Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (15 august 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua și sărbătoare frumoasă a Sfintei Fecioare Maria!

Astăzi Biserica celebrează una dintre sărbătorile cele mai importante dedicat sfintei Fecioare Maria: sărbătoarea ridicării sale la cer. La sfârșitul vieții sale pământești, mama lui Cristos a urcat cu sufletul și trupul la cer, adică în gloria vieții veșnice, în comuniunea deplină cu Dumnezeu.

Pagina de astăzi din evanghelie (Lc 1,39-56) ne-o prezintă pe Maria care, imediat după ce l-a zămislit pe Isus prin lucrarea Duhului Sfânt, merge la ruda sa bătrână Elisabeta, care așteaptă și ea în mod miraculos un copil. În această întâlnire plină de Duh Sfânt, Maria exprimă bucuria sa cu cântarea Magnificat, pentru că a conștientizat semnificația lucrurilor mari care se realizează în viața sa: prin intermediul ei ajunge la împlinire toată așteptarea poporului său.

Dar evanghelia ne arată și care este motivul cel mai adevărat al măreției Mariei și al fericirii sale: motivul este credința. De fapt, Elisabeta o salută cu aceste cuvinte: "Fericită aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de Domnul!" (Lc 1,45). Credința este inima întregii istorii a Mariei; ea este cea care crede, marea credincioasă; ea știe - și spune asta - că în istorie apasă violența prepotenților, orgoliul bogaților, aroganța celor mândri. Totuși, Maria crede și proclamă că Dumnezeu nu-i lasă singuri pe fiii săi, umili și săraci, dar îi ajută cu milostivire, cu grijă, dând jos pe cei puternici de pe tronurile lor, risipindu-i pe cei orgolioși în inima lor. Aceasta este credința mamei noastre, aceasta este credința Mariei!

Cântarea sfintei Fecioare Maria ne lasă să intuim și sensul împlinit al vieții Mariei: dacă milostivirea Domnului este motorul istoriei, atunci nu putea "să cunoască putrezirea mormântului cea care l-a născut pe stăpânul vieții" (Prefața). Toate acestea nu se referă numai la Maria. "Lucrurile mari" făcute în ea de Cel Atotputernic ne ating profund, ne vorbesc despre călătoria noastră în viață, ne amintesc ținta care ne așteaptă: casa Tatălui. Viața noastră, văzută în lumina Mariei ridicate la cer, nu este o vagabondare fără sens, ci este un pelerinaj care, chiar cu toate incertitudinile și suferințele sale, are o țintă sigură: casa Tatălui nostru, care ne așteaptă cu iubire. Este frumos să gândim acest lucru: că noi avem un Tată care ne așteaptă cu iubire și că și Mama noastră Maria este acolo sus și ne așteaptă cu iubire.

Între timp, cât trece viața, Dumnezeu face să strălucească "pentru poporul său care peregrinează pe pământ un semn de mângâiere și de speranță neclintită" (Ibid.). Acel semn are un chip și acel semn are un nume: chipul luminos al Maicii Domnului, numele binecuvântat al Mariei, cea plină de har, pentru că a crezut în cuvântul Domnului: marea credincioasă! Ca membri ai Bisericii, suntem destinați să împărtășim gloria Mamei noastre, pentru că, mulțumire fie lui Dumnezeu, și noi credem în jertfa lui Cristos pe cruce și, prin Botez, suntem inserați în acest mister de mântuire.

Astăzi toți împreună o rugăm pentru ca, în timp ce se desfășoară drumul nostru pe acest pământ, ea să îndrepte spre noi ochii săi milostivi, să ne lumineze drumul, să ne indice ținta și să ni-l arate după acest surghiun pe Isus, rodul binecuvântat al trupului său. Și să spunem împreună: o, milostivă, o, blândă, o, dulce Fecioară Marie!

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Gândul meu se îndreaptă, în acest moment, spre populația din orașul Tianjin, în sudul Chinei, unde câteva explozii în zona industrială au cauza numeroși morți și răniți și daune uriașe. Asigur rugăciunea mea pentru cei care și-au pierdut viața și pentru toate persoanele încercate de această nenorocire; Domnul să le dea ușurare lor și sprijin celor care sunt angajați pentru a alina suferințele lor.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări! Vă încredințez grijii materne a mamei noastre, care trăiește în gloria lui Dumnezeu și însoțește mereu drumul nostru.

Și cât de frumos ar fi ca astăzi să puteți merge s-o vizitați pe sfânta Fecioară Maria, Salus Populi Romani, la "Santa Maria Maggiore": ar fi un gest frumos.

Vă mulțumesc că ați venit și vă urez o sărbătoare frumoasă a sfintei Fecioare Maria. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat