Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Cireșoaia: Campusul de vară al copiilor

În perioada 3-14 august 2015, la Cireșoaia s-a desfășurat campusul de vară dedicat copiilor.

După un an de așteptare, iată că părintele Marian împreună cu surorile și animatorii, reușesc și în acest an să deschidă porțile bisericii pentru a petrece o vara de neuitat împreună cu copiii din parohie și de pretutindeni. Campusul de vară a avut startul pe 3 august!

În fiecare zi, copiii plini de entuziasm se pregătesc să cunoască lucruri noi, să-și facă noi prieteni și să se distreze. Evident că toate aceste lucruri se desfășoară sub ochii animatorilor care își dedică timpul lor liber, în mod gratuit, pentru a crește împreună cu copiii.

În prima săptămână totul a decurs minunat, toți s-au conformat cerințelor activităților desfășurate, căldura și oboseala nu au împiedicat desfășurarea programului, toți înarmați cu energie au reușit să învingă toate obstacolele și să continue să respecte programul bine echilibrat.

După dansul de dimineață și momentul de rugăciune, toți copiii se îndreptă către teatru în cămin, unde actorii (animatorii) dau viață personajelor din povestea "Vrăjitorul din Oz", după care, copiii împreună cu animatorii se îndreaptă către momentele formative, unde au ocazia să discute despre temele propuse pentru a putea îmbina latura educativă cu cea recreativă.

În această călătorie, alături de micuța Dorothy, copiii și tinerii se întăresc și cresc în credință, legând între ei relații strânse de prietenie. Urmează jocurile care îi învață pe copii să lucreze în echipe, să se accepte unii pe alții, să-și dezvolte imaginația și spiritul de competiție. După jocuri, copiii servesc masa de prânz, datorită eforturilor depuse de părintele Marian și a bucătăreselor care cu drag pregătesc o masă copioasă și sănătoasă pentru toți copiii.

După un moment de pauză, încep laboratoarele care sunt variate și cele mai îndrăgite de copii, unde aceștia își pot dezvolta aptitudinile în funcție de ce le place: Teatru, Dans popular și modern, curs de chitară, Volei, Fotbal, Pictură, Brățări, Tenis de masă și Scooby-doo.

În cadrul laboratorului de Scooby-doo, fiecare copil a fost intervievat de copiii de la laboratorul de jurnalism, iată câteva întrebări și răspunsuri:

1. Din ce motiv ai venit la acest laborator?

Deoarece mi se pare foarte interesant să înveți să realizezi un Scooby-doo.

2. La ce crezi că te ajută această activitate?

Fără să-mi dau seama mi-am dezvoltat abilitățile de antreprenor, înființând o mică afacere din vânzarea acestor brelocuri.

3. Cum se desfășoară activitatea în cadrul acestui laborator?

Aici, deși la început a fost mai greu, pe parcurs am reușit, cu ajutorul animatorilor să învățăm să ne descurcăm singuri, realizând fiecare câte un Scooby-doo personalizat.

*

Interviurile noastre:

Părintele paroh

Cu dorința de a afla părerea părintelui paroh cu privire la campusul de anul acesta, l-am rugat să ne ofere un interviu, idee care l-a încântat.

Reporter: Cum vi s-a părut campusul de anul acesta?

Pr. Paroh: Anul acesta am avut parte de multa căldură, ceea ce a îngreunat puțin desfășurarea activităților, copiii suportând cu greu temperatura ridicată. În ceea ce privește organizarea, totul a decurs exact cum am planificat. Animatorii au fost cooperanți și toleranți și ne-am bucurat să lucrăm cu ei. Cu această ocazie, vreau să le mulțumesc și să le spun că îi aștept și la anul. Poate că nu își dau seama, dar acest act de milostenie este foarte valoros în fața lui Dumnezeu.

Reporter: Ce așteptări ați avut de la acest campus?

Pr. Paroh: Am avut două așteptări: prima, copiii să se distreze, să-și facă noi prieteni și să învețe să colaboreze, iar a doua: să meargă în fiecare zi acasă cu ceva nou, nu neapărat ceva material, ci cu o frază, un cuvânt, o idee care să le fie de folos în viitor. Am încercat, chiar și prin jocurile propuse, să le îndrumăm pașii, să le deschidem mintea și sufletul spre Domnul nostru Isus Cristos.

Reporter: De ce credeți că s-a redus numărul de copii?

Pr. Paroh: După cum se observă și la școală s-a redus semnificativ numărul de copii. În clasele întâi și a doua, numărul acestora scade în mod constant. Dar și canicula este unul din factorii care i-a speriat puțin pe copii. De asemenea, aceștia doresc o schimbare, ca de exemplu o ieșire din localitate. Cu siguranță s-au plictisit de programul clasic din fiecare an.

Reporter: Care au fost schimbările întâlnite față de ceilalți ani?

Pr. Paroh: Depinde în ce mod privim lucrurile. Din punctul de vedere al copiilor nu este nimic schimbat; ei sunt la fel de energici, de entuziaști și dornici de cunoaștere. Din punctul de vedere al organizării, s-au desființat olimpiadele care îi antrenau pe copii să fie competitivi, dar care totodată declanșa unele neînțelegeri între ei.

Reporter: Veți mai organiza și anul viitor?

Pr. Paroh: Cu siguranță vom mai organiza campusul și la anul, și peste 2 ani, 3 ani și cât timp voi mai sluji în această parohie.

Voluntara italiancă

Echipa de jurnalism a stat de vorbă și cu voluntara italiancă de anul acesta prin intermediul unei animatoare cunoscătoare de limba italiană:

Reporter: Ce v-a determinat să veniți în Cireșoaia?

Voluntara: Am cunoscut-o pe sora Cristina în București, la un orfelinat. Am adus acest mozaic pe care i l-am arătat și care i-a plăcut foarte mult. După un timp, sora mi-a trimis un e-mail prin care m-a rugat să particip la campus. Fără să stau mult pe gânduri, am confirmat venirea mea în acest sat, în care am descoperit suflete dornice să le împărtășesc câte ceva din arta picturii.

Reporter: Cum lucrați cu copiii? Dar cu animatorii?

Voluntara: Lucrez foarte bine și ușor cu acești copii. Au foarte multe idei și am rămas plăcut impresionată de combinațiile de culori folosite. De asemenea și animatorii răspund cererilor mele și mă ajuta mult.

Reporter: Ce piedici ați întâmpinat în cadrul laboratorului?

Voluntara: Singura piedică pe care am întâlnit-o a fost energia copiilor care au fost adesea neatenți la explicațiile mele.

Reporter: Veți mai veni la noi?

Voluntara: Nu depinde de mine, ci de surori, însă mi-am propus ca în fiecare an să schimb zona.

Sora

Noi nu ne-am oprit, așa că am continuat să luăm interviuri, haideți să vedem ce părere au surorile despre campusul din acest an:

Reporter: Ce părere aveți despre cum decurge campusul din acest an?

Sora: Exceptând căldura și oboseala putem spune că până în momentul de față totul a decurs bine.

Reporter: Există ceva ce nu este conform așteptărilor dumneavoastră?

Sora: Pot spune că în acest an mă așteptam ca atât copiii cât și animatorii să colaboreze mai mult și să fie mai ascultători.

Reporter: Cât durează pregătirea pentru începerea campusului?

Sora: Durează destul de mult. Începând din ianuarie începem sa strângem materialele și să ne mobilizăm pentru toate activitățile campusului.

Reporter: Aveți în plan ca anul viitor să faceți ceva nou față de anul acesta?

Sora: În fiecare an încercăm să aducem ceva nou campusului și să corectăm greșelile din anii trecuți.

Reporter: Mulțumim pentru acordarea acestui interviu.

Petre

Pentru că și animatorii au un rol important în formarea copiilor de la campus, am decis să îl intervievăm pe Petre.

Reporter: Ca o primă experiență ca animator în acest an la campus, ce părere ai?

Animator: Pot spune că este o experiență foarte plăcută deoarece pot ajuta și învăța copiii și totodată cunosc și eu ce este responsabilitatea.

Reporter: Chiar dacă uneori copiii sunt neascultători, reușești să iți păstrezi calmul și să îți continui treaba?

Animator: Desigur, asta face parte din treaba mea și totdeauna continui să-i fac să se simtă bine.

Reporter: Ai mai repeta această experiență anul viitor?

Animator: Da, cu multă plăcere.

Ca o deconectare pentru copii de la rutina zilnică a campusului, părintele paroh le-a oferit acestora o zi în natură, la aer curat, înconjurați de păduri dese și frumoase pe care ni le-a dat Dumnezeu cu scopul de a le proteja și a ne bucura de ele.

Starea de spirit și energia nu au lipsit din rucsacul copiilor, implicându-se cu mult drag în toate activitățile desfășurate. Totodată ne-am propus să-i învățăm pe copii să protejeze și să iubească natura. Aceștia ne-au ajutat în îndeplinirea acestui scop, punând în practică ceea ce au învățat. Muzica bună și dansurile i-au înveselit atât pe cei mici, cât și pe cei mari.

Stând de vorbă cu acești minunați copii, am descoperit că ei sunt dornici de cunoaștere și primesc cu brațele deschise orice este nou.

Spectacolul final care a avut loc în seara de 14 august a fost ca cireașa de pe tort. După ce copiii au participat la Liturghia de seară, toată lumea din biserică a avut bucuria de a viziona fotografiile din campus. După acest moment s-a dat start spectacolului unde copiii au prezentat diferitele momente la care s-au pregătit în tot acest timp

Toate activitățile campusului au adus un zâmbet pe fața fiecărui copil și ne face plăcere să vă prezentăm și dumneavoastră în galeria foto puțin din bucuria de a participa la campus.

Echipa de redacție și jurnalism: Crina Ceangău, Beatrice Ceangău, Teodora Alupei, Stefan Croitoru, Alina Silochi, Marina Ababei, Claudia Fonoca, Simona Celmare; tehnoredactor: Răzvan Botezatu.

Articol realizat de laboratorul de jurnalism coordonat de Beatrice Ceangău

* * *

Fotografii de la acest campus sunt publicate pe site-ul www.ciresoaia.ro: Săptămâna I și Săptămâna a II-a.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat