Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lansarea monografiei satului Răchiteni

Ziua de duminică, 16 august 2015, a fost una memorabilă pentru comunitatea catolică din Răchiteni. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, în biserica "Sfântul Anton de Padova", după sfânta Liturghie de la ora 18.00, prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, avându-i alături pe arhiepiscopul emerit Agostino Marchetto, pr. paroh Marian Fechetă, pr. prof. dr. Ștefan Lupu, pr. Mihai Budău, pr. Iosif Enășoaie, pr. Alois Moraru, pr. Cristian Gașpal, pr. Iosif Doboș, pr. Eusebiu Iacob, a avut loc lansarea lucrării: Răchiteni. Șase veacuri de prezență catolică pe Valea Siretului.

La acest eveniment cultural și spiritual deopotrivă au participat numeroși credincioși localnici, alături de persoane consacrate și preoți născuți în satul Răchiteni. Remarcabil a fost și faptul că foarte mulți dintre credincioșii din sat, de la copii la cei în vârstă, au purtat la biserică frumoasele costume populare din zonă.

Monografia a fost elaborată de un grup de cercetători provenind din mai multe centre academice din România, sub egida Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Astfel, autorii acestei cărți sunt: Dănuț Doboș, Anton Coșa, Daniela Butnaru, Cătălin Grigore, Iulian Ghercă, Ioan Dănilă. Au mai colaborat la acest volum: Cătălin Fedor, Dan Botezatu, Robert Simalcsik, Angela Simalcsik, Georgeta Miu.

Principalul inițiator, cel care a depus și mult suflet în coordonarea demersurilor aferente elaborării acestei lucrări de excepție, este domnul dr. Dănuț Doboș, un destoinic fiu al satului Răchiteni, recunoscut de multă vreme ca un remarcabil cercetător al documentelor de arhivă privitoare la istoria Bisericii Catolice din România.

Cartea a apărut în condiții grafice deosebite la Editura "Sapientia" din Iași. În calitate de director al acestei prestigioase edituri, părintele profesor doctor Ștefan Lupu a rostit la momentul potrivit o sugestivă alocuțiune.

Lansarea monografiei a fost moderată de părintele paroh Marian Fechetă care, printre altele, a caracterizat evenimentul aflat în derulare ca unul de mare bucurie și sărbătoare pentru credincioșii localnici, de amintire și cinstire a strămoșilor (ale căror fapte pot constitui oricând exemple de viață creștină pentru cei de astăzi), mulțumind totodată în cuvântul său tuturor celor care s-au îngrijit ca lucrarea să fie finalizată.

Din partea autorilor a vorbit prof. dr. Anton Coșa, care a rememorat câteva dintre momentele importante din perioada cercetărilor efectuate în satul Răchiteni în vederea scrierii monografiei, remarcând bogăția culturii populare din zonă, felicitându-i pe localnici pentru modul exemplar în care păstrează moștenirea lăsată de înaintași, tezaurul tradițional strămoșesc, o dovadă în acest sens fiind și existența unui muzeu etnografic local (înființat grație eforturilor doamnei prof. Cristina Ghercă, cu sprijinul celor care au donat obiecte valoroase pentru a fi expuse).

Domnul dr. Dănuț Doboș, cu vorbe alese cu grijă, a prezentat repere din evoluția istorică a catolicilor din Răchiteni, insistând totodată asupra modului cum strămoșii localnici au reușit să-și păstreze credința, să construiască și să îngrijească bisericile satului, reamintind de figuri ilustre de preoți care au slujit în sat în cele șase veacuri de existență a așezării, de eroii care s-au jertfit pe altarul Patriei, de învățătorii și profesorii care au marcat dăinuirea școlii din localitate.

O succintă prezentare a monografiei a fost făcută de părintele Alois Moraru, care a readus în atenție mai vechile preocupări ale domnului dr. Dănuț Doboș privind istoria satului Răchiteni.

Cuvinte de salut au fost rostite de domnul primar Eusebiu Martoncă, cel care a spus că pentru Primăria și Consiliul Local Răchiteni a fost o onoare să poată sprijini apariția acestei cărți, domnul deputat Anton Doboș (fiu al satului), care a subliniat că este mândru de faptul că s-a născut în Răchiteni, domnul ing. Gheorghe Bejan, în calitate de președinte al Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș".

PS Petru Gherghel a sintetizat la final, într-un mod sugestiv, ce anume reprezintă o monografie pentru o comunitate locală, subliniind faptul că o asemenea carte ne face să devenim nemuritori. Excelența Sa a onorat lucrarea cu un cuvânt de binecuvântare unde, printre altele, putem citi: "A cunoaște trecutul, a-l face prezent celor de azi, mai ales celor ce se recunosc fii ai bunilor înaintași, reprezintă o mare șansă pentru un viitor fericit al celor ce privesc înainte, conștienți de menirea lor ca moștenitori responsabili. Felicităm întregul colectiv care a pregătit acest material, pe domnul prof. dr. Dănuț Doboș, pe păstorul sufletesc de astăzi al credincioșilor catolici din localitate, pe responsabilii administrativi, pe toți cei care constituie grupul formatorilor, al educatorilor și al dascălilor din școală, în mâinile cărora stă viitorul comunității Răchiteni și pe toți cei care vor binevoi să lectureze aceste date și paginile pline de valori și norme testamentare pentru viitor, spunând: Cinste înaintașilor; cinste vouă cei de azi, cinste tuturor!"

Prof. dr. Anton Coșa

* * *

Răchiteni: File de istorie și spiritualitate (cu foto)


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat