pentru cei fără adăpost, imigrați care au început din nou de la zero trecând frontiera cu Mexicul. Lor Francisc le explică sentimentele sale de ajun, celor din urmă - cum îi place să spună - le destăinuiește motivul călătoriei sale care îl va duce până la Casa Albă și la ONU: "Yo estoy al servicio de todas la Iglesias... Eu sunt în slujba tuturor Bisericilor și a tuturor bărbaților și femeilor de bunăvoință. Pentru mine există un lucru foarte important, care este apropierea. Pentru mine este greu să nu fiu aproape de oameni. În schimb, când mă apropii de oameni, așa cum voi face cu voi, îmi este mai ușor să vă înțeleg și să vă ajut pe drumul vieții. De aceea este așa de importantă această călătorie, pentru a mă apropia de drumul vostru și de istoria voastră".

Niciodată singuri și cu curaj

De la o școală pentru marginalizați din Chicago, gestionată de iezuiți, o tânără, Valery Herrera, îi revelează papei duritatea unei vieți petrecute luptând cu o boală de piele și alinarea oferită ei de muzică și de proiectul de a deveni farmacistă. Apoi, întrebarea: "Ce așteptați dumneavoastră de la noi cei tineri?". Două lucruri, răspunde Francisc. Primul, ca tinerii "să nu meargă niciodată singuri în viață", ci să facă asta "bine însoțiți", "ținându-l de mână pe Isus", "ținând-o de mână pe Maria". Și al doilea, să meargă cu curaj: "Ustedes saben lo triste que es ver... Știți cât de trist este a vedea un tânăr care nu este curajos? Este un tânăr trist, un tânăr cu fața mâhnită, un tânăr fără veselie. Curajul îți dă veselie și veselia îți dă speranța, care este un dar al lui Dumnezeu, desigur. Este adevărat că pe drumul vieții sunt dificultăți, multe. Nu vă fie frică de dificultăți! Fiți prudenți, fiți atenți, dar nu vă fie frică. Voi aveți forța pentru a le învinge. Nu vă înspăimântați, nu vă opriți".

Mergi cu fruntea sus

Revine adesea, în considerațiile lui Francisc, cuvânt "curaj". Nu există eveniment ascultat care să nu-l ceară ca zestre indispensabilă pentru a trăi. Și atunci atinge inima afectul și admirația pe care papa le demonstrează față de o fată necăsătorită mamă și față de una dintre fiicele sale, Alisa, de 11 ani: "Seis una mujer valiente... Ești o femeie curajoasă pentru că ai fost capabilă să aduce pe lume aceste două fiice. Ai fi putut să le ucizi în sânul tău, dar ai respectat viața, ai respectat viața care creștea înlăuntrul tău și pentru acest lucru Dumnezeu te va răsplăti și te răsplătește. Nu trebuie să te rușinezi, mergi cu fruntea sus: «Eu n-am ucis fiicele mele, le-am adus pe lume». Te felicit. Te felicit și Dumnezeu să te binecuvânteze".

Toți suntem responsabili față de toți

Legătura se mută spre sud, în Texas, unde praful unui ținut cald și arid este oaza dorită de mii de migranți care ajung la graniță. Unul dintre ei, Ricardo, imigrat la 4 ani, îi explică lui Francisc cum a trebuit să devină bărbatul casei deja la 16 ani din cauza unui accident care i s-a întâmplat tatălui. "Cu toate problemele care sunt în lume, ca sărăcia, sistemul nostru educativ, imigrația, după părerea dumneavoastră - îl întreabă pe papa - care este soluția la aceste probleme?". Când privesc la "multele nedreptăți ale vieții", răspunde Francisc, mă gândesc la "nedreptatea cea mai mare din istorie", crucea lui Isus - "născut în mijlocul drumului", "născut ca unul fără adăpost" - și mă gândesc la "tăcerea" sa pe cruce. În acea tăcere papa spune că înțelege fiecare dramă din lume, căreia îi repetă că "exploatarea unuia asupra altuia nu este un drum": "Todos estamos creados para la amistad social... Toți suntem creați pentru «prietenia socială». Toți avem responsabilitate față de toți. Nimeni nu poate spune «responsabilitatea mea ajunge până aici». Toți suntem responsabili față de toți, ajutându-ne în modul în care poate fiecare. Prietenia socială este motivul pentru care Dumnezeu ne-a creat (...). Vorbind în termeni fotbalistici, eu aș putea spune că partida se joacă între «prietenia socială» și «dușmănia socială». Și alegerea trebuie s-o facă fiecare dintre noi în inima sa și noi trebuie să ajutăm să se facă această alegere cu inima".

Fuga de moarte

Concluzia videoconferinței este o apreciere față de munca - "grandioasă" o definește Francisc - făcută de călugărițe în Statele Unite și un mulțumesc spus unui grup de studenți din Chicago care îi dăruiesc un Crucifix. Dar este, mai ales, ascultarea intensă rezervată lui Wendy, fetiță de 11 ani, ajunsă în Texas cu mama sa din Salvador, pentru a fugi de violența bandelor. Plânsul fetiței, care arată o fotografie Papei, ritmează relatarea odiseei sale și la sfârșit Francisc îi mulțumește. Și în acele sughițuri care au uitat copilăria este ecoul tăcerii lui Dumnezeu.

(După Radio Vaticana, 5 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat