Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru a educa un tânăr este nevoie de mulți oameni

De Michelangelo Nasca

La 16 ani ai toată viața în față, apoi e suficientă o clipă... și s-a terminat! Că este o discotecă sau o bucățică de plajă care însoțește ultimele clipe ale existenței tale ar putea să nu fie suficiente pentru a înțelege în ce ape amare și poluate continuă tinerii noștri să naufragieze. Și apoi există nonsensul și singurătatea care sugrumă - precum cordonul ombilical care uneori atentează la viața celui care urmează să se nască - inima și interioritatea celor mai tineri. În două săptămâni doi tineri și-au pierdut viața, poate datorită drogurilor, poate din altă cauză sau poate din alt motiv! În acel "probabil" se află, din păcate, toate incertitudinile noastre, totul și contrariul la toate, conținut în acel adverb al îndoielii și al incertitudinii, în fața căruia nu reușim să răspundem.

Este un timp de criză de mărime însemnată care nu are precedent în istoria din trecut și, de aceea, este complet inutil a încerca să facem confruntări. Este timp de criză și pentru cele două mari realități educatoare, cum sunt școala și Biserica. "Prima - afirmă Giuseppe Savagnone, director al Oficiului pentru Cultură al Diecezei de Palermo, în profilul său Facebook - de mult timp a abdicat de la misiunea de a propune, împreună cu cunoștințele, orizonturi de adevăr și de valoare capabile să le dea un sens și de a conferi astfel instruirii o dimensiune educativă. De acum se limitează - când se reușește - la o transmitere de științe și, în cel mai bun dintre cazuri, de metodologii, care au o valență în mod esențial instrumentală și nu au direct incidență asupra orientării existențiale a elevilor și studenților. Școala noastră [...] nu mai este în măsură să propună scopuri. Ca un mare supermarket, în care fiecare merge să caute produsele care îi folosesc, dar nu să descopere scopurile existențiale pentru care vrea să le destineze. Și asta se întâmplă și în Biserică, unde parohiile sunt și ele numai benzinării (o metaforă complet asemănătoare cu aceea a supermarketurilor) pentru distribuirea de rituri și sacramente - liturghii duminicale, botezuri, prime împărtășanii, căsătorii, înmormântări - dar nu mai au incidență asupra modului de a gândi și asupra sensibilității credincioșilor, care își formează ideile în afara zidurilor templului".

Citând un proverb african, Papa Francisc, anul trecut, amintea că "pentru a educa un copil este nevoie de un sat". Pentru a educa un tânăr - sublinia Papa - "este nevoie de mulți oameni: familie, învățători, personal care nu sunt profesori, profesori, toți!". O responsabilitate educativă care aparține tuturor și pe care "probabil" am pierdut-o din vedere.

Dar, atunci, - afirmă cu sinceritate Giuseppe Savagnone - "cine îi (dez)educă pe tinerii noștri? Cine îi învață că este normal - ba chiar indispensabil, dacă vor să fie ca alții - să piardă fecioria la 14 ani, să meargă la discotecă îmbătându-se și luând droguri, să nu le pese de politică, să încalce în mod sistematic toate recomandările adulților, să înceteze să meargă la biserică, să excludă adeziunea la vreun ideal care să meargă dincolo de o autorealizare adesea încurcată cu satisfacerea propriilor impulsuri imediate?".

Dar - cum a observat recent Papa Francisc - s-au înmulțit așa-numiții "experți", "care au ocupat rolul părinților chiar și în aspectele cele mai intime ale educației. Cu privire la viața afectivă, la personalitate și dezvoltare, la drepturi și la îndatoriri, "experții" știu totul: obiective, motivații, tehnici", trebuie urgent să formăm din nou niște "adevărați maeștri", capabili să transmită împreună cunoștințele științifice căutarea valorilor mai profunde. Este nevoie de "adevărați maeștri" și în domeniul politic și social, capabili să garanteze demnitatea persoanei și salvgardarea propriilor drepturi. Este vorba - conclude Savagnone - "de a redescoperi un orizont de adevăr și de valori care să poată fi împărtășit și într-o societate pluralistă, pentru a-l propune la toate nivelele tinerilor, rămânând neatinse accentuările speciale ale fiecărei agenții. A crea o alianță, o rețea de solidaritate educativă, care să străbată comunitățile educatoare tradiționale revărsând în ele nou curaj și noi idei".

(După Vatican Insider, 11 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat