Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Despre sărăcie, climă și imigrație gândim ca papa". Interviu cu John Kerry, secretarul de stat al SUA

De Paolo Mastrolilli

Ajutoarele militare pe care Rusia le trimite regimului lui Assad riscă să provoace "o confruntare cu coaliția anti-Isis care acționează în Siria". Este avertismentul pe care-l lansează secretarul de stat american John Kerry, în acest interviu acordat ziarului "La Stampa" pentru a discuta temele vizitei în Statele Unite a papei Francisc, care în ziua de 23 septembrie 2015 urma să fie la Casa Albă.

SUA și Sfântul Scaun au lucrat împreună cu succes cu privire la diferite teme de interes comun, de la Cuba la Orientul Mijlociu. De ce este importantă vizita Pontifului? Vedeți posibilitatea de a elimina embargoul împotriva Havanei, și care sunt următoarele inițiative de pace asupra cărora ați putea colabora în viitor?

"Sunt profund de satisfăcut pentru modul în care prioritățile de politică externă ale Statelor Unite și bunele oficii ale Sfântului Scaun coincid cu privire la multe teme. Sunt recunoscător pentru rolul Sanctității Sale în restabilirea relațiilor cu Cuba. A fost instrumental ca să încurajeze colocviile care au dus la reapropiere și vom continua să căutăm sprijinul său în timp ce dezvoltăm relația bilaterală. Vom continua colaborarea cu Sfântul Scaun pentru a înfrunta actuala criză a refugiaților și pe cele viitoare, și instabilitatea dată de schimbările climatice. Vom lucra în domenii precum dialogul interreligios, a favoriza dezvoltarea, a promova drepturile umane, a preveni traficul de ființe umane".

În Mediterana există o gravă criză datorită migrațiilor. Considerați că Europa și SUA trebuie să facă mai mult pentru a-i primi pe refugiați?

"Noi suntem profund îndurerați pentru pierderea tragică de vieți umane în Mediterana. Practica traficanților de a încărca persoane vulnerabile în ambarcațiuni periculoase este deplorabilă. Aceasta este o zonă de cooperare și dialog între SUA, Sfântul Scaun și alții din regiune. Migrațiile și imigrația sunt la inima priorităților noastre comune pentru drepturile umane și bunăstarea populațiilor mai vulnerabile și marginalizate din lume. Criza din Europa va cere cooperarea cu toate țările din continent și restul comunității internaționale, pentru a garanta că persoanele sunt sigure, sunt tratate cu umanitate împărtășită și să înfruntăm sursa problemei, adică criza din Siria. Înțelegem provocările enorme pe care statele europene le înfruntă și apreciem eforturile continue pentru a căuta un răspuns coordonat. Orice abordare a crizei trebuie să aibă ca țintă să salveze și să protejeze viețile, să asigure că drepturile umane ale tuturor migranților și refugiaților sunt respectate și să promoveze politici de migrație ordonate și umane. SUA au furnizat peste 4,1 miliarde de dolari în asistență umanitară de la începutul crizei siriene - mai mult decât oricare alt donator - pentru a înfrunta condițiile teribile în care află 7,6 milioane de refugiați în interiorul Siriei, și peste 4 milioane de refugiați în regiune, îndeosebi în Liban, Turcia, Iordania, Irak și Egipt. Am creat și un grup de lucru pentru a coordona răspunsurile departamentului de stat la criza europeană a migrațiilor și refugiaților și pentru a garanta că vom fi pregătiți pentru orice criză asemănătoare în alte părți ale lumii. Mărind sprijinul dat asistenței umanitare și protecției în Siria și în țările vecine, mai puțini refugiați vor decide să se mute și vor fi capabili să se întoarcă acasă mai ușor când se va termina conflictul. Statele Unite au decis să mărească semnificativ numărul refugiaților sirieni pe care îi vor accepta anul viitor. Ne așteptăm să primim cel puțin 10.000 în 2016. A admite mai mulți refugiați sirieni în SUA este numai parte a soluției, dar eu cred că această decizie politică este coerentă cu responsabilitatea noastră morală de a face mai mult".

Mulți refugiați vin din Siria. Strategia raidurilor aeriene și antrenarea opozanților poate să obțină obiectivul de a înfrânge Isis și a da Damascului un guvern mai bun, evitând riscul unei confruntări militare cu Rusia care trimite ajutoare de război lui Assad?

"Războiul din Siria este o criză de siguranță și umanitară. Noi lucrăm strâns cu o coaliție de peste 60 de parteneri pentru a obține obiectivul nostru comun de a degrada și în sfârșit de a înfrânge Isis și a pune capăt conflictului printr-o tranziție politică în Siria care s-o îndepărteze de președintele Assad. Brutalitatea regimului - pe care Rusia îl susține - a alimentat creșterea extremismului. Acest lucru este contrar însuși obiectivului declarat de Moscova pentru o mai mare acțiune internațională împotriva lui Isis. Eu am exprimat ministrului de externe rus Serghei Lavrov preocupările Statelor Unite cu privire la sprijinul militar al Moscovei pentru regimul lui Assad. Aceste acțiuni ar putea provoca o escaladare ulterioară a conflictului și să ducă la o mai mare pierdere de vieți nevinovate, să mărească fluxul de refugiați și să riște o confruntare cu coaliția anti-Isis care acționează în Siria. Dar este important și ca noi să vorbim cu rușii, pentru a încerca să evităm înțelegerile greșite și să deconflictualizăm acțiunile forțelor noastre".

Sărăcia și inegalitatea economică sunt o problemă crescândă în toată lumea. Cum pot Statele Unite și Sfântul Scaun să lucreze împreună pentru "a pune economia în slujba popoarelor", așa cum a spus recent Papa Francisc?

"Mulți în lume sunt inspirați de atenția Sanctității Sale față de cei marginalizați și dezavantajați. SUA și Sfântul Scaun împărtășesc convingerea că toate persoanele au demnitate și valoare egală și trebuie să ne străduim să ajutăm orice ființă umană să realizeze pe deplin propriile potențialități în viață. Ca parte a «Policy Directive on Global Development» a președintelui Obama, noi dezvoltăm și întărim diferite parteneriate existente, inclusiv pe cele dintre organizații și instituții de afiliere religioasă, și gândim în manieră inovatoare la modul în care să înfruntăm interesul comun de a obține o creștere economică inclusivă și a rezolva provocări precum amenințările la adresa siguranței globale, prosperitatea și sustenabilitatea ambientală. Suntem încurajați de succesele lui «Millennium Development Goals», tip diminuarea semnificativă a populației mondiale care trăiește în sărăcie extremă. La fel suntem încurajați de încheierea pozitivă a negocierilor cu privire la o ambițioasă, inclusivă Post-2015 Development Agenda, care marchează un moment cheie în consensul internațional cu privire la o viziune comună pentru o lume mai bună, care să ofere oportunități celor mai vulnerabili și să pună planeta pe un drum sustenabil. Suntem fericiți să participăm săptămâna următoare la Summit-ul ONU pentru adoptarea Post-2015 Development Agenda, și a marca drumul pentru dezvoltarea popoarelor de pe glob pentru deceniile viitoare".

În enciclica sa Laudato si', Sfântul Părinte a tratat tema îngrijirii casei noastre comune. La sfârșitul anului se va ține la Paris United Nations Climate Change Conference: ce mai lipsește pentru a încheia un acord global cu privire la climă?

"A ajunge la o înțelegere ambițioasă și durabilă ar fi un pas istoric înainte în lupta împotriva schimbărilor climatice. Un acord just, care să se aplice la toate țările, să fie focalizat asupra reducerii emisiilor de gaz și asupra construirii rezilienței, să includă puternice măsuri de responsabilitate și verificare și să asigure actuala asistență financiară și tehnică pentru cel care are nevoie, este la îndemână. A-l încheia ar trimite un semnal clar și necesar piețelor și societății civile că națiunile din lume înfruntă schimbările climatice și nu se va mai întoarce înapoi. Comunitatea internațională trebuie să perceapă această oportunitate. Avem cu adevărat posibilitatea de a ne îndrepta spre o economie globală cu joasă emisie de carbon, sustenabilă, și dacă pierdem această ocazie consecințele se vor extinde la fiecare națiune de pe pământ. Vestea bună este că știm cu va trebui să fie un acord final. Pentru a începe, va trebui să reducă emisiile cât mai eficient posibil. Primul pas pentru țări este să prezinte obiective naționale puternice și urgente. Acordul va trebui să conțină solide măsuri de verificare, pentru ca toți să poată vedea cum aplică țările obiectivele lor. În afară de asta, este foarte importantă adaptarea. Țările trebuie să producă planuri eficace și să le aplice pentru a construi reziliența la impactul schimbărilor climatice. În plus, acordul trebuie să fie just pentru toți și aderent la o lume dinamică și în evoluție. În sfârșit, rezultatul trebuie să asigure asistență economică puternică și durabilă, menită să susțină eforturile de adaptare ale celor mai vulnerabili, cum sunt micile state insulare și cele africane, construind pe măsurile robuste luate în ultimii ani. Desigur, nimeni nu gândește că va fi ușor să se ajungă la un acord la Paris. Însă dacă suntem inteligenți și fiecare națiune se angajează nu numai să reprezinte pozițiile sale, ci să caute cu adevărat un teren comun respectând preocupările și imperativele celorlalți, nu am îndoieli că putem reuși".

(După Vatican Insider, 23 septembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat