Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte adresat Comunității din Taizé (19 august 2015)

Cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a Comunității din Taizé, care este joi, 20 august 2015, în anul centenar al naștere lui frère Roger Schutz și la a zecea aniversare a morții fondatorului, papa Francisc i-a trimis lui frère Alois și întregii comunități mesajul pe care-l publicăm în continuare:

Către frère Alois și către Comunitatea din Taizé

În acest an în care Comunitatea din Taizé celebrează trei aniversarii, a șaptezeci și cincea a întemeierii sale, a centenarului nașterii lui frère Roger și a zecea a morții acestuia din urmă, eu mă asociez la aducerea voastră de mulțumire lui Dumnezeu, El care ridică mereu noi martori fideli până la capăt. I-am transmis veneratului meu frate, cardinalul Kurt Koch, misiunea de a vă transmite dumneavoastră, precum și tuturor membrilor Comunității, asigurarea afectului meu.

Cum a spus Papa Benedict al XVI-lea tinerilor, cu ocazia Întâlnirii europene organizate de Comunitatea din Taizé la Roma în 2012, frère Roger a fost "un martor neobosit al Evangheliei păcii și reconcilierii, însuflețit de focul unui ecumenism al sfințeniei" (Discurs, 29 decembrie 2012).

Acesta este focul care l-a înflăcărat să întemeieze o comunitate care poate să fie considerată ca o veritabilă "parabolă de comuniune" care, până astăzi, a jucat un rol așa de important pentru a construi punți de fraternitate între creștini.

Căutând cu pasiune unitatea Bisericii, Trup al lui Cristos, frère Roger s-a deschis comorilor păstrate în diferitele tradiții creștine, fără ca să facă ruptură de originea sa protestantă. Prin perseverența de care el a dat dovadă de-a lungul vieții sale lungi, a contribuit la modificarea relațiilor dintre creștini încă separați, trasând pentru mulți un drum de reconciliere.

Hrănit de Sfânta Scriptură, frère Roger făcea referință și la învățăturile Sfinților Părinți ai Bisericii, el a atras la izvoarele creștine și a știut să le actualizeze în rândul tinerilor.

Frère Roger înțelegea noile generații; el avea încredere în ele. El a făcut din Taizé un loc de adunare în care tineri din lumea întreagă să se simtă respectați și însoțiți în căutarea lor spirituală.

Frère Roger i-a iubit pe săraci, pe dezmoșteniți, cei care, aparent, nu mai contează. El a arătat, prin existența sa și prin cea a fraților săi, că rugăciunea merge în același pas cu solidaritatea umană.

Eu aduc mulțumire lui Dumnezeu, Tată, Fiu și Duh Sfânt, pentru viața dăruită a lui frère Roger, până la moartea sa violentă. Fie ca această Comunitate din Taizé să mențină mereu aprinsă mărturia pe care el a adus-o lui Cristos înviat și apelul pe care el l-a reînnoit fără încetare de "a alege să se iubească".

Din Vatican, 16 august 2015

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat