Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Casablanca 1985: întâlnire istorică a papei Wojtyła cu tinerii musulmani

În urmă cu treizeci de ani, la 19 august 1965, se desfășura întâlnirea istorică a lui Ioan Paul al II-lea cu 80 de mii de tineri musulmani pe stadionul din Casablanca, în Maroc. Un eveniment care nu s-a mai întâmplat înainte, etapă importantă în dialogul dintre creștinism și islam. Reevocăm discursul papei Wojtyła în reportajul lui Sergio Centofanti:

"Dialogul dintre creștini și musulmani astăzi este mai necesar ca oricând": cuvinte profetice, rostite de Ioan Paul al II-lea în urmă cu 30 de ani. Discursul Papei Wojtyła este puternic, intens, subliniază cu claritate "multele lucruri în comun" dar și "diferențele importante", prima dintre toate credința în Isus "Domn și Mântuitor". "Creștinii și musulmanii - spune el - în general nu ne-am înțeles și uneori, în trecut, ne-am opus unii altora și chiar ne-am pierdut în polemici și în războaie. Eu cred că Dumnezeu ne invită astăzi să schimbăm vechile noastre obiceiuri. Trebuie să ne respectăm", și pentru că noi "credem în același Dumnezeu" și pentru că "Abraham este pentru noi unul și același model de credință".

Ioan Paul al II-lea vorbește despre valori și despre drepturile umane, care "au în Dumnezeu fundamentul lor": înainte de toate, libertatea de conștiință și de religie, "la adăpost de constrângerile externe" pentru că libertatea caracterizează "demnitatea omului". O libertate religioasă - subliniază el - care are nevoie de "reciprocitate". Și apoi respectul față de orice persoană umană, "bărbat sau femeie": "fiecare trebuie să fie recunoscut pentru ceea ce este" și trebuie să fie "respectat ca atare". Subliniază necesitatea de "a recunoaște valorile diferitelor popoare și ale diferitelor culturi. Lumea este ca un organism viu; fiecare are ceva de primit de la ceilalți și ceva de dat lor". Așadar, trebuie acceptate diferențele, "depășind orice discriminare" și nu respingând "pe cei care nu au aceeași civilizație". Vorbește despre un dialog fără prejudecăți care să facă să cadă barierele datorate orgoliului sau mai des slăbiciunii și fricii. Vorbește despre construirea păcii și a dreptății într-o lume tot mai fraternă învingând tentațiile celor care vor "să schimbe totul cu violența sau cu soluții extreme". Prețul violenței îl plătesc mereu cei nevinovați.

Îi invită pe tinerii musulmani să nu rămână pasivi, pentru că sunt "responsabili ai lumii de mâine". Îi îndeamnă să "studieze pentru a învăța să cunoască această lume pe care Dumnezeu ne-a dat-o, s-o înțeleagă, să-i descopere sensul, cu gustul și cu respectarea adevărului, și pentru a învăța să cunoască popoarele și pa oamenii creați și iubiți de Dumnezeu", pentru a-i sluji mai bine. "Căutarea adevărului - afirmă el - vă va conduce, dincolo de valorile intelectuale, până la dimensiunea spirituală a vieții interioare".

"Dumnezeu - spune el - nu poate fi folosit niciodată pentru scopurile noastre" și nu poate să fie invocat ca Tată "dacă refuzăm să ne comportăm ca frați față de unii dintre oamenii care sunt creați după chipul lui Dumnezeu". Cei care cred nu trăiesc într-o "lume închisă" ci "într-o reciprocă toleranță" care creează "un climat de încredere" permițând "fiecăruia să crească" și "să se dezvolte".

"Într-o lume care dorește unitatea și pacea și care cunoaște totuși mii de tensiuni și conflicte, cei care cred" - afirmă Ioan Paul al II-lea - sunt chemați "să favorizeze prietenia și unirea dintre oameni și popoare care formează pe pământ o singură comunitate", având conștiința că "au aceeași origine și unul și același scop: Dumnezeul care i-a făcut și care îi așteaptă, pentru că el îi va reuni".

(După Radio Vaticana, 19 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat