Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN CUBA, ÎN STATELE UNITE ALE AMERICII
ȘI VIZITA LA SEDIUL ORGANIZAȚIEI NAȚIUNILOR UNITE
cu ocazia participării la a VIII-a Întâlnire Mondială a Familiilor în Philadelphia

(19-28 septembrie 2015)

Sfânta Liturghie și canonizarea fericitului P. Junipero Serra

Sanctuarul național "Neprihănita Zămislire", Washington, D.C.

Miercuri, 23 septembrie 2015

"Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun: bucurați-vă!" (Fil 4,4). O invitație care lovește puternic viața noastră. Bucurați-vă, ne spune sfântul Paul, cu o forță aproape imperativă. O invitație care devine ecou al dorinței pe care o experimentăm cu toții de o viață deplină, de o viață care să aibă sens, de o viață bucuroasă. Este ca și cum Paul ar avea capacitatea de a asculta pe fiecare dintre inimile noastre și ar da glas la ceea ce simțim, la ceea ce trăim. Există ceva înlăuntrul nostru care ne invită la bucurie și să nu ne adaptăm cu paleative care încearcă mereu să ne mulțumim.

Însă, la rândul nostru, trăim tensiunile din viața zilnică. Sunt multe situațiile care par să pună la îndoială această invitație. Dinamica la care de multe ori suntem supuși pare să ne ducă la o resemnare tristă care puțin câte puțin se transformă în obișnuință, cu o consecință letală: să ne anestezieze inima.

Nu vrem ca resemnarea să fie motorul vieții noastre - sau vrem asta? Nu vrem ca obișnuința să pună stăpânire pe zilele noastre - sau da? Pentru aceasta putem să ne întrebăm: ce este de făcut pentru ca să nu se anestezieze inima noastră? Cum să aprofundăm bucuria Evangheliei în diferitele situații ale vieții noastre?

Isus a spus asta discipolilor de atunci și ne-o spune nouă: Mergeți! Vestiți! Bucuria Evangheliei se experimentează, se cunoaște și se trăiește numai dăruind-o, dăruindu-ne.

Spiritul lumii ne invită la conformism, la comoditate. În fața acestui spirit uman "trebuie să simțim din nou că avem nevoie unii de alții, că avem o responsabilitate față de alții și față de lume" (Enciclica Laudato si', 229). Responsabilitatea de a vesti mesajul lui Isus. Pentru că izvorul bucuriei noastre se află în acea "dorință inepuizabilă de a oferi milostivire, rod al faptului de a fi experimentat milostivirea infinită a Tatălui și forța sa difuzivă" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 24). Mergeți la toți ca să vestiți ungând și ca să ungeți vestind. La asta ne invită astăzi Domnul și ne spune:

creștinul experimentează bucuria în misiune: mergeți la neamurile din toate națiunile;

creștinul găsește bucuria într-o invitație: mergeți și vestiți;

creștinul reînnoiește și actualizează bucuria cu o chemare: mergeți și ungeți.

Isus vă trimite la toate națiunile. La toate neamurile. Și în acest "toți" de două mii de ani eram cuprinși și noi. Isus nu dă o listă selectivă cu cine da și cu cine nu, cu cei care sunt vrednici sau nu să primească mesajul său, prezența sa. Dimpotrivă, a îmbrățișat mereu viața așa cum i se prezenta. Cu față de durere, foame, boală, păcat. Cu față de răni, de sete, de oboseală. Cu față de îndoieli și de pietate. Departe de a aștepta o viață fardată, decorată, machiată, a îmbrățișat-o așa cum îi venea în întâmpinare. Deși era o viață care de multe ori se prezenta ruinată, murdară, distrusă. La toți, a spus Isus, mergeți și vestiți la toți; la toată această viață așa cum este nu cum ne-ar plăcea să fie: mergeți și îmbrățișați în numele meu. Mergeți la răscrucile drumurilor, mergeți... ca să vestiți fără frică, fără prejudecăți, fără superioritate, fără purisme la toți cei care au pierdut bucuria de a trăi, mergeți ca să vestiți îmbrățișarea milostivă a Tatălui. Mergeți la cei care trăiesc cu povara durerii, a eșecului, a simțirii unei vieți frânte și vestiți nebunia unui Tată care încearcă să-i ungă cu untdelemnul speranței, al mântuirii. Mergeți ca să vestiți că greșelile, iluziile înșelătoare, neînțelegerile, nu au ultimul cuvânt în viața unei persoane. Mergeți cu untdelemnul care alină rănile și răcorește inima.

Misiunea nu se naște niciodată dintr-un proiect elaborat perfect sau dintr-un manual foarte bine structurat sau programat; misiunea se naște mereu dintr-o viață care s-a simțit căutată și vindecată, găsită și iertată. Misiunea se naște din faptul de a experimenta o dată sau de mai multe ori ungerea milostivă a lui Dumnezeu.

Biserica, poporul sfânt al lui Dumnezeu, știe să parcurgă drumurile prăfuite ale istoriei străbătute de atâtea ori de conflicte, nedreptăți și violență pentru a merge ca să-i găsească pe fiii și frații săi. Sfântul popor credincios al lui Dumnezeu nu se teme de greșeală; se teme de închidere, de cristalizarea în elite, de alipirea de propriile siguranțe. Știe că închiderea, în multiplele sale forme, este cauza atâtor resemnări.

Pentru aceasta, să ieșim, să mergem ca să oferim tuturor viața lui Isus Cristos (cf. Exortația apostolică Evangelii gaudium, 49). Poporul lui Dumnezeu știe să se implice pentru că este discipol al Celui care s-a pus în genunchi în fața ucenicilor săi pentru a spăla picioarele lor (cf. ibidem, 24).

Astăzi suntem aici, putem să fim aici pentru că au fost mulți care au avut curajul să răspundă la această chemare, mulți care au crezut că "viața crește dăruind-o și slăbește în izolare și în comoditate" (Documentul de la Aparecida, 360). Suntem fii ai curajului misionar al atâtora care au preferat să nu se închidă "în structurile care dau o protecție falsă [...] în obiceiurile în care ne simțim liniștiți, în timp ce în afară este o mulțime înfometată" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 49). Suntem datori față de o Tradiție, față de un lanț de martori care au făcut posibil ca Vestea Bună a Evangheliei să continue să fie din generație în generație Nouă și Bună.

Și astăzi amintim pe unul dintre acei martori care a știu să mărturisească în aceste ținuturi bucuria Evangheliei: părintele Junipero Serra. A știut să trăiască ceea ce este "Biserica în ieșire", această Biserică ce știe să iasă și să meargă pe străzi, pentru a împărtăși duioșia reconciliatoare a lui Dumnezeu. A știut să părăsească țara sa, obiceiurile sale, a avut curajul să deschidă căi, a știu să meargă în întâmpinarea multora învățând să respecte obiceiurile lor și caracteristicile lor.

A învățat să genereze și să însoțească viața lui Dumnezeu pe fețele celor pe care-i întâlnea făcându-i frații săi. Junipero a încercat să apere demnitatea comunității natale, protejând-o de cei care au abuza de ea. Abuzuri care astăzi continuă să ne dea neplăcere, în special datorită durerii pe care o provoacă în viața atâtor persoane.

A ales un moto care a inspirat pașii săi și a plăsmuit viața sa: a știut să spună, dar mai ales a știut să trăiască spunând: "Mereu înainte". Acesta a fost modul pe care Junipero l-a găsit pentru a trăi bucuria Evangheliei, pentru ca să nu se anestezieze inima sa. A fost mereu înainte, pentru că Domnul așteaptă; mereu înainte, pentru că fratele așteaptă; mereu înainte pentru tot ceea ce încă îi rămânea de trăit; a fost mereu înainte. Ca el pe atunci, să putem spune și noi astăzi: mereu înainte.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat