Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Timp de cincisprezece ani primat al Ungariei

Moartea cardinalului László Paskai

A murit în dimineața zilei de luni, 17 august 2015, cardinalul franciscan ungur László Paskai, arhiepiscop emerit de Esztergom-Budapesta. Cardinalul, care avea 88 de ani, era internat în spital de puțin mai mult de o lună, ca urmare a unui grav accident rutier petrecut în Austria. La Budapesta îi fusese diagnosticată o tumoare osoasă de acum răspândită. Recent fusese transferat la spitalul "Sfântul Ladislav", unde a murit. Născut la Szeged la 8 mai 1927, a intrat în ordinul fraților minori și a primit hirotonirea sacerdotală la 3 martie 1951. Ales la 2 martie 1978 pentru Biserica titulară de Bavagaliana și numit administrator apostolic de Veszprém, la 5 aprilie a primit consacrarea episcopală. La 31 martie 1979 a fost numit episcop de Veszprém. La 5 aprilie 1982 a devenit arhiepiscop coadiutor de Kalocsa și la 3 martie 1987 arhiepiscop de Esztergom-Budapesta. În consistoriul din 28 iunie 1988, Ioan Paul al II-lea l-a creat și publicat cardinal, al titlului "Santa Teresa al Corso d'Italia". La 7 decembrie 2002 a renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 22 august, la ora 10.30, în catedrala din Esztergom-Budapesta.

Se născuse în zona de sud-est a Ungariei. Părinții săi - evrei deveniți catolici deja înainte de nașterea fiului - au murit în tragedia holocaustului. Intrat în ordinul fraților minori, a început studiile teologice la Gyöngyös, încheindu-le în seminarul din Budapesta.

Erau ani grei în Ungaria. În 1950 au fost desființate ordinele călugărești, definite "superflue și nocive". Cardinalul József Mindszenty fusese încarcerat și toată Biserica era sub atac. Și el, ca franciscan, a trăit personal consecințele acestei situații, a cărei amintire vie avea s-o încredințeze apoi paginilor din L'Osservatore Romano. "Atacul dezlănțuit împotriva călugărilor - povestea el într-un articol publicat la 20 iulie 2000 - a început cu transferarea unei părți a lor în domicilii obligatorii. Prima deportare a avut loc în noaptea de 8 iunie 1950 când, din conventurile vecine de granița cu Iugoslavia, au fost transferați în palatele ecleziastice situate în centrul țării. Deportările au continuat (...) erau făcute noaptea și pe neașteptate. Lăsau numai 15 sau maxim 30 de minute pentru ca să se poată pregăti călugării pentru mutare. Comportamentul celor care executau deportările era violent și crud". Călugării erau lăsați fără să mănânce și nu foloseau la nimic protestele episcopilor, care au trebuit să stea la masa tratativelor și să semneze un acord după două luni. "La 7 septembrie 1950 - scria el - a fost publicată legea conform căreia a fost abrogat dreptul la activitate al ordinelor călugărești ungurești. În totalitate au putut continua activitatea patru ordine călugărești care au avut dreptul de a face să funcționeze opt școli superioare, dar numai cu un număr limitat de călugări. Toți ceilalți călugări și călugărițe au trebuit să abandoneze conventurile. Desființarea ordinelor a implicat circa 12.000 de persoane și 600 de conventuri au fost naționalizate cu toate valorile lor". Călugării, rămași fără nimic, au trebuit să caute o casă și un loc de muncă, mulți au reușit să meargă în străinătate mai ales în 1956, în timpul revoluției. În schimb "călugării încă seminariști au putut să continue studiile lor încă puțin timp ca seminariști diecezani. În 1952, cei care încă nu fuseseră hirotoniți preoți au trebuit să părăsească seminarul".

În pofida persecuției, în pofida chinurilor și condamnărilor la pedepse de detenție, cea mai mare parte a călugărilor au rămas fideli față de propria vocație. Printre aceștia Paskai, care fusese hirotonit preot în 1951, desfășurând apoi slujirea sa în dieceza de Nagyvárad. În 1952 a obținut doctoratul în teologie la Academia din Budapesta, apoi s-a întors în orașul său natal îndeplinind funcția de ceremonier al episcopului.

Din 1955 până în 1962 a predat teologia și filozofia în seminarul din Szeged și a ocupat funcțiile de bibliotecar, prefect al seminarului și apoi, din 1962, director spiritual și profesor de filozofie, ascetică și liturgie. În 1965 a fost transferat la seminarul din Budapesta ca director spiritual și în 1967 i-a fost încredințată catedra de filozofie la Academia teologică. În 1973 a devenit rector al seminarului.

În 1978, Paul al VI-lea l-a numit administrator apostolic al vechii dieceze de Veszprém. Consacrat episcop, anul următor a preluat conducerea pastorală deplină. Trei ani mai târziu a fost numit arhiepiscop coadiutor de Kalocsa și apoi, în 1987, arhiepiscop de Esztergom, sediu primațial, întemeiat în secolul al X-lea de sfântul rege Ștefan, devenit apoi Esztergom-Budapesta în 1993. Motoul său episcopal era In virtute Spiritus, luat din Scrisoarea către Romani (15,13).

În 1986 a fost ales președinte al Conferinței Episcopale Ungare, iar în 1988 a devenit cardinal. În 2002 a renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei. A fost membru al Congregațiilor pentru Bisericile Orientale și pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică și al Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative. În slujirea sa pastorală a insistat mult asupra promovării spiritualității preoților, asupra participării laicilor, asupra apostolatului familiilor și asupra formării creștine a tinerilor.

Deosebit de angajat în a ține vie amintirea figurii și a operei cardinalului Mindszenty, a urmărit de aproape evenimentele care între 1990 și 1991 au dus la reabilitarea cardinalului persecutat și la înmormântarea rămășițelor sale pământești în catedrala din Esztergom.

În 1991 l-a primit pe Ioan Paul al II-lea în Ungaria cu ocazia călătoriei care de la 16 la 20 august a avut loc la Budapesta, Esztergom, Máriapocs, Debrecen și Pécs.

Este semnificativă intervenția sa la a doua adunare specială pentru Europa a Sinodului Episcopilor, desfășurat în octombrie 1999. "Creștinii - a subliniat el - trebuie să fie parte activă a edificării societății" și "sunt necesare cunoașterea orientărilor părților și conștiința responsabilității cetățenilor în participarea la vot, de care depinde viitoarea structură a societății". În Ungaria, a afirmat el, "există credincioși care cunosc puțin doctrina Bisericii pentru că nu au primit o cateheză suficientă. Acești credincioși, ca părinți, din punct de vedere religios, nu pot să-i educe bine pe copiii lor. De aceea consider oportun să se introducă printre priorități și cateheza constantă a adulților și formarea diferitelor comunități de credincioși în parohii". A intervenit și la Sinodul din 2001, dedicat figurii episcopului, subliniind printre altele importanța dialogului ecumenic și necesitatea de răspunsuri comune la provocările contemporane.

În anul precedent a condus celebrările mileniului națiunii ungare, la încheierea cărora, la 25 iulie 2001, a primit de la Ioan Paul al II-lea o epistolă apostolică adresată poporului catolic din Ungaria. După renunțarea la conducerea pastorală a arhidiecezei, trăia într-un simplu apartament dintr-o casă călugărească la Esztergom.

(După L'Osservatore Romano, 19 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat