Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Strasbourg, "avertisment" pentru Europa

De Giuseppe Brienza

Catedrala din Strasbourg este un "edificiu unic", "simbol ridicat de la pământ spre cer, pentru a primi un dar care vine din cer". Cu aceste cuvinte, cardinalul Paul Poupard, președinte emerit al Consiliului Pontifical al Culturii, a celebrat sâmbătă, 15 august 2015, o mie de ani ai temeliilor catedralei monumentale care se află în inima Alsaciei, în nord-estul Franței. "Strasbourg" înseamnă "răscruce de drumuri" și, de fapt, chiar la răscrucea diferitelor artere importante se înalță catedrala din Strasbourg, un monument de artă gotică a cărui clopotniță se ridică la peste 140 de metri. Construcția sa a început în 1015 și s-a terminat în 1493.

În omilia rostită cu această ocazie, cardinalul Poupard în calitate de trimis special al papei Francisc a subliniat și că monumentalitatea "fără timiditate" a catedralei exprimă "în mod uimitor vasta dimensiune a ospitalității pe care ne-o oferă".

Întorcându-ne înapoi în timp, cardinalul francez (Poupard s-a născut la Bouyillé, în dieceza de Angers, la 30 august 1930) a amintit apoi că episcopul Werner a fost cel care în secolul al XI-lea a promovat construirea edificiului sacru, ale cărui temelii sunt refolosite începând din 1277 de episcopul Conrad de Lichtenberg. De atunci, până în zilele noastre, această comoară pentru orașul Strasbourg nu "a încetat niciodată" să beneficieze "de aportul creatorilor de artă sacră, datorită frumuseții celebrărilor liturgice", devenind astfel locul adunării credincioșilor în jurul păstorului și "semn al unității Bisericii particulare de Strasbourg".

Grație anului jubiliar și "fluxului neîntrerupt de 4 milioane de vizitatori", sunt mulți credincioșii alsacieni care au putut descoperi sau redescoperi harul acestei catedrale". Ocazia aniversării, a conchis după aceea cardinalul, va putea folosi "pentru a aminti de istoria noastră zbuciumată, pentru a mărturisi credința noastră prezentă și pentru a atesta marea noastră speranță împărtășită, fiecare dintre noi, piatră vie, mădular incomparabil al Trupului lui Cristos care este Biserica aflată pe drum".

Orașul Strasbourg, așa cum se știe, este sediu al Curții Europene a Drepturilor Omului, care supervizează punerea în practică a Convenției omonime în statele membre. Apoi, orașul alsacian, este de aproape 70 de ani sediu al Consiliului Europei, instituit la 5 mai 1949 cu tratatul de la Londra, care este principala organizație de apărare a drepturilor umane din continent, cuprinzând 47 de state membre, dintre care 28 fac parte și din Uniunea Europeană.

Cu ocazia "milenarului" nu a scăpat un amănunt care caracterizează catedrala din Strasbourg. De fapt, de secole, pe turnul său principal iese în evidență un ceas astronomic care marchează baterea timpului în așteptarea judecății universale. În acest sens, catedrala din Strasbourg reprezintă un pic un "avertisment" pentru Europa secularizată de astăzi și pentru "istoria zbuciumată" pe care a amintit-o Poupard. De la ne-pronunțarea Curții de la Strasbourg cu privire la copiii născuți vii după un avort tardiv, la raporturile (Tarabella, ultimul) care ar vrea să introducă forțat teoria gender în statele membre, pentru a încheia cu diferitele pronunțări care au încercat să insereze "dreptul la avort" printre pliurile legilor Uniunii Europene, sunt multe "semnele" care fac să se invoce un nou drum, compatibil cu legile naturale și creștine, pentru Europa.

Pentru asta, catedrala alsaciană apare și ca un "avertisment", "pentru a-l contrasta pe demonul negru al ideologiilor care se dezlănțuie în Uniune. Și totuși, Uniunea Europeană a fost concepută acolo. Robert Schuman, alsacian, în faimă de beatificare, mă gândesc la proiectul Uniunii Europene meditând printre tapiseriile și vitraliile sale. Acolo Jean Monnet, necredincios, dar sensibil la valorile păcii, a fost determinat să construiască arhitectura Europei împreună cu cei doi lideri catolici De Gasperi și Adenauer. Și acolo, de la albastrul vitraliilor, legenda relatează că a venit ideea steagului european" (Andrea Gagliarducci, Din înălțimea celor o mie de ani ai săi, catedrala din Strasbourg încă este un avertisment pentru Europa, în: Aci Stampa, 15 august 2015).

(După Vatican Insider, 19 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat