Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Când Francisc face istoria la 10 mii de metri

De Andrea Tornielli

Gândindu-se la Air Force One, l-au rebotezat Shepherd One, adică "Păstorul Unu". Este avionul de la American Airlines care l-a purtat pe Francisc pe cerurile Americii și apoi la Roma. Scrierea era prezentată cu orgoliu și de tehnicienii de pe pistă, cusută pe gecile lor galbene. Dar atât Boeingul 777 de la American Airlines cât și Airbusul 330 de la Alitalia folosit pentru zborul de venire, de la Roma în Cuba, au puțin sau nimic de-a face cu avionul președinților SUA.

Papa nu are un avion propriu și cel pe care din când în când îl folosește pentru călătoriile sale nu are adaptări speciale. Nu există săli de reuniuni, nici dormitoare, chiar dacă până în urmă cu câțiva ani, când scaunele se puteau demonta cu ușurință pentru că nu conțineau cabluri și fire, pentru zborurile mai lungi era pregătit un pat.

Astăzi Francisc poate să se odihnească pe fotoliul alb din Business Class care se află chiar lângă ușa de intrare și nu are nicio dificultate să adoarmă.

Pe peretele care se află în față este pusă o icoană a Mariei. Zborul Alitalia cu sigla AZ4000 îl însoțește pe papa la mers, compania cu steagul țării vizitate se ocupă de întoarcere. Când nu există, sau aceea care nu este suficient de sigură, compania noastră face totul.

La bord

Cu Francisc călătorește o suită compusă din circa douăzeci de colaboratori. Sunt ajutorul de cameră, Sandro Mariotti, cardinalul secretar de stat și substitutul, purtătorul de cuvânt părintele Federico Lombardi, directorul Centrului de Televiziune Vatican Dario Vigan?, medicul personal al papei. Alte două personaje de nelipsit sunt organizatorul călătoriilor papale, Alberto Gasbarii, gentleman înalt și discret, și comandatul jandarmilor din Vatican. Domenico Giani, la conducerea echipei care se ocupă de siguranța pontifului.

Bagajele lui Francisc sunt încărcate în cală. Cuprind nu mai hainele sale ci și câteva veșminte, cârja pastorală și darurile, uneori voluminoase, pe care papa le va dărui șefilor de stat și episcopilor. De data aceasta erau și cărțile și CD-urile pentru Fidel Castro.

Bergoglio ia cu el în cabină vechea geantă neagră cu efectele personale, printre care aparatul de bărbierit pe care-l folosește de două ori pe zi: dimineața la 4.30 când se trezește, și după-masă după siestă. Nu vrea ca barba să înțepe copiii pe care-i salută.

Semne distinctive ale zborului papal sunt tetiera și pernele albe cu stema pontificală cusută pe ele. Și meniul, tipărit pe cartonaș, are imprimată stema pontifului. Hostess și stewart sunt aleși dintre personalul cu experiență. Fiecare zbor se încheie, pentru fiecare dintre ei, cu o fotografie așezați lângă papa, care niciodată nu uită să intre în cockpit pentru a-i saluta pe piloți.

Cu Francisc zboară și circa șaptezeci dintre jurnaliști, fotografi și cameramani de la principalele televiziuni și agenții din lume. Contribuie în manieră consistentă la cheltuielile zborului: plătesc un bilet întreg de clasa întâi, chiar dacă după aceea călătoresc la coadă. Există numai puține locuri pre-stabilite, pentru fotografi, cameramani, radio și agenții. Cea mai mare parte este liberă și cine urcă primul în avion găsește loc mai bun.

Răspunsuri fără o schemă prefixată

Benedict al XVI-lea făcea imediat după decolare o conferință de presă mică, în ultimii ani cu întrebări trimise anterior și selecționate de Lombardi. Francesco preferă să facă asta în zborul de întoarcere, pentru a evita ca un răspuns rău interpretat să riște să devieze atenția de la conținuturile călătoriei.

Nu vrea să cunoască dinainte întrebările și dialogul fără perdea în italiană cu jurnaliștii timp de peste o oră: de obicei pentru a-l întrerupe este folosită scuza cinei care trebuie să se servească. Jurnaliștii se împart pe grupuri lingvistice, în cadrul cărora aleg dintre ei, în rotație, cine va pune întrebările, încercând să se evite dublări inutile. Cu papii Wojtyła și Ratzinger, zborul de întoarcere pentru jurnaliștii din suită însemna în sfârșit relax.

Cu Francisc devine un maraton de muncă: trebuie de transcris interviul, de confruntat cu colegii fraza asta sau aia, de scris articolele care trebuie transmise imediat după aterizare.

Mult mai personală este întâlnire în zborul de mers, când Francisc se prezintă la coada avionului pentru a saluta pe fiecare dintre jurnaliști. Parcurge lent culoarele și schimbă câteva cuvinte cu fiecare, însoțit de câțiva colaboratori cărora să le dea darurile, scrisorile, biletele și cărțile pe care le primește.

Sunt unii care-i cer rugăciune, alții un selfie, alții îl fac să asculte glasul copiilor mici care-l salută înregistrat pe smartphone; alții îi arată noua App cu emoticon-urile papale cu povești ilustrate auzind răspunsul "arăt mai bine acolo decât în realitate". Jurnalistul de la Telemundo îi încredințează o copie a lui Emmy Awards câștigat pentru cea mai bună acoperire televizată a conclavului.

În zborul Roma-Havana, jurnalistul lanțului de televiziune Univision a dăruit papei o mare cutie de "empanadas", batoane de pâine umplute cu carne, tipice din Argentina. Francisc nu s-a gândit de două ori și le-a dat imediat stewardeselor pentru ca să le decongeleze, împărțite în bucăți și oferite tuturor ca antreuri.

(După Vatican Insider, 28 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat