Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor - priveghere de rugăciune pentru Sinodul dedicat familiei

Sâmbătă seara, 3 octombrie 2015, în Piața "Sfântul Petru" din Roma va avea loc o priveghere de rugăciune pentru Sinodul dedicat familiei, care se va desfășura la Vatican, în perioada 4-25 octombrie 2015, cu tema: "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană". La acest sinod, Dieceza de Iași va fi reprezentată de PS Petru Gherghel.

Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor propune o seară de priveghere în catedrala din Iași și în toate bisericile care aleg să se alăture inițiativei Sfântului Părinte papa Francisc, pentru susținerea participanților la Sinodul dedicat familiei.

Materialul propus are în vedere implicarea familiei întregi, nu doar a celei care trăiește în ea proiectul pe care l-a vrut Dumnezeu cu ea, sacramentul căsătoriei, ci și acele familii care pot fi sintetizate în ceea ce numim "familia rănită". Cu toții au locul lor în Biserică, de aceea privegherea de rugăciune este adresată tuturor.

Vă așteptăm pe cât mai mulți să vă alăturați acestui mare proiect care va avea loc la nivelul întregii Biserici Universale.

Pr. dr. Felician Tiba,
directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor

*

PRIVEGHERE DE RUGĂCIUNE PENTRU SINODUL FAMILIEI

Cântec de deschidere:

Rugăciune:

Doamne, în această seară, în prezența ta, uniți cu Sfântul Părinte papa Francisc, cu toți pelerinii prezenți în Piața "Sfântul Petru" din Roma și cu toți cei care iubesc și susțin familia, în vigilia deschiderii Sinodului pentru familii, vrem să constituim o adevărată comuniune de viață și de iubire. Dă-ne harul să rămânem mereu deschiși față de tine, izvorul oricărei iubiri. Ajută-ne să intrăm în misterul tău pătrunzând taina familiei. Eliberează-ne de egoism, de resentimente și de prejudecăți. Fă ca iubirea ta să ne caracterizeze, să ne însoțească și să ne copleșească în orice împrejurare a vieții. Învață-ne să ne acceptăm unul pe altul așa cum suntem, ajută-i pe soți să se accepte cu limitele și calitățile lor, să știe să dăruiască cu generozitate și să primească cu umilință.

Dă-ne un suflet deschis, ca să petrecem acest timp de priveghere cu umilință și bucurie.

Îți mulțumim, Doamne, pentru papa Francisc, pentru episcopii, preoții, familiile și specialiștii care vor participa la Sinodul dedicat familiei creștine. Luminează-i și încurajează-i să fie deschiși și sinceri în reflexiile pe care le propun și să urmărească binele propus de tine, să-i încurajeze pe soți în drumul vieții lor de familie, iar pe tineri să-i motiveze să-și întemeieze o familie a lor. Ajută-i să fie fideli învățăturii Bisericii, chiar dacă aceasta cere efort și susținere. Nu lăsa ca teama sau interesele de orice fel să-i pericliteze în susținerea indisolubilității, a unității și a iubirii dintre soți. Îți oferim cu bucurie acest timp de rugăciune și te rugăm să-l trimiți pe Duhul Sfânt asupra noastră, asupra participanților la Sinod și asupra tuturor celor care iubesc și susțin familia, pentru ca aceasta să fie așa cum ai voit-o tu; comunitate de iubire, școală a iubirii, sanctuar al vieții, Biserică domestică, o cale spre viața veșnică. Amin

Reflecție: Omul este imaginea lui Dumnezeu-iubire

Dumnezeu l-a creat pe om după chipul și asemănarea sa: chemându-l la existență din iubire, l-a chemat, în același timp, la iubire.

Dumnezeu este iubire și trăiește în sine însuși un mister de comuniune personală de iubire. Creându-l pe om după chipul său și conservându-i existența, Dumnezeu înscrie în umanitatea bărbatului și a femeii vocația, cu alte cuvinte capacitatea și responsabilitatea iubirii și a comuniunii. Pentru aceasta, iubirea este vocația fundamentală și înnăscută a fiecărei ființe umane.

Întrucât este spirit întrupat, adică suflet care se exprimă în trup și trup însuflețit de un spirit nemuritor, omul este chemat la iubire în totalitatea sa unificată. Iubirea îmbrățișează chiar și trupul uman, iar trupul este făcut părtaș de iubirea spirituală.

Revelația creștină cunoaște două moduri specifice de realizare a vocației persoanei umane, în întregime, către iubire: Căsătoria și fecioria. Fiecare dintre aceste două forme reprezintă o concretizare a adevărului cel mai profund al omului, a "ființei lui după asemănarea lui Dumnezeu".

Prin urmare, sexualitatea umană, prin care bărbatul și femeia se dăruiesc unul altuia cu toate actele proprii și exclusive ale soților, nu este deloc ceva pur biologic, ci privește nucleul intim al persoanei umane ca atare. Ea se realizează în mod uman, numai dacă este parte integrală din iubirea cu care bărbatul se dăruiește femeii cu toată ființa sa, și invers, până la moarte. Dăruirea fizică totală ar fi o minciună dacă n-ar fi semnul și rodul dăruirii personale totale, în care este prezentă întreaga persoană, chiar și în dimensiunea ei temporară; căci dacă persoana umană și-ar rezerva ceva sau posibilitatea de a decide altfel în viitor, deja prin acest fapt dăruirea n-ar mai fi totală.

Această dăruire totală cerută de iubirea conjugală corespunde exigențelor unei fecundități responsabile care, îndreptată așa cum este către a da ființă unei vieți omenești, depășește prin natura sa ordinea pur și simplu biologică și o investește cu un complex de valori personale în virtutea cărora creșterea armonioasă a ființei este aportul durabil și unit al ambilor părinți.

"Locul" unic care face posibilă o astfel de dăruire, după adevărul integral, este Căsătoria sau pactul de dragoste conjugală ori alegerea conștientă și liberă cu care bărbatul și femeia se unesc într-o comunitate intimă de viață și de dragoste voită de însuși Dumnezeu și care numai în această lumină își află adevărata semnificație. Instituția matrimonială nu este o ingerință nepermisă a societății ori a autorității, nici impunerea extrinsecă a unei forme, ci este o exigență interioară a pactului de iubire conjugală care, public, se afirmă ca unic și exclusiv, pentru ca în felul acesta să fie trăită pe deplin fidelitatea voită de planul lui Dumnezeu Creator. Această fidelitate conjugală, departe de a fi o mortificare a libertății persoanei, o pune la adăpost împotriva oricărei forme de subiectivism sau relativism și o face părtașă de înțelepciunea creatoare (Familiaris consortio, 11).

Rugăciune pentru familie:

Ascultă-ne, Doamne, Părinte Sfânt, Dumnezeule atotputernic și veșnic, și binevoiește a trimite din ceruri pe sfântul tău înger ca să păzească, să vegheze, să ocrotească, să cerceteze și să apere toate familiile noastre. Îndepărtează de la ele toate cursele dușmanului. Să fie prezente în ele duhul iubirii, al iertării și al vieții, păzește-o în pace de orice uneltire a celui rău, ferește-o de influențele celor care vor să o distrugă și păstreaz-o în sfințenia ta. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Cântec:

Reflecție: Dimensiunea umană a misterului mântuirii

Omul nu poate trăi fără iubire. Rămâne pentru el însuși o ființă de neînțeles, viața sa este fără sens dacă nu i se descoperă iubirea, dacă nu întâlnește iubirea, dacă nu are experiența ei și dacă nu și-o însușește, dacă nu participă intens la ea. De aceea, după cum am spus-o deja, Cristos Mântuitorul îl dezvăluie pe deplin pe om lui însuși. În aceasta constă, dacă putem spune așa, dimensiunea umană a misterului răscumpărării. În această dimensiune, omul regăsește măreția, demnitatea și valoarea proprie umanității sale. În misterul răscumpărării, omul se regăsește "confirmat" și, într-o oarecare măsură, este din nou creat. Este creat din nou! "Nu mai este nici iudeu, nici grec, nici sclav, nici om liber, nici bărbat și nici femeie: voi toți sunteți una în Cristos Isus". Omul care dorește să se înțeleagă pe sine până la capăt nu trebuie să se mulțumească să aibă pentru el însuși criterii și măsuri imediate, parțiale, adesea superficiale, și, poate, numai aparente; ci trebuie, prin neliniștile sale, prin incertitudinile și chiar prin slăbiciunea și păcătoșenia sa, prin viața și moartea sa, să se apropie de Cristos. Trebuie, pentru a ne exprima astfel, să intre în Cristos cu întreaga sa ființă, trebuie să și-l "însușească" și să asimileze întreaga realitate a Întrupării și a Răscumpărării pentru a se regăsi pe sine însuși. Dacă dă voie acestui proces să se realizeze profund în sine, atunci aduce roade nu numai de adorare a lui Dumnezeu, ci și de uimire profundă în fața propriei persoane. Cât de mare este valoarea pe care o are omul în ochii Creatorului, dacă "a avut parte de un Răscumpărător atât de mare", dacă "Dumnezeu l-a dat pe Fiul său", astfel încât el, omul, "să nu piară, ci să aibă viața veșnică"!

În realitate, această profundă admirație în fața valorii și a demnității omului este exprimată prin cuvântul evanghelie, care înseamnă vestea cea bună. De asemenea, ea este legată de creștinism. Această admirație justifică misiunea Bisericii în lume și, poate, chiar mai mult, "în lumea contemporană". Această admirație, care este în același timp convingere și certitudine - iar aceasta, în rădăcinile sale profunde, este certitudinea credinței, fără a înceta să dea viață, într-un mod ascuns și misterios, tuturor aspectelor umanismului autentic - este direct legată de Cristos. Ea determină, de asemenea, și locul lui Cristos și, ca să spunem așa, dreptul său de a lua parte la istoria omului și a umanității. Biserica, neîncetând să contemple ansamblul misterului lui Cristos știe, cu toată certitudinea credinței, că Mântuirea care a avut loc prin cruce a redat definitiv omului demnitatea și sensul existenței sale în lume atunci când acesta pierduse o mare parte din ea prin păcat. De aceea, mântuirea s-a împlinit în misterul pascal, care conduce, prin cruce și moarte, la înviere.

În orice epocă, și mai ales în a noastră, datoria fundamentală a Bisericii este de a îndruma privirea omului, de a orienta conștiința și experiența întregii umanități spre misterul lui Cristos, de a-i ajuta pe toți oamenii să se familiarizeze cu profunzimea răscumpărării, care se realizează în Cristos Isus. În același timp, se atinge și sfera cea mai profundă a omului, adică sfera inimii, a conștiinței și a vieții sale (Redemptor hominis, 10).

Rugăciune de mulțumire către Sfânta Treime:

Sfântă Treime, îți mulțumesc pentru că în fiecare clipă a vieții mele și în fiecare zi tu îți ții deschise brațele tale mângâietoare asupra mea și îmi luminezi sufletul cu lumina ta.

Mulțumesc, Sfântă Treime, pentru că ai dorit familia încă de la început. Tu ești scutul său divin și puterea ei. Mulțumesc pentru că lumina ta este scut și pavăză pentru ea împotriva tuturor furtunilor care vin din interiorul sau din exteriorul ei. Mulțumesc, Sfântă Treime pentru că tu ești eliberatorul, adăpostul și sanctuarul familiei, ajutorul atotprezent în timpuri de nevoie. Mulțumesc pentru că ești ajutorul ei nemijlocit și o binecuvântezi cu prezența ta veșnică.

Mulțumesc, Sfântă Treime pentru că ajuți familia să-și deschidă inima cu milostivire, astfel încât să-i iubească pe toți, pentru ca rugăciunile, gândurile și faptele membrilor ei să poarte mereu pecetea ta iubitoare. Îți mulțumesc pentru darul de Lumină extraordinar, care îi revelează maiestatea vieții și îi descoperă, în același timp, și ceea ce se găsește în tine.

Mulțumesc, Sfântă Treime pentru că Frumusețea Iubirii tale Divine încălzește inima familiei de pretutindeni și pentru că voința lui Dumnezeu se împlinește în viața ei, în fiecare secundă a vieții ei.

Mulțumesc, Sfântă Treime pentru că avându-te alături, în familie dispar toate temerile, indiferent de ceea ce se petrece în jurul ei, pentru că știe că tot ceea ce primește este de la Dumnezeu spre creșterea, maturizarea și întărirea în credință, speranță și iubire și spre binele ei suprem.

Mulțumesc, Sfântă Treime pentru că familia te simte lângă ea și astfel poate să accepte cu bucurie viața, pentru că mergi alături de ea prin mijlocul furtunilor sau al zilelor însorite, pentru că exiști și nu pui piedică niciunui lucru bun, pentru că o porți mereu pe brațe, mai ales în clipele de încercare.

Mulțumesc, Sfântă Treime pentru că faci posibil și împlinești tot ce pare imposibil, spre binele suprem al familiei, în deplină armonie cu planul divin care guvernează creația.

Mulțumesc, Sfântă Treime pentru că înțeleg, simt și știu că, atunci când familia împlinește planul tău de iubire, orice este posibil. Îți mulțumim pentru că ai dorit-o, pentru că o dorești, că o susții și o binecuvântezi mereu cu prezența ta iubitoare.

Cântec:

Lectură din Scrisoarea sf. ap. Paul către Efeseni (Ef 5, 21-33)

Reguli pentru familia creștină: soț-soție

Fiți supuși unii altora în frica lui Cristos.

Femeile să se supună bărbaților lor ca Domnului, pentru că bărbatul este capul femeii așa cum și Cristos este capul Bisericii, trupul său, al cărui mântuitor și este.

Și cum Biserica se supune lui Cristos, tot așa și femeile [să fie supuse] bărbaților lor în toate.

Bărbaților, iubiți-vă soțiile așa cum Cristos a iubit Biserica și s-a dat pe sine pentru ea pentru a o sfinți, purificând-o prin baia apei în cuvânt, ca să și-o prezinte sieși ca o Biserică glorioasă, fără să aibă vreo pată sau rid sau ceva asemănător, ci să fie sfântă și neprihănită.

Tot așa și bărbații trebuie să-și iubească soțiile ca pe trupul propriu. Cine își iubește soția se iubește pe sine. Căci nimeni nu și-a urât vreodată propriul trup, dimpotrivă, îl hrănește și îl îngrijește așa cum [face] Cristos pentru Biserică.

Căci toți suntem mădulare ale trupului său.

De aceea își va lăsa omul tatăl și mama și se va uni cu soția sa și cei doi vor fi un singur trup. Misterul acesta este mare: eu o spun cu privire la Cristos și la Biserică, dar și cu privire la voi: fiecare să-și iubească soția ca pe sine însuși, iar soția să aibă respect față de bărbat.

Cuvântul Domnului

Rugăciune pentru o familie separată

Sfântă Familie de la Nazaret, există astăzi în lume atâtea familii care nu au curajul să se prezinte în fața ta pentru că sunt separate, pentru că egoismul sau lipsa de implicare în binele comun i-a dus la ură, la gelozie, la neînțelegeri și în consecință la despărțirea fizică.

Prin această umilă rugăciune, îți ofer ție toate acestea familii rănite de separare și mai ales îți oferim acele familii care au făcut prea ușor acest pas, pe acelea în care mai există chiar și o mică licărire din iubirea care a caracterizat și familia voastră.

O, Sfântă Familie de la Nazaret, ia sub ocrotirea ta aceste familii.

Sfinte Iosife, soț curat și muncitor, îndepărtează din aceste familii cauza neînțelegerilor: lipsa dialogului, orice suspiciune nefondată, dorința neastâmpărată pentru bani, dorința de a aduna bogății, mândria, infidelitatea conjugală, egoismul și orice îi duce la separate. Mijlocește la Cel care face să înflorească florile câmpului pâinea cea de toate zilele, un loc de muncă sigur, iubire, statornicie în bine și sănătate.

Sfântă Marie, Mama lui Isus, care suferi pentru toți fiii tăi îndepărtați de Casa Tatălui, primește sub mantia ta protectoare toate familiile în care lipsește pacea. Cu iubire maternă, călăuzește fiecare membru îndepărtat, vinde-i resentimentele, oferă-i pacea și luminează-l să înțeleagă că nu există siguranță mai mare decât acasă, decât în casă, în casa care au construit-o împreună prin sacramentul căsătoriei.

Isus, Salvatorul și Regele nostru, Regele păcii, îți oferim pe toți membrii familiilor divizate; care în loc să se iubească, se urăsc; care în loc să trăiască în comuniune, se află în dușmănie; care în loc să construiască, dărâmă; în loc să meargă împreună spre viața veșnică, merg spre pieirea veșnică.

Iertarea ta să-i conducă din nou în Inima ta, pentru ca acolo să se poată îmbrățișa, ierta și împăca unul cu celălalt în adevărata iubire.

Luminează, Doamne familiile dezbinate, alungă din ele duhul care seamănă neghină și neînțelegeri și binecuvântează-le cu pacea și iubirea ta. Unește-i pe membrii ei în credința, speranța și iubirea ta, oferă-le milostivirea ta și cheamă-i din nou la masa euharistică, astfel încât, împăcați între ei și cu tine, să poată da mărturie de prezența și iubirea ta. Amin.

Cântec: "Ubi caritas et amor"...

Rugăciune pentru un soț îndepărtat din căminul familial

O, Doamne, dă-mi o inimă înțelegătoare pentru a ierta, o inimă care să știe să recunoască posibilele mele greșeli și să ierte ofensa și durerea pricinuită în momentul în care am fost îndepărtat(ă).

Dă-mi forța iubirii tale pentru ca să pot iubi eu mai întâi și să continui să iubesc fără a-mi pierde speranța.

Tu ești stăpânul inimilor noastre, fă să reînflorească în inima mea harul pe care l-am primit în momentul căsătoriei. Ajută-ne să ne unim din nou în pacea și iubirea ta. Iar dacă mai trebuie să sufăr, primește suferința mea ca pe un act de purificare, atât pentru mântuirea mea cât și a soțului meu (soției mele).

O, Marie, o, Iosife, care ați fost soți și părinți model, care erați parte din planul veșnic al lui Dumnezeu, ajută-mă să înțeleg că planul lui Dumnezeu trece prin sacrificiul crucii, prin înțelegerea și acceptarea celuilalt până la jertfa supremă. Fă să renască în familia mea rănită acea iubire care ne-a unit în sacramentul căsătoriei pentru totdeauna și să nu ne mai separăm unul de celălalt, nici al bine și nici la greu. Amin.

Cântec: "Ubi caritas et amor"...

Rugăciune pentru o persoană distrusă de separare

Isuse Cristoase, nu acesta era proiectul pe care l-am dorit în momentul în care am pornit la drum alături de soțul meu (soția mea). Alături de mine a fost făcută bucăți și viața copiilor noștri. Nu puteam, o, Doamne să mai rămân în acel tip de viață mizerabilă, deși continui să cred că formăm o familie, chiar dacă momentan este rănită. Mi-am pierdut seninătatea și am fost nevoit (ă) să fac o schimbare bruscă, o schimbare care mă îndepărtează mult de proiectul inițial. Trăim greu pentru că viitorul este doar în mâinile tale și e nevoie de credință pentru a-l îmbrățișa. Îmi pare rău pentru că în viața noastră, copiii nu au reușit să vadă un exemplu, ceea ce mai târziu s-ar putea să-i oprească în cursa lor normală pentru a-și întemeia o familie.

Ajută-mă, Doamne să înțeleg această nouă cale atât de grea și plină de necunoscute, îndepărtează din sufletul meu și al soțului meu (soției mele) acea ceață care ne ține să nu vedem strălucirea soarelui, care ești tu și dă-ne curajul ca într-o zi, luminați și întăriți de iubirea ta, să ne îmbrățișăm din nou în marele și unicul proiect la care ne-ai chemat prin chemare sfântă, în viața de familie. Amin.

Cântec: "Ubi caritas et amor"...

Rugăciune pentru divorțați

Doamne, noi te rugăm pentru soții divorțați și pentru fiii lor care suferă din această cauză. Ajută-i în încercările de fiecare zi, vindecă-le rănile pe care și le-au făcut reciproc și conștientizează-i cât de frumos este ca să fie împreună. Fii tu sprijin pentru copii lor și ajută-i să-și ierte părinții pentru că i-au lipsit de familia pe care o meritau și să nu se descurajeze în drumul lor de a avea o familie fericită. Fii sprijin pentru soții divorțați și luminează-i să renunțe la egoism și să recunoscă rolul pe care îl are celălalt în proiectul la care i-a chemat Dumnezeu prin celebrarea sacramentului căsătoriei. Ajută-i să înțeleagă că este nevoie să se ierte, astfel încât, odată unsă rana, să înceapă să se vindece, până când, într-o zi, se vor bucura din nou de pacea și înțelegerea care i-a determinat să meargă împreună la altar unde s-au unit pentru toată viața. Amin.

Cântec: Ubi caritas et amor...

Rugăciune pentru convertirea soțului (soției)

Te laud și te binecuvântez, o, Doamne, pentru soțul meu (soția mea). Recunosc că are și multe laturi pozitive, dar are și limite. Cine nu le are! Vreau să-l (să o ) iert astăzi, chiar dacă nu a fost mereu la înălțimea dorită. Vreau să-i cer astăzi iertare pentru că nici eu nu am fost mereu la înălțimea dorită. Îți cer iertare și ție, o, Doamne, pentru acele momente în care deși puteam să tac, am dorit să continui să provoc, îți cer iertare pentru toate murmurările, pentru toți nervii, pentru glasul ridicat, pentru atunci când nu am corespuns exigenței iubirii celuilalt.

În numele lui Isus, prin mijlocirea Mariei, Mama lui și a sfântului Iosif, soțul Fecioarei și Tatăl purtător de grijă al Fiului tău, trimite-l asupra soțului meu (soției mele) pe Duhul Sfânt, duhul convertirii pentru a descoperi iubirea ta milostivă, pentru a se împăca cu tine și cu mine, care m-ai ales să-i stau alături fără vrednicia mea. Ajută-ne să reconstruim țesuțul familiei noastre, să redescoperim bucuria de a fi împreună, să ne ajutăm în momentele dificile, să trăim în sfințenie și în pace, în adeziunea față de cuvântul tău și în totată ascultare față de voința ta. Amin.

Cântec: Ubi caritas et amor...

Rugăciune pentru a implora iertarea unei persoane care a ofensat

Doamne Isus Cristoase, îți cer astăzi puterea de a ierta toate persoanele din viața mea care au greșit chiar și prin cel mai mic gest față de mine. Știu că îmi vei da forța de a ierta. Îți mulțumesc pentru că mă iubești mult mai mult decât mă iubesc eu și pentru că îmi dorești și mă vrei fericit mult mai mult decât îmi doresc eu.

Vreau să fiu eliberat de orice resentiment, de amărăciunea pricinuită de ofensă. Îți cer puterea de a ierta mai ales pe acea persoană care m-a rănit, indiferent de mod și de timp, pe acea persoană pe care poate nu am avut curajul să o iert. Știu că doar prin intermediul iertării, pacea îmi va reveni în suflet și voi uita răul pricinuit.

Părinte Ceresc, nimic nu e mai greu decât să ofer iertare, adevărata iertare, mai ales acelora care mi-au greșit cu adevărat în viață, față de cei care m-au făcut să sufăr nespus de mult, de aceea ajută-mă să-i iert pe toți, pe cei de aproape și pe cei de departe, pe cei care m-au ofensat ușor, ca și pe cei care m-au rănit până la lacrimi, pe cei care mi-au produs un ușor disconfort, ca și pe cei care mi-au produs răni adânci și aparent de nevindecat. Ajută-mă să-i iubesc pe toți dușmanii cunoscuți și necunoscuți. Nu permite ca soarele să apună peste mânia mea, pentru a nu da ocazie Diavolului. Dă-mi harul primului pas. Amin.

Cântec: "Ubi caritas et amor"...

Rugăciune pentru a cere putere în încercări

Dumnezeule bun, tu cunoști încercarea prin care trec, știi cât de mari sunt răul și suferința în care mă aflu, ca și teama care mă cuprinde adesea din cauza lor. Vin la tine pentru a-ți cere ajutorul. Tu știi tot ceea ce am nevoie în necazul meu.

Îndepărtează de la mine sursa răului, redă-mi cu îndurare curajul și speranța și alungă din sufletul meu orice întristare și teamă. Înalță-mi inima către tine în orice strâmtorare și dă-mi răbdare în încercări. Cu tine vreau să trec prin această viață, cu tine vreau să trec din ea, cu tine vreau să rămân în toată veșnicia. Amin.

Cântec: "Ubi caritas et amor"...

Mărturie (dată de doi soți cu privire la viața de familie)

Cântec:

Reflecție: Căsătoria - sacrament al sfințirii reciproce și act de cult

Căsătoria - sacrament al sfințirii reciproce și act de cult

Izvor propriu și mijloc original de sfințire pentru soți și pentru familia creștină este sacramentul Căsătoriei, care reia și perfecționează acțiunea harului sfințitor de la Botez. În puterea misterului morții și învierii lui Cristos, în care este inserată Căsătoria creștină, iubirea conjugală este curățită și sfințită: "Domnul a binevoit să vindece, să desăvârșească și să înalțe cu un dar deosebit al harului și al iubirii sale această dragoste".

Darul lui Cristos Isus nu se încheie odată cu ceremonia sacramentului Căsătoriei, ci îi însoțește pe soți pe tot parcursul vieții. Acest lucru îl amintește clar Conciliul Vatican II, când spune că Isus Cristos "rămâne cu ei pentru ca, așa cum el însuși a iubit Biserica și s-a dat pe sine pentru ea, tot astfel și soții, prin dăruire reciprocă, să se iubească unul pe altul în fidelitate perpetuă. (...) De aceea, soții creștini sunt întăriți și, într-un fel, consacrați printr-un sacrament special în vederea îndatoririlor și a demnității lor; îndeplinindu-și prin puterea acestuia misiunea conjugală și familială, pătrunși de spiritul lui Cristos prin care întreaga lor viață este străbătută de credință, speranță și iubire, ei se apropie tot mai mult de sfințirea reciprocă și de propria desăvârșire, contribuind astfel împreună la preamărirea lui Dumnezeu".

Vocația universală la sfințenie se adresează și soților și părinților creștini. Pentru ei ea este specificată de sacramentul celebrat și tradus în concret în realitatea proprie a existenței conjugale în familie. De aici se naște harul și exigența unei autentice și profunde spiritualități conjugale și familiale, care le amintește de motivele creației, de legământul lui Dumnezeu cu oamenii, de crucea și învierea lui Cristos și de semnul sacramental, la care de atâtea ori a făcut referire Sinodul episcopilor.

Căsătoria creștină, ca toate sacramentele care "sunt rânduite pentru sfințirea oamenilor, pentru edificarea trupului tainic al lui Cristos și pentru preamărirea lui Dumnezeu", este un act liturgic pentru preamărirea lui Dumnezeu în Isus Cristos și în Biserică și, celebrând acest sacrament, soții creștini aduc mulțumirea lor lui Dumnezeu, pentru darul sublim, care le-a fost dat de a putea trăi, în existența lor conjugală și familială, iubirea lui Dumnezeu pentru oameni și a Domnului Isus Cristos pentru Biserică, mireasa sa.

Așa cum prin sacramentul Căsătoriei soții creștini primesc darul obligației de a trăi zilnic sfințenia primită, la fel din același sacrament derivă harul și angajamentul moral de a transforma întreaga lor viață într-un continuu "sacrificiu spiritual". Și soților și părinților creștini, mai ales în realitățile vieții pământești și trecătoare care îi caracterizează, le sunt adresate cuvintele Conciliului Vatican II, anume: "Și laicii, închinători care lucrează cu sfințenie în toate locurile, consacră lui Dumnezeu întreaga lume" (Familiaris consortio, 56).

Rugăciune de mulțumire

Isuse, îți mulțumim pentru că ești Iubire, îți mulțumim pentru darurile iubirii tale. Ne-ai dăruit viața pământească și viața harului care ne fac părtaș de viața divină încă din ziua Botezului. Apoi câte haruri ne-ai dăruit! Toate au dezvoltat viața noastră supranaturală. Ne gândim la darurile pe care ni le-ai făcut doar din Iubire: la Biserică care ne este mamă, învățătoare și călăuză către Împărăția Veșnică, la Sf Părinte papa Francisc și la predecesorii săi care ne-au comunicat adevărurile credinței, la episcopii care ne păstoresc familiile cu iubire și dăruire, la preoții care ne comunică darurile iubirii tale; la iertarea pe care ne-o dai de atâtea ori prin sacramentul Spovezii, la sfânta Euharistie care ne este hrană, mângâiere, susținere infinită, la preasfânta Fecioară care ne este mamă bună și ocrotitoare specială în toate momentele vieții, la paradisul pe care ni l-ai pregătit și pe care sperăm să-l locuim împreună cu toate familiile din lume, prin harul Tău. Îți mulțumim, Doamne!

Cântec:

Lectură din Cântarea Cântărilor (2, 8a.10-14, 16-17)

(Se alternează un bărbat și o femeie)

Femeia: Glasul iubitului meu: Iubitul meu ia cuvântul și-mi zice:

Bărbatul: "Ridică-te, prietena mea, frumoasa mea, vino!

Căci iată, iarna a trecut, ploaia a încetat, s-a dus.

Flori se văd pe pământ, timpul cântării s-a apropiat și glasul turturelei se aude în ținuturile noastre.

Smochinul și-a îndulcit primele roade, iar vița-de-vie în floare răspândește miros.

Ridică-te, prietena mea, frumoasa mea, vino! Porumbița mea din crăpăturile stâncii, fă-mă să văd înfățișarea ta din ascunzișurile potecilor, fă-mă să aud glasul tău!

Căci glasul tău este dulce și înfățișarea ta, plăcută.

Femeia: Iubitul meu este al meu, iar eu sunt a lui; el paște [turma sa] printre crini.

Până să sufle [vântul] zilei și să se ducă umbrele, întoarce-te, iubitul meu, tu, care te asemeni cu o gazelă sau cu un pui de cerb, care sunt pe munții din Beter.

Rugăciune-Psalm (Ps 139, 1-12, 23-24)

Doamne, tu mă cercetezi și mă cunoști
știi când mă așez și când mă scol;
pătrunzi de departe intențiile mele;
fie că umblu, fie că stau culcat, nimic nu-ți scapă;
toate cărările mele îți sunt cunoscute.
Înainte de a-mi ajunge cuvântul pe limbă,
tu, Doamne, îl cunoști întru-totul.
Tu mă învălui din față și din spate
și mâna ta stă întinsă asupra mea.
Minunată este pentru mine cunoașterea ta,
prea înaltă ca să o pot [înțelege].
Unde aș putea merge departe de duhul tău
și unde aș putea fugi dinaintea feței tale?
Dacă m-aș urca la cer, tu ești acolo;
dacă m-aș coborî în locuința morților,
tu ești [de față].
Dacă aș lua aripile aurorei
și m-aș opri dincolo de mare,
și acolo mâna ta m-ar conduce
și dreapta ta m-ar ține.
Dacă aș spune: "Cel puțin întunericul să mă acopere
și lumina să devină noapte în jurul meu!",
dar nici întunericul nu-i întuneric pentru tine,
iar noaptea este luminoasă ca ziua
și întunericul este ca lumina.
Cercetează-mă, Dumnezeule,
și vezi inima mea,
încearcă și cunoaște neliniștile mele!
Vezi dacă nu merg pe o cale greșită
și condu-mă pe calea veșniciei.

Cântec:

Rugăciune pentru a avea copii

Doamne Dumnezeule, tu l-ai creat pe om și ai făcut din el sanctuar al iubirii. L-ai creat bărbat și femeie și l-ai binecuvântat, spunând: "Creșteți, înmulțiți-vă și stăpâniți pământul". Ai dat primilor oameni ca fii, pe Cain și Abel, iar după ei fii și fiice, încât omenirea s-a înmulțit, ascultând astfel de voința ta.

Ai întemeiat familia și ai pus în ea capacitatea de a fi continuatoarea operei mâinilor tale. Prin ea continui să binecuvântezi creația cu viață, iar atunci când viața nu a apărut, prin alergarea la tine, tu ai trimis-o în lume. Ai binecuvântat-o pe Sara cu fiul ei Isac, pe Ana cu fiul ei Samuel, pe Elisabeta cu fiul ei Ioan Botezătorul, iar pe Ioachim și Ana cu preasfânta Fecioară Maria. Din ea, la timpul hotărât l-ai trimis pe cel care este: "calea, adevărul și viața".

Binecuvântează-i pe soții care îți cer să fie înzestrați cu darul vieții. Asemeni femeilor din Vechiul Testament, care au alergat la tine, pentru a fi binecuvântate cu viață în sânul lor, binecuvântează soțiile care, alături de soții lor, cer de la tine viață. Fă ca familia lor să aibă bucuria de a avea copii, de a-i aduce în această lume, de a-i ocroti și educa după voința ta. Așa te rugăm, prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Rugăciune pentru viitorul copiilor

Doamne, luminează mintea copiilor noștri pentru ca să înțeleagă calea pe care îi vrei, astfel încât, prin ceea ce va face să-ți de-a mărire și să ajungă la gloria vieții veșnice. Dă-le forța necesară ca să nu se mulțumească cu puțin, să nu accepte mediocritatea în viață, ci să se lase luminați de idealuri mărețe. Luminează-i și pe părinți, astfel încât să-i ajute pe drumul descoperirii chemării lor, să-i susțină cu generozitate și să se bucure de alegerea lor. Dă-le educatori buni, care să iubească valorile și să le propună cu înțelepciune, dă-le maeștri adevărați pe calea vieții care să le vrea binele și să-i ajute să depășească dificultățile. Dă-le curaj în lupta vieții și luminează-i să te aleag mereu pe tine, adevărata cale, deplinul adevăr și adevărata viață. Amin.

Rugăciunea copiilor pentru părinți

Dumnezeule, Părinte Atotputernic, care ai dat porunca de a-i cinsti pe tata și pe mama, ascultă cu bunăvoință rugăciunea pe care o fac pentru părinții mei. Dă-le să trăiască mult pe pământ, dă-le sănătatea și forța de care au nevoie pentru a ne asigura cele necesare traiului de fiecare zi. Binecuvântează-le oboseala și inițiativele și răsplătește-le efortul pe care l-au făcut și îl fac pentru ca nouă să nu ne lipsească nimic. Te binecuvântez pentru pâinea pe care ne-o pun în fiecare zi pe masă, pentru hainele și cele necesare pe care au grijă să ni le asigure. Dă-le pace și înțelegere între ei, iar atunci când puterile le vor scădea, așa cum ei ne-au îngrijit cu răbdare și dragoste, la fel să le stăm și noi aproape. Amin.

Rugăciune pentru părinții decedați

Dumnezeule, care ești autorul vieții și care ne-ai poruncit să-i cinstim pe tata și pe mama, deschide brațele milostivirii tale pentru părinții mei decedați, iartă-le orice greșeală făcută în timpul vieții din slăbiciune omenească și fă ca într-o zi să ne putem revedea în gloria luminii tale, prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Rugăciunea părinților pentru tineri

Ți-i recomandăm, Doamne pe toți tinerii, pe copii, adolescenți, studenți, pe soții și pe părinții tineri. Dă-le sănătate, înțelepciune și bucuria de a trăi în prezența ta. În elanul și entuziasmul lor tineresc, fii lumină și scut. Apără-i de cei care doresc să le facă rău, îndepărtează-i de anturajul greșit și ține-i departe de orice viciu specific vârstei. Ajută-i să se folosească de tinerețea și entuzismul lor pentru a clădi o personalitate puternică, plină de credință, de speranță și de iubire. Fă-i constructori ai păcii, ai toleranței și ai înțelegerii între ei și între familiile lor, între comunitatea și tara în care trăiesc, în micul lor univers și lumea întreagă. Nu-i lăsa să fie cuprinși de frică și de rușine în mărturisirea credinței lor și dă-le curaj în orice împrejurare în care sunt chemați să te mărturisească. Amin.

Rugăciunea unei mame care trebuie să nască

Doamne, încă din ziua în care am simțit prezentă în mine o nouă viață, simt o iubire reînnoită pentru tine și pentru opera ta creatoare. Siguranța că tu privegherezi asupra copilului meu cu mare bunătate și iubire îmi dă confort în acest timp de așteptare. Tu care cunoști ceea ce se află în mine, ajută-mă să înțeleg momentul prin care trec, să iubesc mica ta creatură, să mă bucur de ea și să am forța necesară pentru a o aduce la lumina vieții. Ajută-mă să fiu conștientă de bogăția acestui timp de așteptare, fă-mă să-l trăiesc cu seninătate și să mă încred în providența ta iubitoare. Dă-mi curaj în momentul nașterii și te rog să-mi fii alături atunci când îl voi călăuzi pe căile întortocheate ale acestei vieți. Amin.

Cântec:

Rugăciunea credincioșilor:

- Isuse, ne rugăm pentru familiile creștine care trec prin momente de neînțelegere, de neacceptare, de lipsă de comunicare și de tristețe. Arată-le tu cât de ușor este să trăim în pace dacă ne acceptăm, dacă ne ascultăm reciproc, dacă ne iertăm greșelile, dacă privim fiecare la limitele noastre.

Te rugăm ascultă-ne!

- Isuse, ne rugăm pentru logodnicii care întâmpină mari dificultăți în a construi un proiect de iubire pentru totdeauna. Dăruiește-le curajul de a tinde spre idealuri înalte și să spună "da" iubirii în Sacramentul Căsătoriei.

Te rugăm ascultă-ne!

- Isuse, ne rugăm pentru familiile tinere care parcurg calea grea al trecerii de la "eu" la "noi". Dă-le înțelepciunea acceptării celuilalt.

Te rugăm ascultă-ne!

- Isuse, ne rugăm pentru familiile care trăiesc experiența "cuibului gol", fie pentru că nu au copii, fie copiii i-au abandonat și nu mai dau nici un semn de viață. Deschide aceste familii spre acceptarea celor singuri și părăsiți și astfel să-și umple golul reciproc.

Te rugăm ascultă-ne!

- Isuse, ne rugăm pentru familiile care nu au binecuvântarea în sacramentul Căsătoriei, fie că au hotărât această cale, fie pentru istoria lor personală. Luminează comunitatea creștină ca să nu-i judece, ci să-i însoțească pentru a descoperi fiecare iubirea lui Dumnezeu.

Te rugăm ascultă-ne!

- Isuse, ne rugăm pentru familiile dezbinate de divorț. Ajută-le să redescopere cât de benefic este a trăi iubirea așa cum ne-o arată dintotdeauna Dumnezeu Creatorul, dăruiește-le persoane care să le susțină și să le încurajeze în a rămâne fideli Evangheliei.

Te rugăm ascultă-ne!

- Isuse, ne rugăm pentru toți copiii care trăiesc drama despărțirii părinților și le lipsește dragostea unuia dintre părinți, dar și pentru aceia care asistă zilnic la neînțelegerile și scandalurile care sunt între mama și tata lor. Arată-le lor și fața frumoasă a familiei.

Te rugăm ascultă-ne!

- Isuse, ne rugăm pentru familiile izolate și închise în ele însele, fie înstărite sau sărace, familii care prin astfel de comportament privează familiile vecine de împărtășirea și de susținerea reciprocă.

Te rugăm ascultă-ne!

Tatăl nostru...

Neamuri s-adorăm fierbinte...(Dacă a fost expus preasfântul sacrament)

Binecuvântarea finală

Cântecul final.


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat