Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Comastri: Francisc pune Anul Milostivirii sub semnul Mariei

În solemnitatea Ridicării la cer a Sfintei Fecioare Maria din 2015, papa Francisc va recita Angelus la ora 12.00 împreună cu credincioșii reuniți în Piața "Sfântul Petru". Cu privire la importanța acestei sărbători și la legătura dintre Jorge Mario Bergoglio și Născătoarea lui Dumnezeu, Alessandro Gisotti l-a intervievat pe cardinalul Angelo Comastri, vicar general al papei pentru statul Cetatea Vaticanului:

R. - Astăzi această sărbătoare este deosebit de actuală, și pentru societatea noastră și pentru momentul pe care-l trăim. Există un mare cult al trupului, o idolatrie a trupului! Maria era frumoasă înăuntru; Maria era frumoasă în sentimentele sale, Maria era frumoasă în umilința sa, Maria era frumoasă în generozitatea sa, Maria era frumoasă în dăruirea sa totală Fiului său, Mântuitorului, și acea frumusețe e cea care într-un fel a apărut în trup și a justificat ridicarea sa la cer. Ori, papa știe toate astea: papa Francisc știe acest lucru și îl crede și îl trăiește - putem spune - cu simplitatea unui copil, și acesta este un fapt foarte frumos, din care putem scoate mari învățături. Papa face referință foarte des la bunica, pentru că trebuia să fie, în casă, inelul tradiției de credință - l-a învățat să se roage - un personaj de referință al copilăriei sale, de la care a primit cu siguranță și iubirea față de sfânta Fecioară Maria.

Î. - Evlavia mariană a lui Francisc se naște, întocmai, de când era copil: să ne gândim la Fecioara de Lujan, la Buenos Aires. Acest lucru îl vedem și din modul în care papa vorbește despre Maria: în mod simplu, filial, cum se vorbește în familie despre mama...

R. - Desigur. Papa exprimă evlavia sa față de Sfânta Fecioară Maria în formulele cele mai simple. A-l vedea pe papa care, când se întoarce dintr-o călătorie, merge să ducă un buchet de flori la Santa Maria Maggiore: deja acest fapt exprimă simplitatea sa. Și fiind simplu, vorbește: vorbește imediat la inimă, transmite imediat mesajul și ne spune cu claritate extremă că papa se simte un fiu agățat de mama, un fiu care are nevoie să-i povestească mamei istoria sa, călătoriile sale, trudele sale, activitățile sale. Acesta este sensul acelui buchețel de flori pe care el îl duce pe altar.

Î. - Personal, ce anume vă uimește din evlavia pe care o are Francisc față de Fecioară?

R. - De mai multe ori am reflectat asupra unei evlavii tipice pe care papa a dus-o la Buenos Aires și apoi a dus-o în lume: evlavia față de "Sfânta Fecioară Maria care desface nodurile". Cine nu are vreun nod în viață? Cine nu are vreun nod de desfăcut? Așadar este frumos să ne-o imaginăm pe Maria și să ne-o imaginăm pe mama ca aceia care ia o încâlcire și care, cu răbdare, încearcă s-o desfacă, s-o depene și să întoarcă din nou frumusețea vieții normale, a vieții pe care toți am vrea s-o trăim. Eu mă gândesc la un amănunt din viața sfintei Fecioare Maria: Maria la Cana. O căsătorie, un nod: se termină vinul. Și Maria desface nodul. Dar face asta cu delicatețe extremă. Maria se adresează lui Isus, dar nu spune: "Trebuie să faci o minune!", nu. Stilul Mariei este stilul delicateții, stilul umilinței. Pur și simplu spune: "Fiule, nu mai au vin". Răspunsul lui Isus este un răspuns pe care cu siguranță sfânta Fecioară Maria în acel moment nu l-a putut înțelege în toată profunzimea sa și era o încercare a credinței și pentru ea: "Încă n-a venit ceasul meu". Maria a înțeles după aceea care era ceasul despre care vorbea Isus în acel moment; dar răspunsul său este de o frumusețe extraordinară. Maria nu se descurajează. Le spune servitorilor pur și simplu: "Faceți ceea ce vă va spune". Și această abandonare simplă, umilă este terenul în care răsare minunea, terenul în care se desface nodul.

Î. - Anul Milostivirii va începe, prin decizia papei Francisc, la 8 decembrie, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri. Papa pune acest Jubileu sub semnul, ba chiar, probabil sub mantia ocrotitoare a Mariei...

R. - Neprihănita este proiectul inițial al lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-ar vrea pe toți neprihăniți, curați înăuntru, și această frumusețe originară care acum nu mai este în istorie datorită păcatului omenesc a reînceput cu Maria. Deschizând Jubileul Milostivirii în ziua Neprihănitei, papa ne spune: "Acesta este visul lui Dumnezeu", și putem face toți un pas pentru a ne apropia de visul lui Dumnezeu. Să ne lăsăm conduși de Maria. Să ne lăsăm purtați de ea: Maria ne va indica drumul milostivirii, drumul pe care putem recupera toți frumusețea pe care am pierdut-o. Dumnezeu este gata; ușa este deschisă: să intrăm!

(După Radio Vaticana, 14 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat