Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Între cer și pământ destinul Europei

De Gianni Borsa

"A da speranță Europei nu înseamnă numai a recunoaște centralitatea persoanei umane, ci implică și favorizarea capacităților sale. De aceea este vorba de a investi asupra ei și asupra locurilor în care talentele sale se formează și aduc rod". Este Jorge Mario Bergoglio care reflectă cu glas tare asupra viitorului unei Europe "îmbătrânite" și "bunică", "adesea rănită", "pesimistă", căreia însă vrea să-i ducă "un mesaj de speranță și de încurajare". În perioada de presiune mare asupra Bătrânului Continent și asupra instituțiilor UE din cauza cazului-Grecia și a nodului-migrații, papa Francisc, în rolul său de om de credință și de păstor ajunge la 25 noiembrie 2014 la Strasbourg.

În sediile Parlamentului European și al Consiliului Europei ține două discursuri de eficacitate comunicativă extremă care reușesc să conjuge o dublă perspectivă: concretețea politicii și viziunea înaltă a proiectului european. Așa cum fac - el însuși amintește asta - Platon și Aristotel în centrul picturii "Școala din Atena" păstrată în Vatican. "Primul - explică el - cu degetul care arată în sus, spre lumea ideilor, am putea spune spre cer; al doilea ține mâna înspre înainte, spre cel care privește, spre pământ, realitatea concretă. Mi se pare o imagine care descrie bine Europa și istoria sa, formată din întâlnirea continuă dintre cer și pământ, unde cerul indică deschiderea la transcendent, la Dumnezeu, care l-a deosebit mereu pe omul european, iar pământul reprezintă capacitatea sa practică și concretă de a înfrunta situațiile și problemele".

Așadar, în intervenția sa papa pare să indice Uniunii Europene necesitatea - chiar fără să se dezlipească de actualitatea strictă, cu aspectele controversate și problematice pe care ea le pune - de a privi "dincolo", găsind acele domenii în care să investească tocmai pentru a construi un viitor diferit, mai "uman", mai "drept", în care speranța să asume forma de promisiuni menținute, de drepturi respectate, de proiecte realizate.

Care sunt aceste domenii? Primul, spune pontiful în fața eurodeputaților, "este cu siguranță cel al educației", pornind "de la familie, celulă fundamentală și element prețios al fiecărei societăți. Familia unită, fertilă și indisolubilă poartă cu sine elementele fundamentale pentru a da speranță viitorului. Fără această soliditate se ajunge să se construiască pe nisip, cu grave consecințe sociale". Alături de familie - al doilea "domeniu" - "sunt instituțiile educative: școli și universități. Educația nu se poate limita să furnizeze un ansamblu de cunoștințe tehnice, ci trebuie să favorizeze cel mai complex proces de creștere a persoanei umane în totalitatea sa".

Papa continuă în lista sa raționată. Europa "a fost mereu în prima linie într-o lăudabilă angajare în favoarea ecologiei. De fapt, acest pământ al nostru are nevoie de îngrijiri și atenții continue și fiecare are o responsabilitate personală în păzirea creației, dar prețios pe care Dumnezeu l-a pus în mâinile oamenilor". Însă "a respecta mediul înseamnă nu numai limitarea la evitarea desfigurării sale, ci și folosirea lui pentru bine". Aceste teme reluate apoi pe larg în recenta enciclică Laudato si'.

Și apoi este munca, pentru că "este timpul de a favoriza politicile de ocupație, dar mai ales este necesar să se redea demnitate muncii, garantând condiții adecvate pentru desfășurarea ei". De asemenea: trebuie "înfruntată împreună chestiunea migratoare. Nu se poate tolera ca Marea Mediterană să devină un mare cimitir. În bărcile care ajung pe coastele europene sunt bărbați și femei care au nevoie de primire și de ajutor. [...]Europa va fi în măsură să facă față problematicilor legate de imigrație dacă va ști să propună cu claritate propria identitate culturală și să pună în aplicare legislații adecvate care să știe în același timp să tuteleze drepturile cetățenilor europeni și să garanteze primirea migranților".

În lumina evenimentelor din ultimele luni, o recitire senină și aprofundată a discursurilor de la Strasbourg ar ajuta la iluminarea drumului anevoios pe care Europa îl parcurge. Ca o confirmare a clarviziunii "visului" părinților fondatori, "care doreau un viitor bazat pe capacitatea de a lucra împreună pentru a depăși diviziunile și pentru a favoriza pacea și comuniunea dintre toate popoarele continentului". Un vis politic, complex și ambițios, actual, care încă poate să devină realitate.

(După agenția SIR, 14 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat