Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul de la Cacica 2015

Icoana Maicii Domnului de la Cacica a adunat în jurul ei în zilele de 14 și 15 august mii de pelerini din România, Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, Franța, Bielorus.

Cei mai mulți dintre pelerini au venit cu autocarele, cu mașinile mici sau cu trenul. Unii au străbătut o parte din drum pe jos. Spațiul din jurul bisericii și al salinei era plin de corturi și de mașini. Pelerinii s-au rugat, au cântat, au participat la Liturghii și la celelalte celebrări, s-au spovedit și s-au împărtășit.

Altarul a fost amenajat în fața bisericii. Undeva deasupra era scris: "Regina familiilor, roagă-te pentru noi". În spatele altarului era o imagine a icoanei Macii Domnului, în stânga: sfântul Ioan Paul al II-lea, în dreapta: fericitul Anton Durcovici.

Procesiunea în care erau aproape o sută de preoți a pornit de la casa parohială. PS Petru Gherghel, cel care a prezidat, a deschis Liturghia invitându-i pe toți la bucurie și rugăciune, anunțându-i pe ceilalți concelebranți: ÎPS Agostino Marchetto, arhiepiscop emerit din Italia, PS László Bíró, episcop militar din Ungaria, PS Aurel Percă. I-a salutat pe toți și a precizat că la Cacica pelerinii prezenți formează o singură familie în jurul altarului.

La predică, PS Aurel Percă, pornind de la lecturile proclamate, i-a îndemnat pe pelerini să se întărească în convingerea că este o patrie dincolo, unde Maria ne așteaptă. Aceasta cu atât mai mult, cu cât omul modern suferă de o amnezie a veșniciei.

Episcopul a precizat că acest pelerinaj de la Cacica este ca o călătorie în care ne oprim pentru a verifica dacă suntem pe drumul bun. Obosiți, ne ridicăm privirea. În zare vedem o lumină strălucitoare. E Maria care înseamnă mângâiere pentru poporul creștin. Ridicarea Mariei cu sufletul și trupul la cer ne cheamă să privim mai departe de orizontul acestui pământ și mai ales să privim în sus. Ceva mai frumos, mai bun pentru noi trebuie să vină de acum.

La rugăciunea credincioșilor au fost rostite intenții și în limbile poloneză, germană, italiană, maghiară și franceză.

Invitat să vorbească, ÎPS Agostino Marchetto, care a fost mulți ani secretar al Consiliului Pontifical pentru Migranți, a spus că a venit în pelerinaj de la Roma pentru că a dorit să facă un cadou celor care sunt plecați în alte țări și nu au putut veni la Cacica. Pelerinajul, a subliniat arhiepiscopul, reprezintă viața fiecăruia. De multe ori pelerinajul pe pământ este o cale a crucii, mai ales pentru cei care au plecat sau au rămas acasă și astfel sunt separați. Avem nevoie de speranță. Privind la Maria, ridicată la cer, să ne reînnoim speranța în viața de dincolo, dar și într-o viață mai bună aici. De aceea să ne rugăm pentru noi și pentru cei care sunt la muncă departe de țară și să cerem un supliment de speranță.

La finalul Liturghiei pr. Anton-Daniel Lucaci, rectorul bazilicii, a mulțumit tuturor. După binecuvântarea florilor și obiectelor religioase aduse de pelerini, a urmat procesiunea cu icoana în jurul bisericii care a încheiat celebrarea.

Manifestările pelerinajului au început în ziua de 14 august, ora 10.00, printr-o celebrare penitențială, adică o celebrare de pregătire pentru Spovadă. Aproape o sută de preoți au stat la dispoziția celor care au dorit să-și mărturisească păcatele și să primească dezlegarea. La ora 12.00 a fost o Liturghie de deschidere a pelerinajului, apoi după-amiază pelerinii au fost invitați să mediteze la patimile Mântuitorului și să rămână în adorație.

La ora 18.00, PS Aurel Percă, alături de peste 50 de preoți, au celebrat Liturghia pentru tineri și persoane consacrate. Sute de tineri, voluntari, seminariști și persoane consacrate au fost prezenți la această Liturghie. Lor li s-au adăugat ceilalți pelerini. Aproape 150 de tineri au străbătut o bucată de drum pe jos și au ajuns la Cacica la ora 13.30. Pr. Iosif Bisoc, paroh de Buruienești, cel care a ținut predicile în aceste zile, a invitat tinerii și persoanele consacrate să trăiască din plin vocația lor.

Privegherea mariană cu lumânări aprinse la ora 22.00, prezidată de PS Petru Gherghel, a fost așteptată de toți și a constituit punctul culminant al zilei. Deși a plouat, din inimile pelerinilor au răsunat rugăciunea și cântarea. Grupuri de tineri și de adulți au continuat să se roage până spre dimineață. În ziua de hram, sâmbătă, 15 august, dimineață, au avut loc Liturghii în limbile română, maghiară (prezidată de PS László Bíró), polonă și germană, precum și o Liturghie greco-catolică.

Celebrările din zilele de pelerinaj au fost transmise de Radio Maria și pe internet. Liturghia hramului a fost transmisă pe TVR2 și TVR Iași.

Ce au putut să învețe pelerinii de la Maria? Un tânăr din Roman a spus că a plecat de la Cacica cu multă pace în suflet. Un credincios de lângă Bacău a mărturisit că este mulțumit că a reușit să facă o spovadă bună. Un voluntar era bucuros că a putut să slujească. Atenți la predicile pr. Iosif Bisoc, pelerinii au fost încurajați s-o imite pe Maria, căci "mama lui Isus, după cum în ceruri, glorificată deja cu trupul și sufletul, este chipul și pârga Bisericii care va ajunge la plinătate în veacul ce va să vină, tot astfel, aici pe pământ, strălucește ca un semn de speranță sigură și de mângâiere pentru poporul peregrin al lui Dumnezeu, până când va veni ziua Domnului (cf. 2Pt 3,10)" (LG 68).

Pr. Cornel Cadar

* * *

TVR 2: Liturghia de hram de la Cacica în emisiunea "Repere sacre" (15 august):

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 15 august: Pelerinajul de la Cacica 2015

- 14 august: Pelerinajul tinerilor la Cacica. Foto: Carmen Olaru

* * *

Cacica: Predica rostită de PS Aurel Percă în sărbătoarea "Adormirea Maicii Domnului"

Comunicat de presă: Pelerinaj la Cacica. 14-15 august

PS Petru Gherghel: Pelerinaj la Cacica, 2015. Lângă icoana mamei noastre cerești

Pelerinajul și slujba de la Cacica - transmise de TVR 2 și TVR Iași

Transmisii radio și video în săptămâna 10-16 august de la Iași și Cacica

Programarea pentru spovezile de la Cacica

Pelerinaj la Cacica, 14-15 august 2015. Programul

Pelerinajul tinerilor și al persoanelor consacrate la Cacica: Căutători de fericire împreună cu Maria!

TVR Iași: Despre pelerinajul la Cacica în emisiunea "Vara pentru voi" (14 august)

Digi24 Iași: Despre pelerinajul la Cacica, la "Jurnalul Digi24 Iași" (12 august)

TVR3 (preluare TVR Iași): Emisiunea "Regional cafe", 11 august 2015, despre pelerinajul la Cacica (11 august)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat