Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

În urmă cu 15 ani, 2 milioane de tineri la ZMT de la Tor Vergata

În urmă cu cincisprezece ani, Biserica trăia la Roma un moment de neuitat. În noaptea de 19 și dimineața de 20 august a anului sfânt 2000, pe esplanada de la Tor Vergata peste 2 milioane de tineri care proveneau din toată lumea participau la a 15-a Zi Mondială a Tineretului convocată în zorii celui de-al Treilea Mileniu de sfântul Ioan Paul al II-lea. Să reparcurgem acel eveniment memorabil în reportajul lui Paolo Ondarza:

Încă mai iese în relief pe esplanada de la Tor Vergata marea cruce a Veghii de la ZMT din 2000. O amintire vizibilă a acelei sărbători a credinței convocate de Ioan Paul al II-lea și participată de peste 2 milioane de tineri. Sunt "sentinelele dimineții", rebotezate astfel de Sfântul Papă din zilele noastre: astăzi în vârstă de treizeci sau patruzeci de ani, păstrează și trăiesc actualitatea invitației adresate lor cu acea ocazie de a zbura sus și de a observa în dorința înnăscută de adevăr, frumusețe și bucurie, închisă în inima fiecărui om, fața lui Cristos:

"În realitate, Isus este cel pe care-l căutați atunci când visați fericirea. El e cel care vă așteaptă când nimic din ceea ce găsiți nu vă satisface ; El este frumusețea care vă atrage atât de mult; El e cel care vă provoacă pe voi cu acea sete de radicalitate care nu vă permite să vă adaptați compromisului; El e cel care vă determină să depuneți măștile care fac viața falsă; El e cel care vă citește în inimă deciziile cele mai adevărate pe care alții ar vrea să le sufoce. Isus e cel care trezește în voi dorința de a face din viața voastră ceva mare, voința de a urma un ideal, refuzul de a vă lăsa înghițiți de mediocritate, curajul de a vă angaja cu umilință și perseverență pentru a vă îmbunătăți pe voi înșivă și societatea, făcând-o mai umană și fraternă".

A fost un adevărat dialog: la corurile tinerilor răspundeau cuvintele lui Ioan Paul al II-lea care avertiza cu privire la ideologii vechi și noi, indicând ținte înalte, exemplul sfinților și al martirilor:

"Poate că voi nu vi se va cere sângele, dar fidelitatea față de Cristos cu siguranță da. O fidelitate care trebuie trăită în situațiile de fiecare zi. Mă gândesc, de exemplu, la logodnici, la dificultatea lor de a trăi în lumea de astăzi și a trăi curăția așteptând căsătoria; mă gândesc la cuplurile tinere și la încercările la care este expus angajamentul lor de fidelitate reciprocă; mă gândesc la raporturile dintre prieteni și la ispita nesincerității care se poate insinua printre ei".

Mesajul mereu tânăr al Evangheliei este firul care leagă în mod așa de strâns pe Papa de tineri...

"Există un proverb polonez: (cuvinte în poloneză), înseamnă: Dacă tu trăiești cu tinerii, va trebui să devii tânăr și tu! (aplauze) Astfel reîntineresc din nou! (aplauze)".

Acele cuvinte, acele cântece, acel "zgomot" răsună și astăzi în toată actualitatea lor.

"Acel zgomot l-a auzit toată Roma și nu-l va uita niciodată! (aplauze)".

Și cum să se uite? Ester și Giovanni erau în ziua aceea la Tor Vergata, aveau 18 și 13 ani:

R. - Îmi amintesc mai ales fermentul pe care l-am văzut ca tineri, în primirea pelerinilor care veneau din toată lumea, mergând să curețe și locurile unde aveau să doarmă: școlile, parohiile... Așadar era un mai spirit de primire și fraternitate. Despre Papa îmi amintesc această mare demnitate în a purta boala. Acest lucru m-a impresionat mult împreună cu cuvintele de curaj pe care ni le-a dat. Ne-a determinat să nu rămânem legați de fricile noastre, ci să ne sprijinim total de Isus Cristos.

R. - Îmi amintesc acest mare fluviu de tineri care în mod ordonat, dar cu atâta entuziasm, manifestau mulțumirea că sunt acolo. Îmi amintesc această frază a Papei care a spus: "Nu sunteți suma slăbiciunilor voastre". Eu am auzit această frază, mi-a rămas în inimă, și astăzi mă ajută în momentele de descurajare, de dificultate.

Î. - Și este o moștenire care trebuie păstrată, transmisă?

R. - În momentele mai dificile mi-am amintit mereu de aceste cuvinte, de a înainta în larg, de a nu-mi fi frică. Mi-a dat și curajul pentru a mă căsători, de a avea copii. Isus Cristos ne-a ajutat.

R. - Este un adevăr care trebuie păstrat, transmis și valorizat zi de zi în viață: ZMT este un dar prețios care a fost oferit Bisericii, o intuiție de la Duhul Sfânt.

Și acum privirea zboară la Cracovia, în țara sfântului Ioan Paul al II-lea, unde anul viitor tinerii de ieri și cei de mâine, vor trăi cu Francisc bucuria următoarei Zile Mondiale a Tineretului.

(După Radio Vaticana, 17 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat