Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Răchiteni: File de istorie și spiritualitate

Duminică, 16 august 2015, în biserica "Sfântul Anton de Padova" din Răchiteni, în cadrul Liturghiei de la ora 18.00, prezidată de PS Petru Gherghel, a avut loc prezentarea lucrării Răchiteni. Șase veacuri de prezență catolică pe Valea Siretului, publicată de Editura "Sapientia" din Iași.

A fost alături și ÎPS Agostino Marchetto, arhiepiscop emerit din Italia, care prin cuvintele de învățătură de la omilie a explicat tuturor cum Isus, Pâinea vieții ne unește într-un mod intim cu toți credincioșii de pe pământ și chiar cu întregul Univers.

La acest eveniment au luat parte persoane consacrate, preoți născuți în localitatea Răchiteni sau care iubesc aceste locuri, personalități care au constituit grupul de lucru al monografiei, autorități locale și un număr mare de credincioși, fii ai satului.

Îmbrăcați în costume populare, de la mic la mare, răchitenenii au adus un pios omagiu părinților, bunicilor și străbunicilor lor. Cântecele corului din Răchiteni, au răsunat într-un ecou care ar fi vrut să ajungă până la cer și la străbuni. Întreaga comunitate a fost în sărbătoare!

Părintele paroh Marian Fechetă a evidențiat faptul că acest eveniment este un moment de mare bucurie și sărbătoare deoarece pe lângă informațiile cuprinse în monografie se aduce și o pioasă amintire a străbunilor noștri. Acești străbuni ne dau exemplu de hărnicie și dragoste de glie, de curaj în momentele grele de prigoană comunistă, de dragoste de port și grai, de familii unite și frumoase cu mulți copii, care se rugau și o cinsteau atât de frumos pe Maica Domnului de Lourdes. Toate acestea pot fi exemple demne de urmat pentru familia de astăzi în trăirea adevăratei credințe creștine.

"Cinste tuturor, cinste înaintașilor noștri! - Când întâlnești și parcurgi paginile unei cărți care prezintă elemente de monografie, istorie și spiritualitate și ai în față o icoană a unei comunități din orice parte a țării, atunci intri cu adevărat în comuniune cu locuitorii acelei comunități, care au construit nu numai locuințe pentru trai pe o țarină oarecare, ci un adevărat climat vital, istoric, cultural și spiritual, care reprezintă un tezaur testamentar pentru toți și pentru generațiile viitoare". Acestea sunt primele cuvinte cu care începe monografia Răchiteni, cuvintele episcopului de Iași, Petru Gherghel.

Lucrarea monografică: Răchiteni. Șase veacuri de prezență catolică pe Valea Siretului a fost elaborată cu migală și profesionalism de către un grup de cercetători provenind din mai multe centre academice, sub egida Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice Iași. Sufletul acestei monografii este fiul satului Răchiteni, dl. prof. dr. Dănuț Doboș, care a coordonat cu multă dăruire și vocație de istoric întregul demers al acestui edificiu cultural.

În cadrul manifestării culturale, moderată de părintele paroh Marian Fechetă, a luat cuvântul redactorul lucrării, pr. dr. Ștefan Lupu - directorul Editurii "Sapientia". Prof. dr. Anton Coșa - din partea autorilor, a descris câteva coordonate etnografice cu privire la cercetarea culturii populare tradiționale din Răchiteni și a subliniat faptul că a fost plăcut surprins de existența unui muzeu etnografic în Răchiteni. Dr. Dănuț Doboș - coordonatorul lucrării, a realizat evoluția istorică a catolicilor din Răchiteni, a descoperit și reamintit figurile ilustre ale preoților care au lucrat în via Domnului timp de șase veacuri, vrednicia strămoșilor care au construit bisericile satului și au păstrat cu sfințenie credința străbună. Tot el a dedicat un capitol eroilor satului și un altul școlii, evidențiind câteva figuri ilustre de învățători eroi, care au activat la Răchiteni. Pr. Alois Moraru a făcut o succintă prezentare a monografiei, iar domnul Gheorghe Bejan, președintele Asociației Romano-Catolice "Dumitru Mărtinaș", a subliniat prezența catolicilor pe valea Siretului.

De asemenea, a rostit cuvinte de salut domnul primar Eusebiu Martoncă, care a evidențiat faptul că pentru conducerea Primăriei Răchiteni a fost o onoare să conlucreze la acest act de cultură și spiritualitate, concretizat într-o carte, care poate fi asemuită cu o carte de identitate a acestei localități. Domnul deputat Anton Doboș, fiu al satului, a subliniat faptul că este mândru că s-a născut în Răchiteni și că trăiește în continuare credința catolică moștenită de la părinții săi.

În final, Preasfințitul Petru Gherghel a concluzionat foarte frumos și pe înțelesul tuturor, ce reprezintă monografia pentru o comunitate: "A cunoaște trecutul, a-l face prezent celor de azi, mai ales celor ce se recunosc fii ai bunilor înaintași, reprezintă o mare șansă pentru un viitor fericit al celor ce privesc înainte, conștienți de menirea lor ca moștenitori responsabili". Excelența sa a subliniat în final, faptul că o astfel de lucrare ne face să devenim nemuritori.

Și ce poate fi mai emoționant decât să descoperi că, prin această moștenire, generația de astăzi se unește într-un mod miraculos cu înaintașii săi și totodată cu generațiile viitoare și împreună devenim nemuritori.

Prof. Cristina Ghercă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 august: Răchiteni: File de istorie și spiritualitate


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat