Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Francisc la Congres: America, amintește-ți cine ești

De Andrea Tornielli

În fața lumii sfâșiate de conflicte și de fundamentalism nu trebuie făcută greșeala de a simplifica realitatea văzând numai buni sau răi. Politica nu poate să fie supusă în slujba economiei și a finanțelor. Nu trebuie să ne lăsăm înspăimântați de numărul de imigrați, ci să privim fețele lor. Viața umană trebuie apărată "în orice fază a dezvoltării sale", pedeapsa cu moartea abolită. Trebuie făcut mai mult pentru a combate sărăcia din lume, fără a-i uita pe acei săraci care trăiesc sub casa noastră. Trebuie continuat drumul de reconciliere început cu dezghețarea dintre Statele Unite și Cuba, dialogând și construind punți. Pentru a pune capăt conflictelor trebuie oprit comerțul cu arme. Este necesar să se ajute familia "amenințată, probabil cum n-a fost niciodată înainte".

Înainte de discursul istoric al Pontifului, a fost o mică scenă între Papa Francisc și speaker-ul Camerei, John Boehner, în sala lui Boehner, la Capitol Hill. Papa a observat cravata verde a speaker-ului și i-a spus că "verdele este culoarea speranței". Boehner, un catolic evlavios, a răspuns: "Avem multă nevoie de speranță în aceste timpuri".

Cele patru modele

Este o agendă care propagă valorile părinților fondatori ai națiunii cea pe care membrii congresului au auzit-o propusă de Francisc în această dimineață la Washington într-un discurs lung și pasionat. Primul Papă invitat să vorbească la Capitol Hill a încercat să vorbească inimii Americii, propunând modelele a patru mari fii ai săi: "O națiune poate să fie considerată mare atunci când apără libertatea", așa cum a făcut președintele Abraham Lincoln; "când promovează o cultură care să permită oamenilor să «viseze» drepturi depline pentru toți frații și surorile lor, așa cum a încercat să facă Martin Luther King"; când "luptă pentru dreptatea și cauza celor asupriți, așa cum a făcut Dorothy Day cu munca sa neobosită", rod al unei credințe care "devine dialog și seamănă pace în stilul contemplativ" al părintelui Thomas Merton.

Conform tradiției, Francisc a fost însoțit în incintă de speaker-ul Congresului (și adunarea a salutat intrarea cu o standing ovation pentru Pontif), John Andrew Boehner. Luând cuvântul, a spus că și el este "un fiu al acestui mare continent, de la care noi toți am primit atât de mult și față de care împărtășim o responsabilitate comună". A amintit că "activitatea legislativă este bazată mereu pe îngrijirea persoanelor", în special cele mai vulnerabile. "Prin intermediul vostru aș vrea să mă adresez - a continuat - întregului popor al Statelor Unite" pentru a dialoga cu toți americanii.

A nu împărți lumea în buni și răi

Lumea este "tot mai mult loc de conflicte violente, uri și atrocități brutale, comise chiar și în numele lui Dumnezeu și al religiei". Nicio religie, adaugă el, "nu este imună de forme de înșelare individuală sau extremism ideologic. Asta înseamnă că trebuie să fim deosebit de atenți la orice formă de fundamentalism, atât religios cât și de orice alt gen". Un pasaj subliniat de aplauzele adunării. Dar în același timp, spune Francisc, trebuie să ne ferim și de o altă ispită: "reducționismul simplist care vede numai bine și rău, sau, dacă preferați, drepți și păcătoși". Este acea simplificare care în loc să citească complexitatea realității, împarte rapid lumea în alb și negru: "Lumea contemporană, cu rănile sale deschise care ating atâția frați și surori ai noștri, cere ca să înfruntăm orice formă de polarizare care ar putea s-o împartă între aceste două terenuri. Știm că în tentativa de a fi eliberați de dușmanul extern, putem să fim ispitiți să-l alimentăm pe dușmanul intern. A imita ura și violența tiranilor și a asasinilor este cel mai bun mod de a lua locul lor. Asta este ceva ce voi, ca popor, refuzați". Alte aplauze pentru Pontif.

Răspunsul corect pentru a rezolva multele "crize economice și geopolitice de astăzi" este în schimb acela de "a restaura pacea, de a remedia greșelile, de a menține angajamentele și astfel de a promova bunăstarea indivizilor și a popoarelor". Și în SUA este "important ca glasul credinței să continue să fie ascultat", pentru că este "resursă puternică" în lupta împotriva "noilor forme globale de sclavie" și a "noilor nedreptăți".

Politica să nu fie în slujba economia și a finanțelor

Apoi Francisc afirmă: "Dacă politica trebuie să fie într-adevăr în slujba persoanei umane, rezultă că nu poate să fie supusă în slujba economiei și a finanțelor. În schimb, politica este expresie a nevoii noastre de nesuprimat de a trăi împreună în unitate, pentru a putea construi uniți cel mai mare bun comun: acela al unei comunități care să sacrifice interesele particulare pentru a putea împărtăși, în dreptate și în pace, beneficiile sale, interesele sale, viața sa socială".

Fețele migranților: "Mulți dintre noi odinioară eram străini"

Gândindu-se la Martin Luther King și la "visul" său de drepturi civile și politice depline pentru afro-americani, Papa adaugă: "În ultimele secole, milioane de persoane au venit în această țară pentru a urmări propriul vis de a construi un viitor în libertate. Noi, oameni din acest continent, nu ne temem de străini, pentru că mulți dintre noi odinioară eram străini". O observație salutată de o standing ovation. "Vă spun asta ca fiu de imigrați, știind că și mulți dintre voi sunt descendenți de imigrați". Francisc amintește că "în mod tragic, drepturile celor care erau aici mult înaintea noastră n-au fost mereu respectate", reafirmând "cea mai profundă stimă și considerație a sa" față de nativii americani. "Acele prime contacte au fost adesea turbulente și violente", totuși, când străinul aflat în mijlocul nostru ne interpelează, nu trebuie să repetăm păcatele și greșelile din trecut". Iarăși aprecierea adunării.

Este puternică la aluzia la imigrații care forțează la frontiera cu Mexicul. "Și în acest continent, mii de persoane sunt obligate să călătorească spre nord în căutarea de oportunități mai bune. Nu este ceea ce voiam pentru copiii noștri? Nu trebuie să ne lăsăm înspăimântați de numărul lor, ci mai degrabă să le vedem ca persoane, privind fețele lor și ascultând istoriile lor, încercând să răspundem cât putem mai bine la situațiile lor. A răspunde într-un mod care să fie mereu uman, drept și fratern. Trebuie să evităm o ispită comună astăzi: a-l rebuta pe oricine se demonstrează problematic".

A ocroti viața, a aboli pedeapsa cu moartea

Papa amintește de "regula de aur" evanghelică: "Fă altora ceea ce ai vrea ca alții să-ți facă ție". Și în acest caz Congresul s-a ridicat pentru a aplauda. "O normă care ne indică o direcție clară. Să-i tratăm pe alții cu aceiași pasiune și compasiune cu care am vrea să fim tratați. Să căutăm pentru alții aceleași posibilități pe care le căutăm pentru noi înșine. Să-i ajutăm pe alții să crească așa cum am vrea să fim ajutați noi înșine. Într-un cuvânt, dacă vrem siguranță să dăm siguranță; dacă vrem viață să dăm viață; dacă vrem oportunitate să dăm oportunitate". Și aici Francisc, în aplauzele reprezentanților poporului american, vorbește despre "responsabilitatea de a proteja și a apăra viața umană în orice fază a dezvoltării sale" și despre angajarea pentru a aboli pedeapsa cu moartea, așa cum s-a cerut și de episcopii din țară.

Lupta împotriva sărăciei, apărarea mediului

Cu privire la lupta împotriva sărăciei extreme, Papa recunoaște că s-a făcut mult, dar spune că "trebuie făcut încă mult mai mult", fără a uita "toate acele persoane din jurul nostru, prinse în cercul sărăciei". Și lupta trebuie înfruntată intervenind în special în cauzele sale. Aici Bergoglio introduce un amplu paragraf dedicat "folosirii corecte a resurselor naturale", "aplicării corespunzătoare a tehnologiei" și "capacității de a orienta bine spiritul întreprinzător", pentru a construi "o economie care încearcă să fie modernă, inclusivă și sustenabilă". Este nevoie de un efort "curajos și responsabil" pentru a schimba direcția și a evita "efectele mai serioase ale degradării mediului cauzate de activitatea umană". Toate aceste pasaje au fost apreciate de adunare. Papa se declară apoi încrezător în rolul Congresului și în contribuția instituțiilor de cercetare și academice americane.

Dialog și reconciliere

Francisc, cu o referință implică la dezghețarea cu Cuba aplicabilă și la tratatul despre armele nucleare ale Iranului, recunoaște "eforturile făcute în lunile recente pentru a încerca să se depășească diferențele istorice legate de episoade dureroase din trecut". Atunci când "națiuni care au fost în dezacord reiau calea dialogului - un dialog care ar putea să fi fost întrerupt din motivele cele mai valabile - se deschid noi oportunități pentru toți. Acest lucru a cerut și cere curaj și îndrăzneală, care nu înseamnă iresponsabilitate". Un bun lider politic, subliniază el, "este unul care, ținând cont de interesele tuturor, percepe momentul cu spirit de deschidere și simț practic".

Gata cu războaiele și comerțul de arme

A fi în slujba dialogului și a păcii "înseamnă și a fi cu adevărat determinați să reducem și, pe termen lung, să punem capăt multelor conflicte armate în toată lumea. Aici trebuie să ne întrebăm: pentru ce sunt vândute arme mortale celor care planifică să provoace suferințe de nedescris indivizilor și societăților? Din păcate, răspunsul, așa cum știm toți, este pur și simplu pentru bani: banul care este impregnat de sânge, adesea de sânge nevinovat. În fața acestei tăceri rușinoase și vinovate, este datoria noastră să înfruntăm problema și să oprim comerțul de arme". O exortație salutată din nou de aplauzele politicienilor.

A susține familia amenințată

În sfârșit, familia. "Cât de esențială a fost familia în construirea acestei țări! - spune Papa aplaudat -. Și cât de mult mai merită sprijinul nostru și încurajarea noastră! Și totuși nu pot să ascund preocuparea mea față de familie, care este amenințată, probabil ca niciodată înainte, din interior și din exterior. Relații fundamentale au fost puse în discuție, precum și baza însăși a căsătoriei și a familiei. Eu pot doar să propun din nou importanța și, mai ales, bogăția și frumusețea vieții familiale".

(După Vatican Insider, 24 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat